Hoppa till huvudinnehållet

DI: Avgiftsklyftan i pensionssparandet är bråddjup

Nu uppmärksammar också Dagens Industri den oberoende jämförelsesajten för pension, som Konsumenternas Försäkringsbyrå nyligen lanserade. ”En vanlig flytt av pensionskapital kan kosta uppemot en halv miljon kronor i avgifter”, skriver Hans Bolander.

Precis som SvD tidigare gjort, lyfter DI upp Nordnet och Avanza som de i särklass billigaste alternativen på marknaden. Vi är hela tio gånger billigare än många andra alternativ. Det här är ingen nyhet för oss i branschen – men jag hoppas förstås att allt fler kunder får upp ögonen för skillnaderna. Att vi börjar se en förändring.

Som Hans Bolander skriver försvarar sig många aktörer med att de erbjuder lågprisfonder. Men lågprisfonder räcker inte när andra avgifter äter upp pensionspengarna.

Vad kan då du som pensionssparare göra för att slippa avgiftsfällan? Mycket.

  1. Ta en titt på Konsumenternas jämförelsesajt och välj en aktör som du har förtroende för – och som erbjuder låga priser.
  2. Beställ en kostnadsfri sammanställning över din pension och få besked om vilka pensionsförsäkringar du har – och om du kan flytta.
  3. Genomför flytten. De flesta aktörer, även vi, hjälper gärna till med det praktiska runt omkring.
  4. När pengarna landat är det förstås klokt att välja fonder med låga förvaltningsavgifter. Vi har till exempel den helt avgiftsfria indexfonden, Superfonden Sverige. Väl värd att ta en titt på.

Har du frågor är du naturligtvis välkommen att ringa kundservice på 08-506 330 00.

/Eva Trouin, Sverigechef Nordnet

PS. Att avdragsrätten upphört innebär inte att du ska sluta ta hand om din pension. Även om du inte har ett pågående sparande till din pensionsförsäkring kan du tjäna mycket på att flytta den.

Läs mer:

Dagens Industris artikel ”Dyra lösningar urholkar pensionen”

SvD:s artikel: “Höga avgifter för flytt av pension – kan kosta 16 000

Konsumenternas jämförelsesajt för pensionssparande

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2016-12-10 17:15

Tillvägagångssättet du beskriver för att flytta är ju fullständigt osmakligt och inte längre godtagbart ur ett branschperspektiv. Du skriver ingenting om garantier, pågående premiebefrielser och annat som sparare kan förlora massor på att flytta till “förtroendeingivande lågprisaktörer”. Om det är så här ni säljer in pensionsflyttar så är ni flera klasser sämre än storbankernas oseriösa pensionsflyttar, ta ert ansvar och informera spararna om det dom BEHÖVER veta inför en flytt av pensionskapital för det gör alla andra seriösa aktörer i branschen.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2016-12-12 10:50

Hej Olle,

Som vi tidigare svarat dig tar vi flyttaffären på största allvar; vi är övertygade om att det är en förutsättning för långsiktighet.

Det betyder bland annat att vi noggrant informerar kunden om flytten riskerar att bli ofördelaktig. Det kan till exempel handla om att flyttavgiften är väldigt hög, eller om en garanti som upphör.

Vänliga hälsningar,
Lina, Nordnet

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm