Hoppa till huvudinnehållet

En halv miljon skäl att avgifta pensionen

500 000 kronor. Så mycket kan en 35-åring spara på att flytta pensionen – enligt ett exempel vi brukar använda.

500 000 kronor är mycket pengar – ändå är det få som flyttar. Varför?

”Jag orkar inte bry mig om pensionen”

Orkar du inte bry dig om din nuvarande lön heller, tänker jag? Pension är samma sak – bara lite längre fram. Att du sedan behöver lägga ner massa tid stämmer inte. Om du tar dig en timme per år kommer du långt.

”Det verkar så krångligt”

Nja, det kunde faktiskt ha varit lite krångligt om vi inte hade hjälpt till. Nu är det allt annat än svårt. Låt oss bara ta reda på vad du har och om du kan flytta – så sköter vi det praktiska när du väl bestämt dig.

”Jag kan absolut ingenting om fonder”

Om din pension inte redan är placerad i en eller flera fonder – till exempel genom att din arbetsgivare har valt en startfond – måste du nästan göra ett sådant val. Det är inte klokt att låta pengarna stå oplacerade på ett konto. Men det finns fonder i olika riskklasser och olika kategorier, perfekt anpassade för dig som inte orkar/kan/vill bry dig. Kolla till exempel in våra bekväma fond-i-fonder – eller helt avgiftsfria Superfonden Sverige.

”Det kommer att lösa sig ändå”

Var inte så säker på det. Du får ungefär halva lönen när du går i pension om du inte har något privat sparande eller tjänstepension. Trist att låta ekonomin begränsa dig under den första riktigt långa semestern. Det vägrar jag göra.

”Jag låter hellre någon göra det åt mig”

Gör det, men kom ihåg att det kostar. Det finns ingen rådgivare eller mäklare som tar hand om din pension för att vara snäll.

Min övertygelse är att de allra flesta faktiskt kan placera sina pengar själva – helt gratis.

Här hjälper vi dig att ta reda på vilka pensionskonton du har och om du kan flytta. Och vi gör det gratis. .

/Eva Trouin, Sverigechef Nordnet

PS. Vi har Sveriges billigaste tjänstepension enligt en ny oberoende jämförelse Kolla in hela listan här.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.

 

 

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-05-22 19:42

Jag skulle gärna flytta men ITP verkar ju inte gå att flytta.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-05-26 14:42

Hej!

Det stämmer att vi inte är valbara inom kollektivavtalad tjänstepension. Kanske har du någon annan, äldre försäkring att flytta? Här hjälper vi dig att ta reda på det.

Vänliga hälsningar,
Eva

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm