Tre tips för att få aktieportföljen att klara semestern

Det är semestertider och ärligt talat finns det annat som lockar än att logga in på depån och kolla till aktieportföljen, eller hur? Sol och bad eller andra uteaktiviteter är det man borde ägna sig åt på sommaren. Hur ska man kunna känna sig trygg i att aktieportföljen beter sig som man vill om det skakar till på börsen i semestertider? Värdepappret ger dig tre tips för att känna dig lugn under sommaren.

1. Köp bra bolag och behåll på lång sikt

Om man köper bra bolag och behåller dem på lång sikt kan man strunta i hur aktiekursen rör sig på kort sikt som dagar, veckor eller månader. På lång sikt följer aktiekursen alltid bolagets utveckling medan på kort sikt spelar aktiemarknadens psykologi en stor roll.

Men hur vet man att ett bolag är bra? Detta finns det inga färdiga recept för men man kan leta efter ledtrådar som en gedigen historik med stadiga och ökande vinster och utdelningar till aktieägarna. En stark balansräkning skadar heller inte i tider av oro.

2. Förstå vad du köper

Oavsett om du köper utdelningsbolag, tillväxtbolag, turnaround-bolag eller tillgångsbolag är det viktigt att förstå vad du köper. När man köper aktier köper man andelar i bolag och därför är det alltid bolaget man bör fokusera på.

I tider som dessa talas det mycket om Brexit och dess påverkan på aktier. Om man känner till det bolag man köper så vet man vilken påverkan händelser i omvärlden som Brexit eller fallande oljepris får på bolaget. Om bolaget man äger säljer färg i Danmark spelar Brexit förmodligen inte så stor roll. Om bolaget sysslar med att sälja mjukvara till offentlig sektor spelar ett fall i oljepriset förmodligen inte så stor roll. Genom att veta vad bolaget sysslar med och vad som påverkar bolaget kan du koppla bort information som verkar viktig i dagspressen, men som egentligen bara är brus för dina bolag.

3. Var trygg i din strategi

Det här är den viktigaste men kanske också den svåraste punkten. Det är i tider av orolighet som man sätts på prov som investerare. Om din strategi inte är att försöka tajma marknaden så försök inte att tajma marknaden. Som vi skrev om i ett tidigare inlägg missar man 66 % av avkastningen om man missar de 10 bästa börsdagarna under 10 år.

Hoppa alltså inte in och ut ur marknaden om det inte är din strategi. Ligg kvar istället så riskerar du inte att missa stor del av den avkastning som du kommer att få över lång tid. Investerare som Warren Buffett har inte blivit dollarmiljardärer för att de tajmar marknaden, utan de har blivit det genom att vara fullinvesterade under lång tid, samtidigt som de förstår vad de köper och är extremt trygga i sina strategier.

Det låter enkelt, men är otroligt svårt. Det bästa man kan göra under sommaren om det skakar på börsen är dock troligen att låta hängmattan eller solstolen jobba lite extra.

En trevlig sommar oavsett börsens utveckling önskar Värdepappret!

Åsikterna som presenteras i denna blogg är våra egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla Värdepapprets aktieinnehav publiceras i tidningen för prenumeranterna, men vi har även en nordisk modellportfölj tillgänglig för alla att följa på Shareville.

Värdepappret
Värdepappret
Ekonomiskribenter & värdeinvesterare

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer