Hoppa till huvudinnehållet

De allra flesta vill inte bli rika

Jag har nog aldrig mött någon som inte får något drömmande i blicken när man pratar om den-stora-lotteri-vinsten. Du vet, skrapet i tv4 morgon, drömvinsten som trillar in och omkullkastar livet för både dig själv och din familj. Både de som tippar upp sina hem, sina familjer och de som inte tippar alls har en dröm kring alla miljoner och hur det skulle förändras till det bättre. Människor som till vardags verkar vara utan direkta mål och bara lunkar på till sina 9-5 jobb lyser upp och pratar utlandssemestrar med familjen, ett byhus nära en doftande marknad i provence eller en liten fjällstuga nära liften i Åre. Kanske pratar de om att säga upp sig, eller börja om, göra något man inte vågat tidigare. Äta sushi i Japan eller bo på en hästranch i USA. Öppna ett café, ett hem för missbrukare eller investera i fastigheter. Kanske ett litet hotell nedåt landet där solen alltid verkar skina på faten av hembakade drömmar som man gjort under glada skratt tillsammans med dem man älskar.

Det här är oftast människor med mer än 10.000 kvar i hushållet när alla räkningar och mat är betalda. Sedan tillkommer det nöjen, kläder, upplevelser, prylar och andra måsten som jantelagen kräver av oss medelsvenssons för att inte bli sämre än vår granne. För mig är de här människorna värda att få ett rikare liv av flera anledningar:

– De önskar mer pengar

– De har drömmar som kräver ett större kapital/kortare arbetsvecka

– De har ett ekonomiskt övertag i sin ekonomi och skulle ha möjligheten att bli förmögna med relativt små medel.

– De är hederliga människor som sliter hårt för sina pengar.

De flesta hittar ursäkter direkt. De säger att de inte kan spara medan barnen är små. Att huset behöver renoveras och så börjar bilen bli gammal. Men sedan… Då ska de sätta igång! Frågan är ju bara om det där “då” någonsin dyker upp, för det finns alltid mer eller mindre nödvändiga utgifter att trilla dit på, saker man måste “unna sig” för att det varit tufft på jobbet eller för att grannarna alltid verkar ha det lite bättre.

De orkar inte läsa några böcker om investeringar för det är svårt. Eller så misslyckas de en gång och överger det direkt. De kanske prövar i några månader men orkar inte utan ger upp, precis som många gör med träningen eller när det gäller att sluta röka. Ändå är det stor skillnad mellan att gå ner i vikt och att investera sina pengar, trots att det handlar om att uppfylla sina drömmar: när du vill gå ner i vikt kommer människor att stötta dig, ge dig goda råd och heja på dig när det går bra. Om du vill bli ekonomiskt oberoende kommer de allra flesta att vända din resa ryggen.

Mina råd om du väljer att inte vara personen ovan, om du vill göra något av dina drömmar, om du inte vill sitta där med lång näsa och ett tomt ATG-konto nästa gång någon frågar vad du skulle göra OM du vann 10 miljoner:

– Se till att du åtminstone har en person som är med dig på resan, som gläds åt dina framsteg. Om du inte hittar någon sådan så använd mig eller någon annan av bloggarna här på nordnetbloggen som liknar dig, kontakta mig på twitter eller rassla ner något i kommentarsfältet. Gå på bolagsstämmor och andra träffar för börsintresserade.

– Läs böcker. Man kan aldrig läsa för många böcker. Är aktier o fonder din investeringsfilosofi finns det massor av bra nybörjarböcker! Kontakta mig så får du en hel lista som passar bäst tillsammans med en ask jordgubbar och en hängmatta i sommar.

– Våga göra misstag! Jag har funderat på att skriva ett helt inlägg om vilka misstag jag gjort på börsen för att visa att många (alla?) som investerar har misslyckats. Oftast inte en gång utan tio eller fler. Det handlar om att resa sig upp och se misstaget som feedback på vad man inte ska göra.

– Var konsekvent. Gå inte ut för hårt. Precis som med träning är det enbart dumt att slita så att man får blodsmak i början. Spara i en takt som inte känns som en uppoffring och ha autogiro på varje månad så att dina dröm-pengar blir en del av räkningarna. Det går alltid att trappa upp efter en tid när man har gjort sina största misstag (förslagsvis vid löneförhöjningen varje år).

Vad du väljer att investera i är upp till dig. I dagsläget går det tydligen tom att investera i kossor (det skriver jag om en annan gång), men lova mig: om du inte redan börjat. Gör det idag. Vi finns till för dig och dina drömmar men du måste göra jobbet själv.

Har du svårt att hitta utrymme för att spara? Nedan finns länkar till några äldre inlägg som garanterat ger mer pengar på kontot:

Hur blir man rik?

Åtta spartips som inte försämrar livskvalitén för småbarnsföräldrar

Billigare och bättre bilförsäkring, spara 1000-lappar

Det fula sparknepet som är värt tusenlappar

Tjäna över 14 000 på nyttigare lunch

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
9 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2013-07-02 08:34

Det finns ju en mängd undersökningar som visar att människor faktiskt inte blir lyckligare av mer pengar, även om vi är många som har svårt att tro på det. Trots det ska man självklart investera sina pengar väl och låta dem arbeta samtidigt som man själv arbetar (eller ligger i hängmattan för den delen). Man ska dock inte förvänta sig att livet förändras drastiskt genom en lottovinst. Det är fortfarande du som förändrar ditt liv och det kan du börja med redan idag! Du får gärna dela med dig om du även har boktips för dem som redan kan en… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-07-05 13:36

Jag håller med dig fru minimalist. Att enbart ha pengar eller att ha pengar för att köpa sig statusprylar tror jag inte gör någon lycklig. Däremot vet jag många som skulle säga upp sig imorgon om de inte var tvugna att jobba. Jag tycker livet ska vara mer än söndagsångest, att man ska våga bryta upp och göra det man tycker är roligt, oavsett om det är en dålig relation, ett jobb eller bara ett tillfälligt äventyr!

Anonym
Anonym
2013-07-04 17:00

Hej,

Bra inlägg. Kan du skicka den där listan på böcker?

Mvh
Chris

Anonym
Anonym
2013-07-05 10:43

Hej,

Mycket tänkvärt. Tar gärna emot boktips.

Anonym
Anonym
2013-07-05 11:16

Intressant, skicka gärna boklistan! Mvh Johan

Anonym
Anonym
2013-07-05 13:22

Jag vill gärna också ha boklistan! Tack för bra blogg!

Anonym
Anonym
2013-07-05 13:37

Tack för alla kommentarer! Jag kommer ut med två boklistor ikväll. En för nybörjare och en lite kortare för er som redan börjat investera!

Anonym
Anonym
2013-07-05 13:57

Utmärkt. Detta borde fler människor läsa

Lydia
Lydia
2023-03-06 06:47

Hej alla, det här är det mest underbara jag någonsin har känt och jag behöver dela med mig av detta fantastiska vittnesbörd. Jag vill bara tacka DR Zaka för att han tog sig tid att hjälpa mig att besvärja min före detta älskare som plötsligt tappade intresset för mig efter fem månaders förlovning, men idag är vi gifta och lyckligare än aldrig. Jag blev verkligen förbluffad och chockad när han gjorde jobbet åt mig och inom 48 timmar återvände James hem och började tigga om förlåtelse och att jag skulle acceptera det igen.. Jag har verkligen ont om ord och… Läs mer »