Hoppa till huvudinnehållet

Företagare: Undvik att bli utestängd från börshandeln

Den 3 januari 2018 innebär nya EU-regler att alla företag som handlar med värdepapper behöver en global identifieringskod även kallat LEI (Legal Entity Identifier).

MiFID II innebär konsumentskydd

Det nya regelverket MiFID II innebär en rad förändringar som främst stärker konsumentskyddet för dig som handlar. Men det kommer också innebära krav för företagskunder, som framöver måste skaffa ett internationellt organisationsnummer, så kallat LEI. LEI är inget nytt. Många har redan skaffat det på grund av tidigare regelverk för derivathandel, men vid årsskiftet blir det alltså obligatoriskt för alla företagskunder som handlar med värdepapper.

Förnya din LEI varje år

LEI fungerar som en prenumeration och är giltig i ett år från att du registrerar det. Det måste därefter förnyas varje år. Vid årsskiftet kommer ansökningsprocessen att ta längre tid på grund av högt tryck så jag rekommenderar att du ansöker så snart som möjligt.

Erbjudande tillsammans med NordLEI

Det finns flera leverantörer där du kan registrera LEI, bland annat NordLEI och Bloomberg. NordLEI är den enda leverantören i Norden och därför har vi tillsammans med dem tagit fram ett erbjudande för Nordnets kunder så att du som är ute i god tid inte behöver förnya din LEI om exakt ett år igen. Ange kampanjkoden ”NordnetLEI” när du registrerar dig så kommer din LEI-kod att gälla till och med den 31 december 2018, det vill säga en och en halv månad extra. Erbjudandet gäller till och med 15 november. Vi får ingen ersättning av NordLEI, utan detta har tagits fram för att underlätta för våra kunder. Det går givetvis lika bra att välja någon annan leverantör.

Ta inte risken att bli utestängd från börshandeln vid årsskiftet, ansök om din LEI redan idag!

/Eva Trouin

Du kan läsa mer om LEI och vanliga frågor här.

Eva Trouin
Fd. Sverigechef Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer