Hoppa till huvudinnehållet

Dags att höststäda aktieportföljen!

Utomhus öser regnet ner, men inomhus värmer brasan gott. Jag har hällt upp en kopp kaffe och sitter vid datorn och scrollar igenom mina portföljer. Under 2017 har min långsiktiga portfölj, i ärlighetens namn, inte fått den uppmärksamhet som den förtjänar, utan den har skötts lite halvhjärtat med vänsterhanden. Fokus har i stället legat på min nya kärlek; min swingportfölj.

Det hade varit underbart om min långa portfölj hade växt som ogräs när jag lämnat den ifred, men tyvärr har den levt en tynande och trist tillvaro. Jag har varit där och rensat bort dåligt presterande aktier några gånger, men jag har definitivt inte letat efter fina starkväxande exemplar att fylla portföljen med. Resultatet har blivit därefter; spretigt och inga siffror att vara stolt över.  Tyvärr.

Inspiration

I helgen var jag och lyssnade på Arne Talving, aka Kavastu som berättade hur han gör för att överträffa index år efter år.

Precis som efter andra utbildningar kom jag hem full av energi och inspiration och idag (dagen efter) har jag funderat mer på hur min långsiktiga strategi ska se ut. Jag har ett utkast till plan sen tidigare som baseras på en mix av kurser, föredrag, böcker och andra inspirationskällor. Det är en ganska traditionell plan med de vanliga kriterierna; fundamentalt starka bolag som går med vinst, växer och ger utdelning. Det trygga är i mitt fall även kryddat med en mindre del förhoppningsbolag som jag ser potential i. Planen behöver dock bearbetas några varv till innan den kan fastställas i version 1.0. 

Nu är det dags för höststädning av portföljen för att se vad som finns där och bedöma varje enskild akties förmåga att bidra till min framtida förmögenhet. Det får bli en trestegsraket:

  1. Revya
  2. Röja
  3. Rekrytera kandidater

Efter ett antal timmar med Börsdata och Hitta Kursvinnare sitter jag med ett Excel-ark där alla nuvarande innehav är listade och värderade. Varje aktie har stämplats ”Behåll”, ”Bevaka” eller ”Sälj”. Puh, det tog sin tid men nu känns det som att jag vet vad som ska städas bort i första omgången.

Resultatet

Jag är nöjd med sammanställningen, det känns som jag har återtagit kommandot över portföljen och nu har en vettig möjlighet att styra den i rätt riktning.

Några förtydliganden:

  • Omsättningstillväxt och vinstmarginal mäts på 12 månaders rullande.
  • “G-kraften” visar hur medelvärdena (MA200/100/50 och 20) är sorterade. Om alla ligger i ordning uppåt bli det tre poäng (en för MA100, en för MA50 och en för MA20). Samma poängräkning gäller neråt, men då med minus framför talet.

Aktiefakta

Varje aktie har fått en egen sammanställning med skärmklipp från Börsdata kompletterat med en graf från Hitta Kursvinnare så att jag i efterhand kan gå tillbaka och se vad jag baserade mina beslut på. Känner mig som värsta organisationskonsulten! 🙂

Jag tycker att Börsdata är grymt användarvänligt och snabbt visar den finansiella trenden. När det gäller grafer är Hitta Kursvinnare är mitt förstahandsval då det är smidigt att skapa egna indikatorer och sätta kurslarm (tex när mina innehav passerar MA200).

Under de närmaste veckorna avser jag att vässa på min strategi och screena fram lämpliga kandidater. Har du tips på stabila vinstdrivande bolag med rimlig värdering så tar jag gärna emot tips.

/Monica

Är du nyfiken på hur ovanstående portfölj går så hittar du den på Shareville. Där finns även en Magic Formula-portfölj.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
13 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-10-10 00:58

Otroligt bra gjort, grymt imponerad! Jobbigt att rensa så mycket men ett måste enl Kavastu. Och är bara att hålla med – pengarna ska jobba inte ligga i byrålådan eller halka med ned i nedåtgående trend.
Säkert dags för många av oss att ta tag i höststädningen.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-10-10 19:21

Tack! Det känns bra att ha det gjort och kunna börja med ett städat bord och med pengar att handla för! 🙂

Anonym
Anonym
2017-10-10 15:00

Superbra inlägg som ger inspiration att engagera sig på ett djupare plan i portföljen. Tack ☺

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-10-10 19:23

Tack för positiv feedback, mitt huvudsyfte här på bloggen är att inspirera så det känns bra att det uppskattas!

Anonym
Anonym
2017-10-11 05:16

Inpirerad efter kavastus föreläsning i lördags En riktig kunskapsboost! Det blev en regäl storstädning i portföljerna !Så bra rekommenderas!
Härligt med din Monicas uppföljning och ytterligare tips för att gå vidare för ännu bättre affärer. Stort tack för det !

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-10-11 22:16

Tack själv för en bra dag! Tillsammans så kommer vi att göra bättre affärer. Vi lär och inspireras av varandra. 🙂

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-10-12 07:51

Får verkligen energivibbar av alla ”börskompisar” härligt så kul 😊

Anonym
Anonym
2017-10-11 09:28

Jätteintressant och bra inlägg! Vad menas med “G-kraften” i din sammanställning?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-10-11 22:22

“G-kraften” är min sammanfattning av Tobbe Roséns klassiska bedömning om “G-krafterna är på plats”, dvs hur tydlig trenden är. När de långa, medellånga- och korta medelvärdena pekar åt samma håll utan att korsas är trenden stark. Googla gärna så är det nog lättare att förstå. Har aktien värde 3 är det en stark och positiv trend.

Anonym
Anonym
2017-10-12 07:47

Vilket bra jobb Monica. Man blir både sugen och nyfiken på Kavastu modellen. Eller är det här din egna modell för aktiekoll?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-10-12 18:44

Tack! Ovanstående kan nog klassas som en kombination av Kavastu och tidigare erfarenheter. Detta är första ggn jag gör en så pass omfattande utvärdering mha Excel och Börsdata (exportfunktionen till Excel är grym). Kommer att fila på urvalet av data i takt med att jag ser vad jag behöver. Kavastu är duktig och väl värd att lyssna på. Har du möjlighet så gå och lyssna på honom.

Anonym
Anonym
2017-10-12 13:30

Visst var det en bra lördag? Tog galet många foton av slidesen, skrev för glatta livet på MacBooken så jag nästan nötte ner tangetbordet och fick en massa ideér som nu ska omsättas i praktiken. Tack för ditt inlägg ovan, ger en en knuff att börja ta tag i portföljen asap.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-10-12 18:47

Ja det var en mkt inspirerande dag. Fotade också mkt, tyvärr tog det lite fokus från lyssnandet, men jag upplever att det viktigaste fastnade. Ska sätta ihop allt (foton och anteckningar i helgen medan det är färskt i minnet). Kan du inte komma tillbaka när du har tagit tag i din portfölj och säga vilka ändringar du har gjort?