Fonderna som nordiska toppinvesterare äger

På vårt sociala investeringsnätverk Shareville är det olika fonder som är populära bland toppinvesterarna i de nordiska länderna. Här kan du se vilka fonder de äger just nu.

Även om det är olika fonder som dominerar i respektive land så finns det vissa gemensamma nämnare att hitta – indexfonder och teknik. Shareville Relax är en sammanställning av hur den bästa tiondelen på plattformen i respektive land agerar. Urvalet baseras på de portföljer som haft bäst riskjusterad avkastning senaste året.

🇫🇮 Finland

Toppinvesterarna i öst tror först och främst på de nordiska börsindexen – på förstaplatsen hittar vi vår egna Nordnet Indexfond Finland som följer den finska börsen helt utan avgift. Därefter äger Finska toppinvesterare våra Indexfonder i de övriga länderna, närmare bestämt i ordningen Indexfond Sverige, Indexfond Norge och Indexfond Danmark. De låga avgifterna är högt prioriterat och enda undantaget är för teknikfonden BGF World Technology A2, som har slagit samtliga nordiska index med råge de senaste åren.

Hela topplistan Shareville Relax Finland hittar du här.

🇳🇴 Norge

Toppinvesterarna i Norge litar mer på aktivt förvaltade fonder än de övriga länderna. Mer än hälften av topplistan består av aktivt förvaltade fonder. I topp hittar vi teknologifonden DNB Teknologi följt av Nordnet Indexfond Norge. De norska toppinvesterarna tror likt finnarna även på teknikfonden BGF World Technology A2 samt syskonfonden BGF Next Generation Technology.

Hela topplistan Shareville Relax Norway hittar du här.

🇩🇰 Danmark

Danskarna skiljer sig mot resten av Norden genom att de istället för traditionella fonder har så kallade investeringsföreningar.

Det genomgående i temat i danska investeringsföreningar är att de investerar i index av olika slag. Mest populärt är det – likt övriga länder – att investera i sitt hemma-index. I Danmark är det OMXC25 som gäller och det består av de 25 mest omsatta bolagen på Köpenhamnsbörsen. En annan skillnad mot övriga länder är att danskarna investerar mycket i tillväxtmarknader. På topplistan hittar vi bland annat investeringsföreningarna Sparindex INDEX Emerging Markets samt Maj Invest Vækstaktier.

Hela topplistan Shareville Relax Denmark hittar du här.

🇸🇪 Sverige

I Sverige är indexfonder också genomgående populärt, och alla nordiska börsindex förutom det finska är med på topplistan. När det kommer till de få aktivt förvaltade fonderna i topplistan är det teknik som gäller och Swedbank Robur Ny Teknik har i flera år varit en favorit bland svenskarna, följt av den nya fonden Core Ny Teknik, vars förvaltare tidigare hade hand om Swedbank Robur Ny Teknik.

Värt att notera är att en fond med inriktning på hållbarhet, Proethos Fond, tagit sig in på topplistan. Om det är för att vi svenskar gillar att investera hållbart eller om det är den goda avkastningen som lockat toppinvesterarna till fonden låter vi vara osagt!

Hela topplistan Shareville Relax Sweden hittar du här.

Har du investerat i någon av fonderna på topplistan? Och vad föredrar du, indexfonder eller aktivt förvaltade?

Kommentera gärna nedan.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer