Hoppa till huvudinnehållet

Därför är det svårt att spara under sommaren

FOMO står för Fear of Missing Out och betyder att vår drivkraft till att göra saker kommer ur en rädslan för att gå miste om något bra. Och vi befinner oss just nu i högsäsongen för detta – sommaren. Detta gör det svårare för oss att spara pengar.

FOMO leder till att vi gör saker vi egentligen inte ville göra och att vi spenderar pengar vi istället kunde ha sparat. Så låt mig ge ett exempel på hur FOMO kan ta sig uttryck. För detta är bra att ha koll på.

Det är fredag. Jag är trött och på väg hem från jobbet. Ända sedan lunch har jag längtat efter att få komma hem. Hem till min soffa. Att få dra av mig jeansen och på mig mjukisbyxorna (döm mig inte). Att få ta av mig bh:n och känna på friheten. Och sen så snabbt som möjligt placera mig i horisontellt läge i soffan.

Men så sms:ar en vän. ”Vi ska ha picknick i parken. Ska du med?”

”Nä, verkligen inte. Jag ska hem till min soffa”, tänker jag.

Först.

Men sen tänker jag. ”Tänk om det blir kul… tänk om det blir… årets picknick?” Och sen håller jag på såhär i några minuter, ibland längre. Väger för och nackdelar mot varandra. Jag vill ju bara hem. Men tänk om…

Ja, tänk om vadå? Tänk om jag missar något. Tänk om detta blir sista kvällen i sommar som kommer vara varm och fin? Tänk om det kommer bli galet kul?

Detta beteende kallas för fear of missing out (FOMO) och betyder att vi gör saker för att vi är rädda för att gå miste om något bra, snarare än för att vi egentligen vill.

Situationerna där FOMO ställer till det för oss är många och det kostar oss pengar. Och just under sommarmånaderna är vi extra känsliga. Sommaren är högsäsongen för att ryckas med i aktiviteter, just på grund av rädslan för att gå miste om något. Man vill ju passa på…

Men det finns även andra tillfällen då FOMO kan ställa till det. Kanske har du planerat att köra en plugghelg inför en tenta som närmar sig med stormsteg. En plugghelg skulle göra gott för oddsen att klara tentan. Men så hör en vän av sig, ”Lisa har fest ikväll, ska du med?”.

-Neä, jag måste plugga.

Varpå din vän – som bara vill dig väl – kanske svarar.

-Det finns omtentor men inga omfester.

Och din lugna plugghelg utvecklar sig istället till en galen festhelg. Och det blir en betydligt dyrare helg än vad du hade tänkt.

FOMO kostar dig onödiga pengar

FOMO leder till att vi gör saker vi egentligen inte vill, och lägger pengar på saker vi egentligen inte tycker är viktiga. Vi följer med vänner ut (ska bara ta en öl). Men sen när det är dags för vännerna att dra vidare hänger vi på till nästa uteställe. Fast vi egentligen inte är så sugna på en utekväll. Men tänk om det blir en helt galen kväll som du kommer minnas för resten av livet?

Och vips så vaknar du upp och det är söndag. Kanske har du fått sällskap av en härlig baksmälla och i fickorna ligger kvitton som en påminnelse över gårdagkvällens historik.

FOMO leder till att vi spenderar onödiga pengar – pengar du skulle kunna lägga på annat. Så nästa gång din vän ringer och försöker tjata med dig på fest, eller något annat du inte vill. Fråga dig om du tycker det är värt pengarna som försvinner från din spardröm.

För det finns saker vi vill göra och så finns det saker vi tror vi vill göra. Och ibland behöver vi fundera på vad som är vad.

Hälsningar
Elin Helander
Twitter: @ElinHelander

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer