Hoppa till huvudinnehållet

Globalfonder -inte alls så globala?

Jag läser med behållning ett gammalt nummer av Privata Affärer. Sofia Ullerstam skriver en tankeväckande krönika om globalfonder. Enligt henne har de flesta globalfonder MSCI World Index som riktmärke för sina placeringar. Det innebär att bara 24 marknader är goda nog. Eller 10% av världens länder. Går man sedan vidare så hävdar Ullerstam att 59% av globalplaceringarna görs i USA, medan Japan och Storbritannien plockar 8% var. Faktum är att Sverige tar en större kaka än Kina (åtminstone när artikeln skrevs). Jag bestämde mig för att titta in i hjärtat på några globalfonder för att se hur mycket sanning det låg i artikeln.

Jante dominerar

Trots att artikeln har ett par år på nacken visade det sig att Jante fortfarande återfinns Globalfonderna. De allra flesta fonderna,  bl.a. Handelsbanken, Nordea, Danske Invest och SEB har valt en stor del aktier i Nordamerika och mer specifikt USA, i många fall över 50%. Apple dominerar stort, även om det fanns vissa fonder som vågar sticka ut hakan.

Storebrands Delphi global med en förvaltningsavgift på 2% samt prestationsbaserad kostnad ovanpå det liknar mest en charterkatalog: USA och Västeuropa och på det en liten krydda i det exotiska landet Sverige (1,7% av kapitalet). Öhmans globalfond placerar 60% av sitt kapital i Nordamerika och likt många andra är största innehavet Apple Inc.

Tre anledningar att köpa globalfonder

Som jag ser det finns det tre anledningar till att köpa globalfonder:

– Man vill ha en spridning på flera marknader för att på så sätt få en diversifiering i portföljen och orkar/vill inte göra analysen själv.

– Man vill handla med små summor

– Man vill komma åt marknader där det är svårt eller omöjligt för privatpersoner att analysera och/eller köpa aktier

I de första två fallen tycker jag att många av fonderna ser fina ut och det bör poängteras att en del slagit sitt index de senaste åren. Så länge man vet att man i stort sett köper en USA-fond med “topping” så tycker jag att det är fint. Jag förstår också vilken frihet det ligger i att kalla en fond global som förvaltare och att kunna agera på vilken marknad som helst.

För den aktive investeraren återfinns dock många av aktierna direkt  på nätbanken och det är inte omöjligt att själv göra en analys på aktierna och skapa sig en egen globalfond. Dessutom är courtaget inte speciellt saftigt vid ett något större köp.

 

Globala fonder -globala företag

Det finns förstås en annan sida av myntet. Nämligen att flera av de största bolagen i global-förvaltarens skattkista handlar på en marknad som i det närmaste är fullständigt global. Förutom Apple Inc återfinns bl.a. LG corp, General Motors, Amazon och Ebay. Då pratar vi helt plötsligt annan demografi: Kina är t.ex. den största marknaden för Iphone, General Motors har en marknadsandel i Ryssland på 9,1% 2013 och Amazon har egna hemsidor i 14 + länder. Men även genom att köpa svenska aktier kan globetrottern spegla sin äventyrslusta i sin privata portfölj. H&M är ett sådant exempel, men även Alfa Laval, Sandvik och Volvo gör sig bra på internationella listan för att bara nämna några. Återigen: många bolag kan vi som privatpersoner med lätthet köpa på oss. Det vi eventuellt missar är den extra kryddan som hamnar under topp-10 på fondens innehav. Frågan är om det är värt det?

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-03-20 11:19

Globalfonder speglar ju inte den globala marknaden utan de speglar ofta den globala finansmarknaden. Vissa länder har större värdepapperisering av sina ekonomier och de kommer väga tyngre i indexet. Man kan även kolla på antalet innehav, är det som nordeas globalfond väldigt lågt, kan man undra hur det ser ut med riskspridningen. Som exempel: ‘SEB Etisk global indexfond’ kostar 0,4 och har 1234 st innehav, medan ‘SEB Etisk globalfond’ kostar 1,5 och har 92 st innehav – så kostnaden speglar inte antalet innehav. Hur stor andel ligger i de största innehaven ? Varierar högst betänkligt. Ett exempel är ‘Pareto Globa’l… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-03-22 19:59

Visst är det så att USA fortfarande är den överlägset största marknaden (34% av världsindex vad jag kunnat se), dock långt ifrån 60% som vissa fonder har. Har inte tittat på innehaven i de olika fonderna men det är intressant vad du säger med diversifieringen.
DNB’s våldsamma prisnivå och bortselekteringen av stora marknader är märklig, håller med dig helt!

Anonym
Anonym
2015-03-20 14:44

Varför inte köpa Investor? Deras bolag finns på de flesta marknader?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-03-22 20:02

Magnus, håller med dig om att det går att få fina internationella bolag på hemmaplan och gärna genom investmentbolag där Investor är ett utmärkt val. Dock blir det en begränsad diversifiering trots allt.