Hoppa till huvudinnehållet

Tänka snabbt eller långsamt?

Intuition. Har du någonsin gjort ett val i livet baserat på intuition, eller magkänsla? Har du någonsin gjort ett val efter givna parametrar trots att magkänslan sagt dig att det är helt fel? Vår hjärna är ett komplext verktyg, och forskare har nyligen kommit fram till att vi har något av ett sjätte sinne, men inte på det sätt som många människor tror.

 

En avancerad superdator

Precis som google samlar upp information kring oss och vårt beteende över internet, samlar vår hjärna hela tiden på erfarenheter som ska hjälpa oss ta snabbare och bättre beslut i framtiden. Det är bra, annars skulle vi upprepade gånger göra om samma misstag utan att lära oss något. Vår hjärna lägger nämligen ihop två och två för att till slut ha ett oräkneligt antal kombinationer av möjliga konsekvenser förr vårt och andras handlande. En del saker lägger vi märke till (som att någon med höjd näve och ilsket ansiktsuttryck betyder att det är bråk på gång) medan andra kan vi inte förklara, som den intensiva känslan att något är fel innan vår partner ens hunnit säga ett enda ord, eller hundar som väcker familjer mitt i natten innan en jordbävning slukar hela huset. En hel hög med forskare är nämligen säkra på att vi kan urskilja betydligt fler nyanser i olika händelser än vad vi någonsin kan vara medvetna om, kalla det sjätte sinne, himmelskt ingripande eller intuition.

Rasism och gulliga tanter med glasögon

Men nu till den farliga biten, den som skapar rasism, motsättningar, mobbing och – eftersom detta är en ekonomiblogg: dåliga investeringsbeslut. Det är när vi låter vår hjärna berätta ”sanningen” för oss utan att ta reda på fakta, när känslor och tidigare erfarenheter bildar ett mönster för hur vi ska bete oss i en situation som kanske är helt olik något vi tidigare sett.

Jag har tidigare berättat om att jag automatiskt tycker att äldre damer med samma typ av glasögon som min mormor har ser mycket trevligare ut än några andra. Det här påverkar förstås mitt beteende mot dem och säkerligen också deras respons tillbaka. Det blir en positiv spiral där jag får bekräftat att min ”sanning” är rätt. Sannolikheten att jag gör en mental markering när jag träffar en trevlig glasögon-dam är också betydligt större än om jag träffar en trevlig dam utan glasögon.

Rasism är tyvärr ett negativt exempel på när människor skapar en ”sanning” om människor från andra kulturer och tillskriver dem egenskaper som inte passar in i bilden av hur de tycker att man ska bete sig eller vara. När de sedan letar efter ett specifikt beteende är det inga problem att hitta ”bevis” på att de har rätt, trots att det finns exempel på det motsatta överallt runt omkring oss. Det gör också att det är otroligt svårt att utmana deras åsikter eftersom de tycker att de har bevis runt omkring sig (en bra övning för att förstå kraften i detta är att tänka på allt som är rött i din omgivning en hel dag, och sedan fundera på hur mycket du sett som har färgen brunt dagen efter).

Privatekonomi

Inom privatekonomin är det förstås också både bra och dåligt att låta alla mikro-händelser spela in när vi tar beslut: kanske kan vi där ta hänsyn till saker som vi inte ens är medvetna om eller avstå från en investering för att vi får fel känsla. Problemet är bara att lokalisera de tillfällen när vår hjärna skriker ”nej!” för att den antingen har för lite tidigare intryck eller för att den förknippar tidigare nederlag med ett liknande -men ändå helt annorlunda, investeringsbeslut.

 Boken om finansiell psykologi

I boken ”Thinking fast & slow” berättar författaren Daniel Kahneman att en vän till honom deklarerade att han hade köpt aktier i Ford. Anledningen var att han hade varit på en bilmässa när de presenterade sin nya linje bilar och att han hade blivit helt såld. ”De kan VERKLIGEN göra bilar!” var hans entusiastiska kommentar till beslutet. En investerare hade kanske tagit reda på om aktien var rätt värderad vid tillfället och en hel del andra parametrar på det, vilket talar för att experter, med mer fakta i ryggen, oftare borde ta bättre beslut än andra, men där statistiken också står i vägen för det som allting handlar om: dvs. vem som gör de bästa bilarna i framtiden.

Ett annat exempel var när min man för några år sedan entusiastiskt berättade om Jays som tillverkar hörlurar för en bred konsumentmarknad. ”Det här är bara början” deklarerade han och syftade på det attraktiva priset, möjligheterna för säljarna att tjäna bra med pengar och de generösa garantivillkoren som möjliggjorde en smidig aftersale, dessutom hade Jays anpassat sig efter en vid den punkten helt ny marknad där mobiltelefonerna började ta över marknaden efter MP3-spelarna.

Jag tittade på aktien och tog ett beslut efter mina parametrar (har du läst mitt tidigare inlägg kan du förstå att min hjärna hade gott om incitament och” fakta” för att skrika nej). Aktien var visserligen inte speciellt högt värderad men alla andra siffror sa åt mig att låta bli, vilket jag också gjorde efter egen analys. Idag kan jag konstatera att aktien gått upp över 300% sedan den dagen (314% för att vara exakt, trots nylig nedgång).

Med andra ord verkar det som att de bästa besluten handlar om både den intuitiva förmågan som vi inte kan förklara blandat med långsamt tänkande -det tänkande som står bakom det vi i vardagsmun kallar för logik eller fakta. De största misstagen är dock när vi blandar ihop de båda tankemönstren och, utan att vara källkritisk, tror att snabb-tänk är fakta hävdar Kahneman.

Håller du med? Använder du magkänslan när du investerar? Diskutera nedan eller tag kontakt på twitter!

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-02-05 17:22

Jag läste nyligen boken “Hedge Fund Market Wizards” där en av de hedgefondförvaltare som intervjuas beskriver hur han ofta tar positioner som han själv vet att egentligen är fel rent fundamentalt, eftersom marknadens konsensus verkar vara annorlunda. Sedan sitter han beredd på att snabbt övergå till blankningsposition så fort marknaden börjar förstå att den hade fel.

Kortsiktig värdepappershandel handlar om att förutse hur marknaden tror att marknaden tror att marknaden kommer att reagera. Dock når alla aktier sitt korrekta fundamentala värde så småningom så även långsiktiga fundamenta-investerare får rätt över tid.