Hoppa till huvudinnehållet
Den webbläsare du använder stöds inte längre. Klicka här för att se vilka rekommenderade webbläsare som stöds.

”Det bästa med trading är att man kan tjäna pengar i både uppgång och nedgång”

Intervju med Shareville-användaren ”Phukettrader”

Med en avkastning på över 1100 procent under det senaste året utmärker sig ”Phukettrader” som en av Sharevilles skickligaste användare. I en intervju berättar han mer om sin strategi, livet som daytrader och varför han tillsammans med några vänner startat den snabbväxande podcasten ”Fill or Kill”.

Hej Phukettrader! Kul att du ville ställa upp på en intervju.

-Hej Eva! Absolut.

Skulle du kunna börja med att berätta lite kort om din bakgrund?

-Jag har en examen i nationalekonomi och arbetade därefter en kortare period inom finansbranschen. Men jag insåg rätt snabbt jag var i rätt bransch men på fel plats. Efter att jag sagt upp mig har jag nu handlat på heltid i över fem år. Det jag gillade med tradingen var framför allt att man får se direkta resultat när man gjort något bra och belönas därefter.

Hur lärde du dig att tradingen?  Och vad tycker du är det bästa sättet att lära sig?

-Jag är helt självlärd och hade inga kompisar som sysslade med trading när jag började. I uppstartsfasen satt jag och handlade från Phuket i Thailand, därav Shareville-namnet ”Phukettrader”.

-Det bästa sättet att lära sig trading är att nöta en massa timmar. Många tror att man kan lära sig någon hemlig kod eller behöver någon speciell setup i handelsprogrammet för att lyckas. Men det finns inga genvägar. Det är hårt jobb som gäller. Visst kan man gå kurser för att få inspiration. Men i slutändan är det timmar framför skärmen, förmåga att hantera motgångar och ett genuint intresse som gäller. Vi (traders) brukar säga det att de som lär ut och ger kurser gör det av en anledning.

Vad är det bästa med att vara trader?

-Framförallt friheten att själv kunna bestämma över sin vardag. Och att man inte är beroende av marknadsklimatet och kan tjäna pengar i både upp- och nedgångsfaser på börsen.

Hur ser din strategi ut? Handlar du mest med aktier, index eller något annat?

-Det kan vara vad som helst, jag söker mig dit där det rör sig. Jag handlar på rapporter, nyheter och händelser. Jag tittar framförallt på trenden och orderboken för att se vem som köper eller säljer. Min handel är en kombination av minnet och magkänsla. Har man sett någonting 100 gånger tidigare kan man ganska snabbt bilda sig en uppfattning om vad som sannolikt kommer ske. Det gäller att vara anpassningsbar.

-När det inte är så stora rörelser i enskilda bolag handlar jag i index. Jag skulle säga att min handel till cirka 50 procent består av aktiehandel och till cirka 50 procent av positioner i index. Då det gäller index handlar jag i den svenska OMX-terminen och den tyska DAX-terminen. Rörelserna mellan dessa index brukar spegla sig ganska väl.

Vilka nyhetskällor är viktigast för dig?

-Jag följer framförallt nyheterna från nyhetsbyråerna SIX och Direkt, pressmeddelanden samt tjänsten Ransquawk (nyheter som läses upp). Ransquawk kan ibland hitta rykten eller nyheter innan de når ut via nyhetsbyråerna. Twitter är också en viktig källa, både för nyheter och för diskussion med andra.

Hur många affärer gör du per dag?

-Det kan variera ganska kraftigt, mellan 10 och upp till 200 affärer per dag. Vissa perioder är det extremt mycket att göra. Det gäller att vara superfokuserad när det sätter fart. (Här kan du följa Phukettraders handel i realtid på Shareville)

Bild från Phukettraders handelsöversikt på Shareville 2015-05-19

Vad är dina tips för den som vill komma igång och lära sig mer om trading?

-Det viktigaste är att man har ett genuint intresse. Man ska inte börja med trading enbart för att tjäna pengar. Det är ganska oglamoröst och du måste verkligen gilla det. Jag tror dock inte att man behöver ha en bakgrund från finans eller ekonomistudier. Det viktigaste är intresserad och beredd att lägga ned tiden.

-Själv har jag bara läst en bok om trading. Den heter ”One good trade” och är skriven av Mike Bellafiore. Den kan jag rekommendera.

Er podcast”Fill or Kill” har snabbt blivit väldigt populär. Hur kom det sig att ni startade upp den?

-Tradingvärlden är ganska liten och sluten och vi sitter ju ändå vid skärmarna och följer börsen hela dagarna. Vi tyckte att det var en kul grej och ville dela med oss av intrycken. På så sätt kan fler få en inblick i traders vardag och hur vi tänker när vi handlar.

-Tanken är att podden ska vara som ett sorts ”rundabordssamtal” där vi inte förberett någonting innan utan att det blir spontant. Vi tycker att det blir mest intressant så.

Stort tack för att du tog dig tid ”Phukettrader” och lycka till med tradingen och er nya podcast.

Om du vill följa Phukettraders aktiehandel i realtid kan du göra det på Shareville här

/Eva Trouin, fd. Sverigeschef på Nordnet.

Senaste avsnittet av Fill or Kill:

https://soundcloud.com/fill-or-kill/avsnitt-7-jakten-pa-rod-depa

Mer läsning:

Här kan du läsa fler intervjuer med några av de mest populära användarna bland Sharevilles 50 000 användare:

I inlägget “Shareville – Nordens största investeringsnätverk” listar jag några av alla anledningar till att Shareville blivit så populärt. Och i inlägget “Kunskap ger makt – därför har vi 50 000 medlemmar“, kan du läsa Shareville-grundarens Fabian Grapengiessers egna ord om Sharevilles snabba tillväxt.

Att investera i finansiella instrument innebär alltid en risk. Instrumenten kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Historisk av­kast­ning är ingen garanti för framtida avkastning.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-05-28 19:39

1100 procent?? Nej jag tror inte på det. Jag ser ju själv att värdet på min depå ökar när jag sätter in pengar på depån som jag ska handla för så det är väl det som har hänt.

För övrigt, är det några speciella stora vinster han kan berätta om, eller är det många bäckar små?