Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 99 – Fordonsfrosseri och gratisluncher

”Informationen kring Volkswagen har varit episkt dålig”

#Sparpodden rullar vidare mot det 100:e jubileumsavsnittet. Föga oväntat läggs fokus i avsnitt 99 framförallt mot den totala kollaps som drabbat Tysklands största bolag, Volkswagen.

Gäst i avsnittet är Jonas Fröberg, ekonomireporter på SvD som bevakar fordonsbranschen. Han guidar lyssnarna igenom vad som hänt, och vad som kan komma att ske i efterdyningarna av en av fordonsindustrins största skandaler någonsin.

Volkswagen – ska man köpa eller sälja?

Efter kurskollapsen i Volkswagen har intresset för aktien rusat i höjden hos Nordnets kunder. Vår sparekonom Joakim Bornold har djuptdykt i datan och ger även sin egen syn på om det är läge att köpa eller sälja. (Hur Nordnetkunderna agerat i Volkswagen-aktien kan du också läsa mer om i detta blogginlägg).

Andra teman som flyktigt diskuteras i detta #sparpodden-avsnitt är bland annat svarta svanar och ”Sveriges billigaste fika”.

Hög sparränta och bostadsspekulation

I den andra och avslutande delen av podden (från 27:30) är det spararnas frågor som står på agendan. Frågorna som tas upp berör bland annat:

  • sparande på sparkonto med hög ränta utan insättningsgaranti
  • teknisk analys
  • bostadsspekulation

Vad vill du att vi pratar om i nästa avsnitt?

Sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål. Vad vill du att vi pratar om i nästa avsnitt? Lämna gärna kommenterar här eller ställ frågor till oss på Twitter under hashtaggen #sparpodden.

Sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Sparhälsningar,

Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet, som du följa på Twitter här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
13 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-09-30 19:54

Hej,
Undrar om det finns något bra sätt att sätta lobba för att man slipper få 50% av sin tjänste pension i traditionella försäkringar?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-10-01 12:49

Hej Per, ursäkta, men skulle du kunna förtydliga din fråga? /Eva

Anonym
Anonym
2015-10-01 10:54

Hej!
Tack för en bra podd! Jag undrar hur ni ser på bostadssituationen, spricker det en bubbla snart? Om den spricker, hur skulle nu positionera er iför det?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-10-01 13:11

Tack Abbe!
Vår sparekonom Jocke Bornold pratar om bostadsmarknaden i det senaste avsnittet av Sparpodden (från 33:40 in i podden).

Vi tar självklart även upp din fråga i podden.

/Eva

Anonym
Anonym
2015-10-01 14:38

Tumme upp för webinar med teknisk analys

Anonym
Anonym
2015-10-02 10:04

Tunme upp för TA webinar:)

Anonym
Anonym
2015-10-02 10:05

Hej!
Säger som alla andra och vill tacka för en bra podd. Jag undrar hur ofta bolag från first north eller aktietorget tar sig upp till small cap eller någon annan lista? T.ex. om ett av tjugo bolag som noteras brukar hoppa upp till de större listorn. Och vad krävs för att de skall få noteras på small istället för aktietorget. Att jag frågar är för att följt RaySearch Laboratories B över en tid, vad säger ni alla nanomedicinbolag som är på uppfart, bubbla eller nästa hypa?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-10-02 16:39

Hej Johan,
Kul att du gillar podden!

När det gäller hypen i bioteknikbolagen så är det en fråga som tas upp i det senaste avsnittet i tradingpodcasten Fill or Kill som du också kan följa på Nordnetbloggen. Det avsnittet hittar du här: https://nordnetblog.wpengine.com/avsnitt-26-nar-stoppar-brister/30/09/2015/

Vi kommer självklart också ge vår egen syn på investeringar i bioteknikbolagen och besvara dina övriga frågor i podden.

/Eva

Anonym
Anonym
2015-10-02 13:25

Hej! Uppskattar er podd väldigt mycket! Jag gick in i Brummer multi strategy 2xl i April. Sedan dess dryga 7,5% ner på ett halvår. Att hedgefonder verkar ha svårt att ställa om då det inte finns en tydlig trend tror mig ha förstått, men hur hade ni tänkt i det här läget? Ska man fortsätta tro att de löser detta på sikt, eller är rekommendationen nödevakuering från ett sjunkande skepp?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-10-02 16:51

Hej Simon,
Tack! Hedgefonder är det många intresserar sig för nu när ränteläget är så lågt. Detta kommer vi absolut ta upp och diskutera i podden.

Vi kan inte ge rekommendationer kring specifika innehav. Men generella råd är att man ska vara långsiktig i sitt sparande och sprida riskerna mellan flera olika tillgångsslag. Då slipper du påverkas alltför mycket av nedgångar i specifika innehav.

/Eva

Anonym
Anonym
2015-10-05 09:03

Hej, tack för en mycket intressant podd! Jag har en fråga om hur fonder beskattas på den vinst de gör vid handel med värdepapper. Låt säga att jag sätter in pengar i en fond som investerar dessa i något värdepapper. Efter en månad vill jag ta ut pengarna igen, fonden blir tvungen att sälja. Under denna tid har värdepappret stigit 5%. Då borde ju fonden vid försäljning få betala skatt på dessa 5% för att sedan kunna betala ut pengarna till mig. Om skatten är 30% så skulle ju de pengar jag satt in alltid utvecklas 30% sämre än det… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-10-07 15:08

Hej #sparpodden
Tack för bra podd.
Ang VW. Det har pratas en del om Audi och problemen de hade på 70 eller 80-talet i USA (relaterat till problem med gaspedalen?). Det sägs inte mycket om hur Europa påverkades.
Är USA och Europa olika känsliga för den här typen av händelser (eller den typen av händelser som gäller VW)?
Finns det något givet sätta att göra affärer utifrån det?
Hälsningar

Anonym
Anonym
2017-10-13 17:33

Största problemet såhär 2 år senare är att sparräntorna fortfarande ligger kvar under 1%. Speciellt stort problem är att inflationen taktar på kring 2% vilket är olyckligt för oss småsparare. Efter sökningar på webben så finns nästan inga sparkonton som ger över 1%. Då måste man leta sig till högräntekonton, men enligt http://placerapengar.nu/sparkonto/ så täcker inte vissa inlåningsföretag sina sparkonton med insättningsgaranti.

Antar att börsen fortfarande är det enda alternativet. 2018 ser ut att bli likadant.