Hoppa till huvudinnehållet

Byggarbetare eller VD, vem tjänar mest?

Tiden rasar verkligen fram nuförtiden. Ett år av mitt liv innehåller oftast några nya upplevelser, och 100.000 kronor mer i investeringar, men i övrigt sker de flesta förändringar så långsamt att de bara märks när man ser 2-5 år tillbaka i tiden. Det är 13 år sedan jag senast gick i skolan om man inte räknar de otaliga kurser jag gått i kompetensutveckling, både i yrket och privat. Jag är en produkt av 12 år i skolan som ändå lyckats skapa en karriär och en löneutveckling som många högutbildade inte uppnått. Kanske en av de sista?

Jag tänker tillbaka på de jag gick i skolan med. Några var målmedvetna redan i gymnasiet. De visste precis vad de skulle göra och för dem var jakten på betyg direkt i proportion till intagningspoängen på högskola/universitet. De flesta valde dock att ta ett arbetsår (eller fem) för att därefter satsa på fortsatta studier. Iallafall i teorin. I min klass verkade det inte finnas några Ingvar Kamprad eller Bill Gates och om man skulle kalla någon “entreprenör” så var det isåfall de som startade “Nisses målarfirma” eller “Ali’s flytt och städ” . Det var inget fel med det, de allra flesta som startade egen byggfirma plockar idag, 12 år senare ut betydligt mer än sina högskoleutbildade klasskamrater. En del studerar fortfarande drygt 12 år senare och de flesta har  ett par års föräldraledighet i bagaget.

Högst utbildning=högst lön?

I teorin borde ju de som har högst utbildning också ha högst lön, men i mitt fall verkar det långt ifrån alltid stämma. De som det gått bäst för (ekonomiskt) verkar vara de som aldrig är riktigt nöjda. Det kanske anses vara en negativ egenskap och kanske har jag fel, men de som alltid är på väg någonstans och som alltid velat bli bättre har haft bättre löneutveckling än andra, oavsett om de studerat i 6 år på juristlinjen eller inte alls. De som bytt upp sig i arbetet ofta (men inte oftare än vart tredje år) och de som haft drömmar och mål. När jag tittar på de personer i min närhet som tjänar mer än jag är hela 70% människor utan högskoleutbildning, 100% kan dock kalla sig självstartande, drivande, framåtblickande, visionära, ödmjuka men självhävdande (hur det nu går till) och till viss del riskbenägna. Dock inte dumdristiga.

Envishet i investeringar

Jag tror att den där envisheten går igen i investeringar också: många människor har förutsättningar att bli miljonärer (och till och med multimiljonärer), dessutom har de kunskapen om att det går att investera sina pengar men de orkar/vågar inte ta kalkylerad risk och syssla med uppskjuten belöning och därför når de aldrig dit, oavsett om de tjänar 20.000 kronor per månad eller 80.000 per månad.

Visserligen kommer det säkerligen krävas en hög utbildning för att bli VD för de flesta av börsens största bolag, men där personliga egenskaper långsiktigt står allra högst i kurs.

Vem av dina vänner är mest framgångsrik ekonomiskt sett? Har personen en hög utbildning och i sådant fall, är det utbildningen som varit avgörande för deras framgång?

Diskutera nedan eller -som vanligt, på Twitter

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
8 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-07-26 11:03

Vad du och andra som inte har läst på universitet förstår är att den erfarenheten är enormt betydelsefull hela livet och oavsett vilken väg man sedan går är man, allt annat lika, bättre rustad för de allra flesta karriärer, inklusive mer manuella arbeten.

Att våga satsa pengar och väldigt mycket tid på eget lärande är ett bra exempel på “ta kalkylerad risk och syssla med uppskjuten belöning” som du skriver om.

Det kanske inte leder till hög lön, vilket verkar väldigt viktigt för dig, fråga bara lärarna eller sjuksköterskorna, men det vidgar dina vyer långt över den gamla horisonten.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-07-26 13:03

Hej Lars! Tack för att du tog dig tid att kommentera! Jag håller med dig om att erfarenhet av högre studier säkerligen är värdefull hela livet ut (för visst har du missat ett “inte” i texten?) precis som alla mina utbildningar i ledarskap till stor del har format vem jag är även privat och alla de böcker jag läser ger mig underlag både yrkesmässigt och privat. Inlägget är inget ställningstagande mot högre studier (som jag är för) utan ett konstaterande att det verkar vara beroende av person huruvida man lyckas eller inte, där “lyckas” i detta fall rör det ekonomiska.… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-07-26 18:42

Hej Angelica, du skriver om “alla de böcker du läst”, skulle du kunna lista några som du läst och tycker varit givande för dig?

Tack på förhand!

Med vänlig hälsning,
Viktor

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-07-26 22:37

Absolut Viktor! Vad vill du läsa om? Mina största intresseområden ligger i personlig utveckling, privatekonomi och gärna en mix av dem båda. Fram till dess kan du titta på det här inlägget: https://nordnetblog.wpengine.com/boktips-for-nyborjare/05/07/2013/
Den första och sista gillade jag verkligen. Annars är Influence (Robert C) en bok som är häftig att läsa och som rör psykologi/konsumtion. Härnäst ligger “the intelligent investor” och väntar på mig. Ska försöka mig på en sammanfattning senare.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-07-27 18:39

Tack för svar! Det blogginlägget har jag missat! Nu har jag fått lite inspiration och läsning som passar mig som är ganska ny på aktiemarknaden! Tack!

Med vänlig hälsning,
Viktor

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-07-28 23:17

Härligt Viktor! Berätta gärna vad du själv tyckte och om du har några egna ess i rockärmen som jag borde läsa!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-07-28 12:48

Hej igen. Kanske är det ditt stora fokus i texten på pengar som förstör inlägget för mig och känns rätt typisk för diskussioner som jag haft med dem som inte läst vidare. Det finns många som läser bara för att det är ett krav för många jobb men det kan aldrig vara ett argument för att inte läsa vidare att man kanske inte går plus ekonomiskt. Du har speciella minnen från den tiden som man inte kan få någon annanstans, möter människor i studentkorridorer som är väldigt olika dig som du inte hade träffat annars, formar livslånga vänskaper just genom… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-07-28 23:16

Hej igen Lars. Tack för dina hängivna svar. Om jag förstår dig rätt har du fina minnen från din studietid och anser dig ha fått mycket livsvisdom av dem? Jag förstår dina argument och jag hoppas att ditt engagemang i högre utbildning bottnar i välvilja. Låt mig berätta vad jag står så att du inte behöver spekulera i mina åsikter: Det här är en ekonomiblogg, det gör att det oftast (men inte alltid) kommer att vara ekonomi-orienterade inlägg från min sida. Jag är också intresserad av psykologi, av lycka som begrepp, trädgårdsskötsel, friluftsliv, resor (inkl. andra kulturer) och ledarskap. Jag… Läs mer »