Hoppa till huvudinnehållet

Det har de bästa på Shareville gemensamt

Hur gör de som lyckas bäst med sina investeringar? Här är 39 favoriter från Shareville. De har alla sin stil men även en del gemensamt.

Vägen till rätt aktieval

Vad är det som gör dig till en framgångsrik investerare? Den som det visste kan man ju känna ibland. Fast det finns de som lyckas. Ganska många faktiskt och på många olika sätt.

För hemligheten verkar inte vara en viss magisk formel. Snarare är det som knyter samman de som lyckats att de har hittat sin väg och håller sig till en stil de behärskar i sina investeringar.

Jag har valt ut mina 39 favoritportföljer i 13 olika genrer och lagt upp dem på Sparskolans sida. Där finns också länkar för dem som vill följa dem på Shareville.

Många av tankarna från de bästa investerarna finns också med i Sparskolans 10 filmer om bra investeringar – du hittar dem här.

Den hemliga formeln?

Vilka gemensamma drag hittade jag då när jag bläddrade igenom Sharevilles 90 tusen portföljer i jakt på de bästa? Min reflektion är att de som lyckas har god självkännedom, förmågan att bearbeta fakta till bra beslut och inte minst att de alla om än på olika sätt förhåller sig till sparandet grundfråga – hur får jag bra avkastning till den risk jag accepterar.

Pengamaskiner för passiva experter

En fråga många, både forskare och andra, ställer sig är om det är någon mening med att vara en aktiv investerare. Indexfonder presterar trots allt bättre än aktiva fonder och den som löpande slumpmässigt köper och behåller aktier slår bägge två. Det har jag skrivit om i det här inlägget på min egen blogg.

Bland de bästa investerarna finns också flera som tagit den insikten på allvar. Två är Qasdz och Rika Tillsammans. De använder kraften i indexinvesteringar till att sätta ihop portföljer med bra avkastning till låg risk. Hemligheten är att kombinera olika tillgångsslag för att få ned risken – båda är spännande alternativ för den som vill ha en portfölj som klarar sig i alla väder.

Kunskap är värdefullt

För den som vill vara aktiv, jag är ju själv det, saknas det inte inspiration på Shareville. Det finns proffs som SvD Börsplus och Nordnets Roger Jansson som med rätta följs av tusentals personer. De ger uppdateringar och presenterar intressanta resonemang om innehaven i sina modellportföljer.

SvD Börsplus är det något mer aggressiva alternativet från vad som måste vara en kandidat till Sveriges bästa börsredaktion just nu. Roger är mer defensiv och vet att hålla ner risken när det gungar på börsen.

Bland de utländska experterna är det lätt att gilla danska Millionærklubben, som förutom modellportföljen även har en uppskattad podd. Den som istället letar efter de ännu oupptäckta pärlorna ska titta till Värdepapprets nordiska modellportfölj. Tidningen, där jag skriver om makroekonomi, slutar aldrig gräva i sin jakt på värdet andra missat.

Fast Shareville är så mycket större än proffsen. Här finns småbolagsexperten N-Invest, utdelningsaristokraten z2036 (alias Stefan Thelenius med en av Sveriges bästa aktiebloggar) och Mzungu en expert på tyska aktier som få hittat till (ännu).

En helt egen genre är alla som sitter på fantastiskt specialistkunskap. För bland 90 tusen användare finns det för det mesta någon som faktiskt har egen erfarenhet av det som diskuteras. En personlig favorit är biotechspecialisten Karinbanan.

Kraften i tillsammans

Det finns en hel grupp portföljer som på olika sätt utnyttjar Shareville till max. Det är de som insett att beslutsunderlag kan förbättras om fakta från många samlas till ett beslut som ändå ytterst är ens eget att fatta.

Aktiespararnas Philip Scholtzé har lagt upp en modellportfölj som följer föreningens kloka tankar om aktiesparande. Den vill du antagligen inte missa. Detsamma gäller för Feminvest, som har en hel grupp skickliga kvinnliga investerare i teamet.

Fast även här går det att leta utanför de upptrampade stigarna för att hitta inspiration. Titta exempelvis på vad Sophiejennifer åstadkommit genom att vara aktiv i diskussioner och vrida och vända på argumenten.

En annan som kan konsten att vrida ur det mesta ur Shareville är gamle Sparpoddaren Jan Dinkelspiel. Han skuttar glatt mellan diskussionerna och drar ut det bästa av många andras tankar. Det räcker långt att följa hans roliga flöde.

Aktieraketerna

Det går förstås inte att ha en lista om bra investeringar utan ha med de där investerarna som är alldeles egna stjärnor på sparhimlen. Anna Svahn kör med framgång en offensiv strategi med tre aktier i taget. Framgång med en koncentrerad portfölj har också Athlete. Rätt tradingnerv har exempelvis IT4ever och Fregatt.

Alla dessa är öppna och diskuterar sina tankar med den som är intresserad. Fast i deras fall kan det faktiskt vara kul att bara följa och avundas den fantastiska utvecklingen deras konton haft och har.

Hitta din egen stil

Det var genuint roligt att leta bland alla duktiga sparare efter de jag tycker är allra bäst. Kanske har missat någon? Vilken är din favorit? Du hittar hela listan på Sparskolan, in och botanisera!

Hur som helst tycker jag alla borde hitta några andra investerare som de följer. Både för inspiration och reflektion. För är det något jag tror på och lever efter i våra investeringar så är det att beslut blir bättre om man lär av varandra. Det har varit hela tanken bakom mitt bloggande att komma i kontakt med så många som möjligt som kan inspirera och utveckla vårt sparande. Det här gänget är ingen dum start.

Det gäller dock att hitta sitt sätt att investera. För i slutändan är det ju dina pengar – dina beslut som gäller. Det är inte heller så dumt att ha i bakhuvudet att bra indexinvesteringar är ett alldeles utmärkt alternativ.

För som mantrat är i Sparskolan – det spelar egentligen inte så stor roll hur du sparar men det gör stor skillnad att du sparar.

/Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller om du vill komma igång med Shareville via den här länken. Jag finns också på Facebook där du dagligen hittar mina ”3 snabba” eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. Fast just nu är det nog inget jag brinner för så mycket som nya Sparskolan. Häng med du med!

Åsikterna som presenteras i denna blogg är mina egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm