Det är hög tid att gå pensionsspararnas väg

Swedbank och SIFO har precis presenterat en nygjord undersökning som visar att på tok för många har dålig koll på ekonomin i allmänhet och pensionen i synnerhet. Bland kvinnor är andelen skyhög – fler än sju av tio saknar tillräcklig kunskap om sin pension.

Häromdagen lyfte jag en annan ny rapport som visar att svenskarnas pensionstillgångar utgör närmare 80 procent av hushållens totala sparande. Då är det klart man blir ledsen, när kunskapsgapet är så stort.

Jag tror att en viktig orsak till det omfattande ointresset och okunskapen är det faktum att försäkringsbranschen historiskt har:

  • Skapat komplexa produkter som är svåra att förstå
  • Använt ett komplicerat fackspråk som man inte vill lyssna på
  • Skapat produkter och affärsmodeller som gynnar bolagen mer än kunden

Det är inget att vara stolt över.

Vad som däremot gör mig glad, är den förändringsresa som faktiskt har startat. Fler intresserar sig för pensionsfrågor, fler värderar tjänstepension som den viktigaste förmånen efter lönen och fler arbetsgivare inser att tjänstepension är ett måste om man vill rekrytera och behålla kompetenta medarbetare.

Samtidigt börjar också pensionsbranschen komma ikapp andra områden, där det är kundens önskemål och behov som sätter agendan. Där framgångsrika aktörer måste anpassa sig och producera produkter och tjänster som möter kunden där han eller hon är. På hans och hennes villkor.

Här på Nordnet är de här frågorna i ständigt fokus. Det visar sig genom en affärsmodell där du som sparare inte betalar några onödiga avgifter till oss – du betalar bara för det du väljer att placera i. Det visar sig också genom vår ihärdiga kamp för fri och enkel flytträtt – på alla pensionspengar (även försäkringar öppnade före 2007).

Det här är den enda vägen vi kan vandra. Inget annat är gott nog.

/Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet

Kolla om du kan flytta din pension

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer