Ge bort en passiv inkomst på mors dag

Bara dagar kvar till mors dag. Brukar du uppvakta din mamma, och om du gör det, vad brukar du då köpa? När man var liten fungerade det förstås att rita en teckning, men så är det ju också några år sedan. Några alternativ är ju förstås att uppvakta sin mamma  med ett telefonsamtal, en fika eller att ge henne något av det värdefullaste vi har: vår tid.

Din mamma är dock förmodligen inte kund hos Nordnet eller någon av dess konkurrenter, och är hon det är hon i minoritet. Enligt det här inlägget som Günther Mårder skrev för ett år sedan är 31% av Nordnets kunder kvinnor. Nu är ju inte statistik baserat på ålder med där, men om vi antar att aktier och fonder under 60-70 talen var än mer en klassfråga än  idag och att kvinnor också då var grovt underrepresenterade på aktiemarknaden är sannolikheten stor att “mammor” som grupp hellre sparar i pensionsförsäkringar än i aktier eller fonder. Om de sparar alls vill säga. Nu kanske din mamma, precis som min, närmar sig pensionen eller redan har slutat arbeta, men det är långt ifrån “för sent” att börja skapa sig en passiv inkomst (däremot aldrig för tidigt). Sanningen är att de flesta av alla människor jag möter dagligen som inte väljer att investera är helt vanliga personer. De har en inkomst, har pengar över varje månad, lever ett gott liv, men de drömmer om något mer och vet inte hur de ska ta sig dit. De tror att börsen alltid är likställd med att spela med sina pengar. När jag säger att det finns risk och kalkylerad risk så skakar de bestämt på huvudet.

Mer tid

Tänk om vi både kunde ge vår tid till våra mammor  genom att hjälpa dem att komma igång och dessutom starta upp ett sparande som visar att det är både lätt och roligt att ha en passiv inkomst? I framtiden kan sedan mors dag (och fars dag) bli en anledning att träffas och prata drömmar och pengar på ett avslappnat sätt, för det är faktiskt roligt att prata om pengar man har, bråken handlar oftast om pengar man inte har. Dessutom är det ju så, att idag lever många långt efter sin 90-års dag vilket innebär att många har en tidshorisont på 25 år att vara aktiva pensionärer.

Det här är ju även något som jag vill uppmuntra alla som har en fru eller sambo som kan titulera sig mamma till att göra. Det är roligare om båda investerar i familjen än om bara en gör det, även om vinsten ändå hamnar i familjens gemensamma kassa. Dessutom är det roligt att briljera med sina egna lyckokast och det är spännande att ha interna tävlingar. Aktier är ju också (om du frågar mig) en personlig gåva, där du har gjort en analys bakom bolaget eller fonden du valt ut.

Om du inte tycker aktier är en passande present:

För dig som inte tror att din fru/sambo eller mamma skulle uppskatta aktier i morsdagspresent kommer några alternativa gåvor i sann investerings-anda som förhoppningsvis genererar någon typ av avkastning på kort eller lång sikt:

– Bärbuskar eller fruktträd. Ger avkastning varje år i form av skörd. För den äldre generationen är kanske en klassiker bäst, som päron eller svarta vinbär, medan det finns nya spännande sorter för den modige: björnhallon, jordgubbar som smakar ananas (jo det är sant!) eller minikiwi. Idag finns sorter som fungerar bra även på balkongen.

– Guld. Kommentarer överflödiga, men så får vi ju hoppas på ett stigande guldpris, kanske inte på kort sikt men på lång. Och dessutom kan man ju ha glädje av det under tiden.

– Vin. Se till att du köper en flaska som går att lagra bara. Roligt att ge bort och att spara till festligare tillfälle.

– En noga utvald bok. Här tycker jag att vi ska skippa de gamla klyschorna och köpa något som ger ett mervärde. Handböcker är roliga, själv är jag dock allergisk mot de som riktar sig specifikt till kvinnor.

– Något mer udda är att gå ihop några syskon och investera i en ko. Enligt den här artikeln från 2012 ligger direktavkastning på 6%.

– Ge bort en kurs. Språk, drejning eller akvarellmålning. Kunskap är alltid värdefullt, -och roligt.

För dig som är en äkta snåljåp kanske några tulpanlökar kan vara något, då behöver du aldrig mer köpa blommor till lilla mamma utan kan helt enkelt vänta på att de själva ska visa sig i hennes rabatt år efter år.

Firar du mors dag? Om du gör det, hur brukar du uppvakta/bli uppvaktad?

Diskutera med mig nedan eller i realtid på Twitter.

 

/Angelica –som råkar ha en fantastisk mamma

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
7 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-05-21 09:02

Bra förslag på morsdagspresent! En annan fin gåva att ge till mammor som redan har allt är en gåva till välgörenhet. Allt från att köpa skolmaterial till getter och andra boskapsdjur.

I påskpresent lade vi exempelvis inte bara godis i äggen till vänner och bekanta som redan har allt utan även kycklingar.

http://minimalisterna.se/vad-lagger-du-i-paskagget/

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2014-05-22 20:32

Bra förslag Fru Minimalist och där kan man ju faktiskt också prata avkastning, även om den inte tillfaller en själv.

Anonym
Anonym
2014-05-21 15:29

Hur gör man i praktiken för att köpa och ge bort aktier till någon annan?

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2014-05-21 16:34

Hej Mary,

Steg ett är att både du och mottagaren har en aktie- och fonddepå för att kunna köpa och/eller förvara aktierna. Steg två är att göra en insättning och köpa aktier. Det går sedan utmärkt att flytta dessa mellan aktie- och fonddepåer både till, från och inom Nordnet. Vi utför själva flytten åt dig, du behöver bara skicka in ett uppdrag till oss. Se vår FAQ om flytt av värdepapper för mer info.

/Eva Trouin, Sverigechef Nordnet

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2014-05-22 20:00

Tack 🙂

Anonym
Anonym
2014-05-21 15:31

Bra tips! Jag satt med min mammas ekonomi igår. Hon visste knappt på vilka banker hon har sparande, så vi testade alla med bank-id och flyttade alla sparande mer prisvärd nätbank. Dessutom la vi in alla kontouppgifter i appen Tink så hon har koll. Bra present 🙂

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2014-05-22 20:34

Tack Hanna! Jag är säker på att din mamma var tacksam för hjälpen!