Hoppa till huvudinnehållet

Få en överblick över ditt fondsparande med Opti

Detta inlägg är marknadsföring.

Opti är en app som hjälper dig att hitta, förstå och förbättra ditt fondsparande

Nästan alla svenskar sparar i fonder. Både privat och via pensionssystemet. Och det är en bra sak! För fonder är generellt trygga sparprodukter som ger högt konsumentskydd. Men vilka fonder har vi? Är de bra? Och om de inte är det – hur byter vi? Det här var frågor som vi själva brottades med i vårt sparande och för att hjälpa både oss och andra att hitta svar byggde vi appen Opti.

Opti hjälper dig att optimera ditt befintliga fondsparande

Opti analyserar över 3600 fonder per dygn och hjälper dig få en hälsokoll på dina fonder. Den hittar vilka fonder du sparar i (än så länge bara privat sparande, pension kommer!) och ger en jämförelse med de högst rankade fonderna i samma fondkategorier, det vill säga andra fonder med liknande placeringsinriktning. Och resultatet brukar vara intressant – en snittjämförelse visar att man kan äga en 95% lik fond till 1/5 av priset.

Så här fungerar det.

Vi som har byggt Opti tycker egentligen att det är ganska enkelt (i alla fall med hjälp av teknik) att välja den eller de fonder som bäst lämpar sig för att skapa exponering mot en viss marknad. Och nej, vi säger inte så för att låta stöddiga utan anledningen är att den samlade vetenskapen är överens. Avgifter, diversifiering och aktivitetsnivån i fonden spelar alla roll för hur hög avkastning man pålitligt kan fånga i fondens marknad. Utöver det vill man till varje pris undvika dolda risker i form av till exempel bristfällig transparens. Dessa faktorer och tolv till granskar Opti. Men låt oss för en sekund fokusera på de första tre.

Låga avgifter ger dig mer av kakan

Fondavgiften är den mest uppenbara faktorn att granska eftersom den skoningslöst minskar din avkastning. Låt oss titta på ett enkelt exempel: Säg att två fonder investerar i samma marknad. Fond A tar ut en låg avgift på 0,2%, medan fond B tar ut en hög avgift på 2%. Om vi antar att marknaden i snitt stiger med 2% så är din avkastning i fond A 2% – 0,2% = 1,8% och din avkastning i fond B 2% – 2% = 0%, allt annat lika. Genom en investering i fond A behåller du alltså majoriteten av marknadens avkastning själv medan du genom en investering i fond B ger bort hela marknadens avkastning till fondbolaget istället. Needless to say föredrar vi fonder med låga avgifter framför höga.

Diversifiering ökar effektiviteten

Diversifiering har visat sig vara ett utmärkt sätt att minimera oförutsedda risker förenade med att äga enskilda värdepapper, till exempel konkurs. Ytterligare en sak som är toppen med diversifiering är att det, förutom att bara sänka risken även kan höja avkastningen då man skapar fler möjligheter genom att placera i många olika värdepapper. Så, vi föredrar fonder med hög diversifiering framför låg. Se gärna ett lite längre räkneexempel på hur diversifiering kan fungera i bloggposten här.

Låg aktivitetsnivå ökar tillförlitligheten

En fördel med aktivt förvaltade fonder jämfört med indexfonder är chansen att överprestera marknaden. Det finns bara ett problem: Nästan inga gör det. Så, att på förhand försöka välja ut den eller de fåtal aktivt förvaltade fonder som faktiskt kommer att överprestera i framtiden är ett spel med dåliga odds. Något vi till exempel har lärt oss är att historiska fonddata ofta inte säger någonting om eventuell förvaltningsskicklighet och därmed om en fonds framtida prestation relativt marknaden, så det är helt enkelt inget vi kan använda oss av. Mycket talar istället för att jakten på framtida högpresterande fonder istället kan höja risken och minska avkastningen jämfört med en marknadsnära placering. Och därför föredrar vi fonder med låg aktivitet framför hög, helt enkelt eftersom de tenderar att vara pålitligare (och som en bonus, nästan alltid billigare).

Vi tittar som sagt på fler faktorer än bara dessa för att bedöma kvalitén på en fond, så läs gärna mer om vår investeringsfilosofi här om du är intresserad av en djupdykning!

Men vi kommer att göra mycket mer

Men vi tänker inte nöja oss med att optimera ditt existerande fondsparande. Vi vill demokratisera marknaden för högkvalitativ förmögenhetsrådgivning. Det vill säga ge oss, dig och alla andra placerare där ute en möjlighet att skapa det bästa möjliga skräddarsydda fondsparandet till ett rimligt pris.

Det här tänker vi göra genom att 100% oberoende (yes, enligt MiFID II:s tuffa definition…) hjälpa dig med hela din allokering, det vill säga det viktiga valet av och fördelningen mellan olika typer av fonder som i förlängningen styr din risknivå i sparandet och därmed din möjliga avkastning framöver. Oberoendet garanterar att vi bara har din agenda för ögonen. Det här börjar vi med i höst.

Ladda ner Opti nu så håller vi dig uppdaterad!

Trevlig sommar!

//Anders, Jonas, Ann, Gustav, Hannes och Andreas

Anders Wallace, CFAPartner
Kvantare, egenföretagare & lärare. Är med och bygger appen Opti.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer