Brexit och Nordeas kapitalbrist – Börsstorm att vänta

Nu har Storbritanniens besked kommit; ett utträde ur EU kommer att ske och UK kommer inom kort att påbörja pappersexercisen för att lämna Bryssel. Det redan svajiga börsläget är sedan veckan som gått labilt och dessa – i mina ögon – dåliga nyheter lär knappast bättra på situationen. Frågan är hur börsen och den svenska marknaden kommer att ta emot nyheterna när Stockholmsbörsen öppnar igen.

Det slutgiltiga resultatet från folkomröstningen i UK är 51,9 procent som vill lämna EU (Brexit) mot 48,1 procent som ville stanna (Bremain). Omröstningen är alltså minst sagt bäddad för splittrade åsikter om hur den ekonomiska politiken i Storbritannien fortsättningsvis ska bedrivas. En mycket stor andel av röstarna i exempelvis Skottland vill stanna (vilket är synnerligen klokt med tanke på deras landsproduktion) och frågan är om det till och med kan gå så långt att landet hellre bryter sig loss från Storbritannien än förblir utan EU.

Jag bävade mig (se mina tidigare inlägg) för ett Brexit, då jag inser vilka konsekvenser det kommer att ge för UK:s ekonomi och landsräkenskaper – tjänsteproduktionen dominerar och landets satsningar på utbildning inriktas mot bland annat IT, data, beskattning och handel – vilket alla kan sägas vara starkt internationella områden. De arbetare som är utbildade inom dessa yrken och vill söka sig utomlands kommer att få det tufft. Jag har alltså hoppats allt vad jag kan på att ett Brexit inte blir av, och sorgen är bara att acceptera. Samtidigt ska jag inte understryka att “en del” av mig ville se ett Bremain falla just för att se hur världen skulle reagera på något så dumt . Lite i samma spår som att se Trump vinna valet i USA; det FÅR inte hända – men man vill samtidigt se hur folk skulle reagera – just för att det är så sjukt.

Och börsen kommer att reagera, utan tvivel är en börsstorm på den svenska aktiemarknaden att vänta. Samtidigt som detta händer har vi i Sverige haft en stormig vecka med kapitalkris på en av våra storbanker och en därtill uppkommen börsoro. Handelsavtal med UK kan behöva omförhandlas respektive tillstånd för brittiska företag att bedriva sin verksamhet utomlands kan rivas upp. Nya åtgärder för att rädda den fria marknaden välkomnas gärna, men det blir en klen tröst.

Men en fortsatt svajig börs med sjunkande aktiekurser är nog mer eller mindre oundviklig. Nordeas aktie har i slutet av denna vecka börjat rasa, vilket kan dra med sig andra aktier inom finanssektorn – och i sin tur skapa en ond cirkel på hela aktieindexet. Även om finansmarknaden känns väldigt instabil nu, måste småsparare ta det lugnt och inte dras med i en eventuell panik, vilket brukar uppstå.

Även om “katastrofer” i form av Brexit och kapitalkris sker, måsta vi sparare ta förnuftet till fånga och fortsätta se aktier som den bästa investeringen på lång sikt. Även om Brexit kan verka förödande på många svenska företags exportmöjligheter, är vi inte i en kris ännu.

Glad midsommar trots oroligheterna!

/Benjamin Daneberg

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-02-27 17:24

är inte alls övertygad om att brexit är någon katastrof och inte för England däremot kan det vara kan det bli besvärligt för vissa stater som Rumänien Grekland samtliga gamla korrumperade kommunist stater där agendan inte är produktion och samarbete.
utan någon luddig annan inställning

o