Hoppa till huvudinnehållet

Glad påsk!

Årsdagen av mitt bloggande här på Nordnetbloggen har ganska obemärkt passerat förbi. Ändå har det hänt en del sedan dess. Min portfölj har, till följd av en väsentlig uppgång generellt och möjligtvis inte så mycket på grund av min briljanta investeringsfilosofi, ökat rejält sedan dess. Det är investmentbolagen som står för den bästa uppgången i sällskap med Byggmax som jag något tveksamt behöll trots massiva sälj på insidersidan. Jag har också gjort ekonomiska förändringar både på inkomst-sidan och utgiftssidan sedan jag började blogga vilket gör att de pengar jag kan sätta undan idag är betydligt högre än för bara ett år sedan. Det senaste året har följande hänt:

– jag har närmare till jobbet vilket innebär att jag sparar 1500:- i bensin varje månad, dessutom minskar slitaget på bilen.

– min man har betalat av sin bil vilket gör att vi numer inte har lån på något annat än huset vi bor i. Jag har också tvingat honom att öppna ett konto här på Nordnet (här måste vi diskutera någon typ av provision Günther). Numer handlar han efter regeln att lägga undan 10% av sin inkomst för sin framtid.

– Vi har avverkat 5 veckor i Thailand. Att resa är en av våra största drömmar, och vi lyckades till slut resa kostnadseffektivt men upplevelserikt och länge utan att ge avkall på sparandet.

– Jag har föreläst för 140 kvinnor i regi av aktiespararna. Jag hoppas att det blir fler gånger!

– Jag har utbildat mig till coach för att vara ett bättre stöd för de människor som vill förändra sin framtid

– Jag har gått från att investera 4000-6000 per månad till ca. 8000:- per månad utan att det påverkat vår livskvalité.

– Vi har samlat på oss en hel hög läsare varje dag som dessutom kommenterar mer frekvent än någonsin, fortsätt med det!

– Jag är betydligt närmare miljonen och har även blivit intervjuad i Svd om mitt mål att investera mig till en miljon på 10 år.

Myterna

När Günther kontaktade mig och frågade om jag kunde tänka mig att lämna min gamla blogg för Nordnets räkning och att jag dessutom fick skriva om vad jag ville, när jag ville (utan att ägna mig åt kränkande beteende förstås) så var valet ganska enkelt. För mig har mitt bloggande alltid handlat om passion, inte om pengar, och att få fler människor att påbörja samma resa som jag. Jag ville nå ut till människor som, precis som mig, var experter på att vara vanliga. Min vision är inte att nå ut till dig med en högre ekonomisk utbildning i första hand. Missförstå mig inte, ni är beundransvärda och ni har min största respekt, men ni behöver inte mig i första hand. Det gör däremot fröken Svensson eller herr Andersson: alla de som inte är proaktiva i sin ekonomi idag och som ofta lägger sina pengar i dyra sparlösningar om de sparar över huvud taget. Det tycker jag att jag till viss del har lyckats med, både här och genom Twitter. Det är dyrt att välja fel och jag har flera gånger fått frågan vad jag tycker om den ekonomiska rådgivningen i Sverige idag. Det är  lätt att vara ensidig, att säga att det är en säljares marknad, där kunderna är de stora förlorarna, med dyra lösningar i sin kundkorg utan att veta vad de får. Så kanske det är i många fall, men alternativet, att inte ha några säljare (rådgivare) alls är inte ett alternativ. Det viktigaste jag kan göra är att få varje person att värdera sin rådgivning på rätt sätt, att själva ifrågasätta, påverka och se till att skaffa sig kunskap. Då kommer vi också få se andra lösningar, där långsiktig kundnöjdhet, avkastning kontra kostnad och transparens är de viktigaste parametrarna för att långsiktigt behålla kunder. Jag vill aldrig behöva möta en enda privatsparare (till) som betalat för oxfilé men fått dennis-korv i sin privatekonomi.

Privatekonomisk vision

Jag misstänker att det kommer vara en livslång vision för mig att försöka nå ut till er där ute, men vart du placerar dina pengar spelar faktiskt inte mig någon roll. Jag rekommenderar de människorna jag möter och coachar att använda en nätbank, om det sedan är Avanza eller Nordnet är inget som gynnar eller missgynnar mig (jag menar verkligen det där med att jag får skriva vad jag vill). Jag har valt Nordnet för att jag tycker deras sida är mer överskådlig och är lättare att hitta på, att de har en affärsmodell som passar mig, inte för att jag får betalt för att blogga här. Jag tror också att just det som gör den här bloggen unik, för någonstans handlar det om tron på människor generellt:  att Nordnet tror på att du som kund är fullt kapabel att själv förvalta dina pengar, eller deras tro på  att låta en helt vanlig person blogga under ett av Sveriges största företagsnamn. Det, tycker jag, är ledarskap av den allra bästa sorten, och jag är förbaskat stolt över att jag fått vara med i över ett år. Jag vet att vi långsamt gör ekonomi lite roligare, även i vardagen, och att fler får upp ögonen för vilken fantastisk möjlighet det är att äga en pengamaskin.

“Övriga frågor?”

Det är dock lång väg kvar: Jag hade precis avslutat min föreläsning för aktiespararna för några veckor sedan och efteråt stod jag kvar på scenen för att besvara eventuella frågor. Det var tyst, endast några få kvinnor räckte upp handen, och ganska snart kunde vi bryta för fika. Då hände något. Plötsligt stod minst fem kvinnor framför mig nedanför scenen. De hade alla samma fråga av olika svårighetsgrad, men ingen hade velat ställa den offentligt. Speciellt en kvinna berörde mig särskilt. Hon berättade att hon blivit otroligt inspirerad av min föreläsning men hon hade bara en enda fråga: “Hur gör man?”

Först tyckte jag frågan var lite konstig. Jag hade precis stått och berättat hur jag värderar aktier, vilka nyckeltal jag tittar på och andra tumregler. Jag hade varit noga med att använda enkla ord, men helt uppenbart hade jag misslyckats någonstans på vägen. Återigen försökte jag berätta om olika bolag och nyckeltal men då avbröt hon mig frustrerat och aningen generat: “Jag menar, hur GÖR man? Jag vet inte ens vart man köper en aktie. Jag antar att man inte kan köpa den på min vanliga ICA, jag vill veta hur jag GÖR om jag vill köpa aktier ?” Ibland är det inte svårare än så, men ändå är det ett oöverstigligt hinder för många av de människor som faktiskt vill göra något långsiktigt med sina pengar.

Nu är det snart dags för #sparpodden live igen. Jag hoppas att vi ses där och jag vill gärna ha feedback på vad du vill läsa mer om under det kommande året. Jag är speciellt intresserad av vad du, helt vanliga man eller kvinna som till vardags inte arbetar med ekonomi vill läsa om. För er andra är jag säker på att även ni kommer få utmanande och lärorika inlägg från mina blogg-kollegor under året (eller kanske från mig, jag planerar att intervjua fler vanliga människor som är ovanligt bra på att realisera sina drömmar). Tack för att du har följt med och särskilt tack för all feedback jag har fått, både positiv och negativ, det senaste året.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
8 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-04-21 03:45

Berätta gärna mer om hur ni kostnadseffektivt men upplevelserikt gjorde er Thailandsresa!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-04-21 20:23

Absolut! Det kommer ett inlägg senare i veckan. Tack för kommentaren Richard!

Anonym
Anonym
2014-04-23 09:08

Hittade hit via en länk hos Köpstoppsbloggen och ville bara säga hej och tacka för en bra blogg! Jag är en småbarnsmamma som har ett ganska nyväckt intresse för ekonomi, sprunget ur en minimalistisk livsstil. Just nu med två små barn är tiden för att sätta in sig i aktiehandel rätt knapp, men jag hakar på här för att lära mig mer sakta men säkert. Jag har även försökt läsa en del böcker och brukar med glädje ta del av de ekonomiska bok- och länktipsen på Köpstoppsbloggen. I “Pengarna eller livet” tog jag till mig rådet att inte spara i… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-04-24 07:16

Kul att du gillar bloggen Jenny! Jag tror också att det är viktigt att man sparar i det man förstår. I min aktieportfölj finns det bara bolag där jag förstår affärsidén. Jag brukar råda mina klienter att pröva sig fram, att läsa böcker är utmärkt, men att komplettera med en liten post i något investmentbolag är både lärande och du behöver inte oroa dig för några stora förluster i början. Med andra ord behöver det inte vara allt eller inget med dina barns sparpengar. Aktier handlar mycket om sunt förnuft: om vi tror att H&M kommer finnas kvar de närmaste… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-04-23 09:16

Hur startar man konto och är det bättre priser och räntor och lägre avgifter på aktieköp. Än om man har Sparbanken.
Jag vill bli bättre på min ekonomi. Så bra tips att hur man börjar tas tacksamt emot.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-04-23 13:00

Vad roligt att du kommenterade Eva! Sparbanken arbetar mig veterligen med samma utbud som Swedbank. För aktieköp betalar du generellt 99:-/köp hos dem. På nätbankerna kan du komma undan betydligt billigare med respektive basdepå. När det gäller fonder (som ju är en presentförpackad mix av aktier du betalar en procent för varje år) har Swedbank nästan bara egna fonder att välja på. Frågar du mig finns det bättre och billigare fonder hos fondförvaltare som t.ex. Didner & Gerge, Spiltan och Skagen. Jag behöver ju förstås veta mer om dig och din ekonomi för att kunna ge helt tydliga råd, dessutom… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-05-01 15:42

Hej! Du skriver “mitt mål att investera mig till en miljon på 10 år”. Vill bara uppmärksamma dig på att du bara behöver ha en avkastning på 4.1% över hela perioden för att uppnå det, iom att 12*8*10=960k

Det lockar inte att sätta ett lite mer ambitiöst mål?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-05-02 07:41

Hej Oscar. Håller med dig om att det hade varit ett klent mål om jag investerat 8000 kr/månad under hela tiden, men som jag skriver började jag inte med 8000 utan hälften och till och med mindre än det. Nu är det lite knepigt att räkna eftersom insättningarna sett olika ut, men ca. 7-8 %i årlig avkastning kommer ge mig pengarna på utsatt tid. Känns som ett sunt mål, vad tycker du? Har du något avkastningsmål?