Hoppa till huvudinnehållet

Därför är Nordnets pension bättre än originalet

Idag presenterade Alecta och PTK en gemensam rapport om det de väljer att kalla pensionsplagiaten. Det är en djuplodad jämförelse av den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP, och dess sämre motsvarigheter som tecknas av företag utan kollektivavtal.

På det stora hela håller jag ju med Alecta och PTK. Inom kollektivavtalad tjänstepension har partnerna lyckats förhandla ner priserna till ett minimum. Små eller inga fasta avgifter – och ett begränsat utbud av fonder som är både bra och billiga. Här riskerar inga ovetande pensionssparare att bli snuvade på konfekten. Det är schysst.

Det jag vänder mig emot är att Alecta och PTK missar hela vår affär i jämförelsen. Jag kommer nu att gå igenom rapportens sju huvudpunkter i syfte att förklara att det inte är kört för dig som saknar kollektivavtal

1. 8 av 10 omfattas av kollektivavtal. Den som inte omfattas har antingen en fri lösning eller ingen lösning alls. Jag säger: Kräv alltid tjänstepension, förhandla om den som om den vore din lön.

2. Arbetsgivare utan kollektivavtal tycker ofta själva att de har valt en bra tjänstepension men missar helt att höga avgifter gröper ur de anställdas pensionskapital. Jag säger: Nästan alla våra konkurrenter tar ut löpande kapitalavgifter. En liten procentsats som lätt kan göra en halv miljon i skillnad när det är dags att ta ut pengarna.

3. Stora bolag som kan göra egna pensionsupphandlingar har bättre förutsättningar än små företag som får köpa pension till ordinarie pris. Jag säger: Nja, hos oss får samtliga kunder ett pensionssparande helt utan onödiga avgifter. En bra pension ska vara för alla.

4. För att en anställd på ett företag utan kollektivavtal ska få lika hög pension som inom ITP måste någon kompensera för de högre avgifterna. Jag säger: En enklare lösning är förstås att välja en tjänstepension utan onödiga avgifter.

5. Avgifterna dränerar kapitalet år efter år. Kapitalet minskar (eller ökar inte i samma takt som med en lägre avgift), och det kapital som försvunnit kan inte heller förränta sig. De anställda går alltså miste om både kapital och ränta-på-ränta under såväl arbetsliv som utbetalning. Jag säger: Kommentarer överflödiga, Alecta och PTK är rätt ute.

6. Tre företag sätter av samma belopp varje månad till de anställdas tjänstepension. Men pensionsutbetalningen kan variera så mycket som 14 000 kronor per månad. Jag frågar: Vad tror du att det beror på?

7. Skillnaden mellan ITP och pensionsplagiaten är så stor att man kan prata om kollektivavtalad tjänstepension som just originalet och alternativen som dåliga plagiat. Jag vill med bestämdhet hävda att det faktiskt finns aktörer som erbjuder en lösning, minst lika bra som de kollektivavtalade. Vi tar inte ut några fasta avgifter och som sparare har du tillgång till ett av marknadens bredaste placeringserbjudanden med tusentals fonder och aktier.

Kolla gärna vår affärsmodell – och varför vi kan skippa avgifterna här.

Intresserad av att flytta till Nordnet?

Hela jämförelsen hittar du här.

/Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm