Hoppa till huvudinnehållet

Börsstorm när Brexit blåser in – här är nuläget (uppdaterad – Veckans topp 5)

Det var oväder på ingång men marknaden tog ändå emot Brexit som en blixt från en klar himmel. Vad händer nu?

Allt föll men inte lika mycket

Källa: Nordnet

Den första frågan blir förstås hur öppnar börsen? Runt 4 procent ned är en siffra som nämnts, bland annat av “Ulf Petersson: Nu kommer kaoset hit” (Dagens Industri). Det var ungefär vad Norge och Danmark backade med i fredags. Den som tittar på Nordnets världskarta ser att med undantag för Tyskland och Frankrike var det i den häraden nedgången låg. Frågan är dock hur marknaden funderat vidare över helgen.

Den i sammanhanget modesta nedgången för Storbritannien förklaras bland annat av att valutan fick ta en del av smällen. Pundet backade 6 procent mot euron och 8 mot dollarn. Även på andra marknader gungade det ordentligt med guldet upp 6 procent och oljan ned 5 procent. Den sektor som hade det i särklass tuffast var bankerna, inte bara i Storbritannien utan även i övriga Europa. Det finns en oro att den branschkris som blommade upp i vintras kommer tillbaka. Den handlade bland annat om att banker med redan dålig lönsamhet inte klarar lägre minusräntor. Ett dilemma i den situation som nu uppkommit.

Slut efter 43 år

Det kunde inte varit en större knall. Torsdagskvällen började med en exitpoll som visade att britterna skulle stanna. Reaktionen på eftermarknaden var lättad men ljummen. En av förklaringarna  var att hedgefonderna hade kommit till samma slutsats i sina egna mätningar under valdagen. Det hade gett en sista skjuts uppåt för pundet under dagen, som handlades på den högsta nivån under året.

Inprisad seger var bedömningen redan rycket före sista rycket, konstaterar både Financial Times och Bloomberg. Därmed slog den här meganyheten igenom med full kraft på alla marknader.

Löftet under valkampanjen var att en utträdesförhandling omedelbart skulle inledas. Det finns inget hinder för att den förhandlingen leder att landet stannar i EU. Politikerna är inte bundna av folkomröstningen. Utgångspunkten i Storbritannien är dock att att landet inte längre ska vara med i EU. Ett halmstrå för de som inte vill acceptera resultatet var att ansökan om utträde sköts fram åtminstone några månader när David Cameron avgick.

Två år kommer förhandlingen att pågå när de väl kommer igång och något slags nytt samarbetsavtal är inriktningen. Situationen blir än mer komplex av att Skottland vill stanna i EU, till priset av att lämna Storbritannien om så krävs. En annan intressant detalj är att två tredjedelar av övriga EU-länder måste säga ja till utträdesavtalet med Storbritannien för att det ska träda i kraft. Räkna därför med att den politiska turbulensen når utanför brittiska öarna.

Tvåsiffriga reaktioner på marknaderna

Det har talats om börsfall mellan 15 till 25 procent om det blev en Brexit. Det är det självklart ingen som vet men klart är att det var med den förväntan många på finansmarknaderna gick till jobbet i fredags – “UK votes for Brexit in EU referendum, triggering market shockwaves – Pound plunges to 30-year low after popular revolt” (FT). Faktum är att reaktionerna lugnade sig något under dagen. Något som bör ses som ett gott tecken.

Värt att komma ihåg från diskussionerna inför en Brexit är emellertid att många av de som pekade på de största fallen tror på en utdragen nedgång. Den som tror på de analyserna bör vara försiktig med att försöka fånga fallande knivar när börsen öppnar.

Vad är det då som händer på marknaderna just nu? En massiv flykt från risk och från allt med anknytning till allt som kan vara berört är svaret. Det gör att dollar, guld, yen och även bitcoin är valutor dit investerarna söker sig. Obligationer i länder som bedöms vara tryggare stiger också i pris, vilket innebär fallande räntor.

Löftet: Vad som än krävs

Samtidigt går andra råvaror än guldet ned och börserna faller ordentligt. En särskild omständighet är att den här krisen inträffar när i princip hela världen utanför USA redan har minusräntor. Det lär synas i den börsoro som nu följer. Samtidigt är det politiska pådraget maximalt. EU:s ledare sitter redan i möte och centralbankerna är laddade. Bank of England har lovat att göra allt som krävs och lär bli uppbackade av sina kollegor runt om i världen. Betydligt mer stimulanser och låga räntor längre är alltså också en del av ekvationen.

Finanssektorn, bilindustrin och allt relaterat till dagligvaror – det är sektorerna där nyheten förväntas leda till störst osäkerhet om vad som gäller nu. Det blir antagligen en prioritet att reda ut förutsättningarna men till dess lär turbulensen vara stor.

Redan i fredags meddelade Ford att man nu ser över sin tillverkning av bilar i Storbritannien. Även Airbus och JP Morgan tillhör bolagen som var snabbt ute och aviserade möjliga neddragningar. Å andra sidan har det fallande pundet även vinnare. Exempelvis gladde det indiska Tata Steel, som ligger i slutförhandlingar om att med statens hjälp behålla stålproduktion i England.

Ta det lugnt och tänk efter

När Financial Times tittar på veckan som nu börjar  är den fylld av obesvarade frågor. Många satt ordentligt fel investerade när resultatet kom – har de hunnit rätta till sina positioner nu eller finns det fler säljare som behöver korrigera sina portföljer för det överraskande resultatet? Många undrar också om nedgången kommer att smitta av sig och exempelvis via en starkare dollar slå emot tillväxtländerna. Fast myntet har en annan sida. Med en grunden stabil brittisk ekonomi och stora devalveringar kan intresset istället stiga för en del brittiska bolag.

Så vad är slutsatsen? Det enda råd som med rätta kan ges är att den situation som nu uppstått är ny – ingen vet vad som händer härnäst. Det går därför inte att veta om det är rätt att sälja, köpa eller sitta still. Det är också ett känt fenomen att många har förankrat sin uppfattning om vad exempelvis de egna aktierna ska vara värda. Det här är en händelse som ändrar förutsättningarna – räkna därför med att få räkna om.

Marknaden hade i stort sett tagit ut segern i förskott. Nu blev det inte så och det kaos som utbröt känns svårt att överblicka. Det kan bli en längre periods nedgång på börsen och helt säkert blir det turbulent. I förra måndagens veckobrev behandlades olika strategier investeraren nu kan välja. Det beror till stor del på hur man läser händelseförloppet framöver.

Det är väl rimligt en dag som denna att många känner sig uppstressade över sina investeringar. Ska man säga något positivt är det att det är ett ovanligt starkt Storbritannien och en världsekonomi i återhämtning som möter den här händelsen. En annan infallsvinkel är att även om man inte vet vad det är som händer, så vet erfarna aktiesparare att sådant här händer. Det kommer att gunga riktigt ordentligt men så småningom lägger sig den här händelsen till andra som börsen har överlevt.

Så någonstans måste rådet vara att ta händelsen med ro. Agera om du tror det är bäst eller sitt kvar och vänta in att värdet i bolagen kommer till sin rätt igen när riskviljan kommer åter. De av er som lärt känna mig vet att jag alltid väljer den aktiva vägen. Fast då är jag personligheten som helst vill ha en ratt i bilen jag kör, även om den just släppts ned från ett flygplan.

För övrigt, vad kan man förvänta sig av ett land där det går att gå och rösta på puben eller i grannens garage.

 /Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller om du vill komma igång med Shareville via den här länken. Jag finns också på Facebook där du dagligen hittar mina ”3 snabba” eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. Vill du veta mer om hur jag tänker kring vår portfölj just nu finns det i klippet nedan och i det här inlägget på min egen blogg “Aktie för aktie – så tänker jag inför kraschveckan på börsen“.
 Åsikterna som presenteras i denna blogg är mina egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer