Hoppa till huvudinnehållet

Elitidrottaren som blev daytrader

Intervju med Shareville-användaren “BurningFields

Shareville-användaren ”BurningFields” har haft en avkastning på över 800 procent på tre år och har även näst högst riskjusterad avkastning på hela Shareville (cirka 70 000 användare). I en intervju delar den tidigare elitidrottaren med sig av sin strategi och sina bästa tradingtips.

Hej ”BurningFields”, kul att du ville ställa upp på en intervju. Skulle du kunna börja med att berätta lite kort om dig själv och din bakgrund?

– Hej, jag är i 30-årsåldern och har tradat på heltid sedan 2011. För närvarande bor jag i  Stockholm men jag har för avsikt att flytta till en mindre ort inom kort. Har tradat både hemifrån och på kontor, både ensam och med andra. Men jag föredrar att trada på kontor, helst med andra även om jag tar mina egna tradingbeslut helt och hållet på egen hand.

– Min utbildningsnivå är högskola med kurser inom företags- och nationalekonomi och juridik. Jag har dock ingen examen. Högskolan var för fyrkantig och inte speciellt inspirerande, därför hoppade jag av efter två års studier. Jag tradade även under min tid som student. Enligt mig är den bästa skolan för att lära sig trading helt enkelt att lära sig av sina misstag. Det som behövs är timmar framför skärmarna. Högskolan var ur tradingsynpunkt tämligen meningslös. Däremot fanns andra viktiga värden med högskolan.

Hur ser din strategi ut?

– I min handel är jag oerhört kortsiktig. Jag har sällan positioner över natten. Just nu arbetar jag dock med att utveckla även den biten, att ta bets på cirka 2-5 dagars sikt.

– Den kanske viktigaste faktorn i min handel är förmågan att ta stoppen relativt snabbt. När jag tradar intradagsrörelser är det av yttersta vikt att jag försöker komma in så nära botten om jag köper, eller toppen om jag blankar, som möjligt. Om jag märker att jag har fel stoppar jag ur mig direkt.

– Det viktigaste i min tradingstrategi är små förluster och många vinster. Merparten av mina vinstaffärer ligger i spannet 2000 kr till 5000 kr. Jag tradar på olika sätt beroende på hur situationen ser ut. Efter så pass många år bakom skärmarna har jag skaffat mig en rätt stor verktygslåda. Och generellt kan jag säga att jag handlar med relativt liten risk.

Burningfields har näst högst Sharpekvot på hela Shareville

Vilka faktorer tror du är det som gör att du blivit så framgångsrik?

– Jag kommer från en bakgrund som elitidrottare och är helt övertygad om att det har hjälpt till med det mentala. Egenskaper som envishet och disciplin samt och det kanske allra viktigaste förmågan att kunna förändras när marknaden förändras. 1-2 gånger per år brukar något hända som gör att det blir lite annorlunda att handla. Det kan vara förändringar av regler eller masshysteri som vi sett sista halvåret eller något helt annat. Förmågan att kunna hantera förändringar och utvecklas i min trading är utvecklingsfaktorer för mig.

Vad tittar du främst på när du ska köpa en aktie (index, råvara eller annat)?

– Jag handlar i princip bara aktier som på något sätt är aktuella just nu. Bolag som har nyhetsvärde och drar till sig volym. Det kan även vara aktier som jag följer med i och har en bra uppfattning om när det är läge att handla. Den handeln baseras på erfarenhet och är väldigt svår att sätta ord på och förklara. Jag använder inte teknisk analys i någon större utsträckning. Brukar skoja att sånt fungerar bara i hausse (stigande marknad). Alla som har sett en nedgång vet att andra regler gäller då.

Vilka kanaler följer du för att hålla dig uppdaterad?

– Mina primära nyhetskällor är Finwire, Nyhetsbyrån Direkt och Cision för trading och Financial Times och SvD samt andra nyhetskällor för helheten. Twitter är mera för att slänga käft med andra traders och poddar kan så klart vara intressanta men inget jag tar investeringsbeslut utifrån.

Vad är dina tips för den som vill komma igång och lära sig mer om trading?

– Det enda sättet att lära sig trading är i marknaden. Alla som tror att man kan läsa sig till det i någon bok är fel ute. De som säljer kurser och skriver böcker är nödvändigtvis inte så bra traders själva. Varför skulle man göra sig besväret att skriva en bok för att få in pengar om man kan trada?

– Det man behöver är timmar framför skärmarna. Se det som ett tv-spel som hela tiden förändras. När man börjar spela ett spel fattar man ingenting och får börja om hela tiden. Efter ett tag trillar förhoppningsvis polletten ner och du får poäng. Gör den inte det har du inte förstått spelet. Börsen och marknaden är ett spel. Därför kan du inte läsa dig till en framgångsrik handel.

Har du själv någon långsiktigt aktieportfölj, om ja vilka innehav?

– Jag har ingen långsiktig portfölj då jag anser att man inte ska äga aktier utan du ska trada dem. Avkastningsmöjligheterna är mycket större så generellt sett. Dessutom så ökar risken ju längre tid du äger något eftersom du inte har en möjlighet att se in i framtiden. Givetvis kan du pricka in en raket men raketer är ytterst ovanliga och det är nästan bara tur om det blir rätt. Bankförsäljaren(rådgivaren) vill att du ska ha en diversifierad långsiktig portfölj men det anser inte jag. Lär dig handla aktivt istället så ökar dina möjligheter avsevärt. Att räkna procentuell avkastning, som är populärt, är helt ointressant. Absoluta tal är det enda som räknas.

– Jag har inga andra sparanden idag men har för avsikt att köpa skog och mark i framtiden.

Vad tror du kommer att prägla börsåret 2016? Vad förväntar du dig?

– Egentligen bryr jag mig inte alls om huruvida börsen går upp eller ner. Jag kan inte se in i framtiden och därför försöker jag inte tjäna pengar på det. En kvalificerad gissning kan jag däremot försöka mig på. I ett positivt scenario står vi stilla och det blir en ”tråkbörs” som rör sig i sidled. Men jag är rädd för att det negativa scenariot ligger närmare till hands. Börsen har dopats sista åren med billiga pengar till följd av låga räntor och QE. Historiska fundamenta värderingar verkar vara satta ur spel. Råvarupriserna skvallrar om att det finns fundamentala problem i omvärlden som inte riktigt syns på aktiekurserna. Den som överlever på börsen får se.

Stort tack för att du tog dig tid ”BurningFields”, och lycka till med din trading. Om du vill följa BurningFields på Shareville kan du göra det här.

/Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet, som du kan följa på Twitter här.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm