Hoppa till huvudinnehållet

Veckans topp 5 – Deutsche Bank, ABB och Aftonbladet tar greppet om börsen

Är ryktet om att Deutsche Bank lever överdrivet? Ska ABB föröka sig genom delning? Hur mår världen egentligen och vad göra när Aftonbladet nu börjar reka aktier? Frågor, frågor, frågor och en del svar i veckans nyhetskrönika.

1 Deutsche Bank reste sig på nio

Veckan som gick var tuff för banker i allmänhet och för tyska i synnerhet. Mest så för Deutsche Bank som än en gång hotades av gigantiska böter från amerikanska myndigheter. Kalla kårar från upprinnelsen till finanskrisen frös ned hela världens börser till minus.

Inte så konstigt, för det här är inte vilken bank som helst. För även om värdet på banken snabbt rasat på listan över världens stora finansiella spelare, så är banken inblandad i en så stor del av världens affärer, främst genom en gigantisk derivatportfölj, att en okontrollerad krasch vore förödande.

Det är kul beskrivet med kobjällror och hjärtblippar av oefterhärmliga Mad Money på CNBC. Den mer nyanserade väljer istället en bra beskrivning av riskerna i ekonomin just nu i ett annat inlägg här i veckobrevet – “Garden upp”.

Tyskarna håller inte med

Fast för mig som dagligen läser mer sträva tyska media måste jag ändå inflika att det där med att staten alltid löser ut Deutsche Bank. Den slutsatsen ska man kanske inte vara för snabb med. Förutom ett djupt ogillande både bland folk och politiker är det tyskarna som skulle ha mest att förlora på om resten av Europa fick ett saftigt prejudikat på att om det ändå krävs, så får statliga medel åter användas för att rädda dåliga banker. Däremot verkar det finnas en eller två mer diskreta bakdörrar ordnade om det verkligen skulle strula. Ingen av dem inkluderar dock en fortsättning för Deutsche Bank i nuvarande skepnad. De skriver jag om här.

Det såg därför riktigt risigt till under en dramatisk del av fredagen. Särskilt när några hedgefonder drog undan sina affärer från Deutsche Bank, vars närmaste konkurrent Commerzbank för övrigt också hänger på gärdsgården. Med ett gäng italienska banker redan nere för räkning började den kyliga känslan av finanskris krypa upp för ryggraden på marknaden. Intressant nog skakade dock börsen av sig den riktiga oron redan innan ryktet om goda nyheter kom.

Ryktet som vände skutan

Om vi börjar med hela börsen. Den trots allt milda reaktionen på problemen i banksektorn får nog tolkas som att marknaden såg risken för spridningseffekter som begränsade. Det här handlade inte om dåliga lån eller ens dålig likviditet i banksystemet. Två problem som för övrigt centralbankerna numera är rätt väl övade i att åtminstone kortsiktigt lösa. Istället var det Deutsche Banks oförmåga att få in mer kapital om det skulle krävas som åter ställdes på sin spets. Finansieringen med det roliga namnet CoCos, ungefär som svenska preferensaktier, kunde köpas till vrakpris. Den tyska forna storbanken är numera så olönsam att det är svårt att få investerare att kasta fräscha pengar på brasan. Det vi bevittnar är alltså snarast en klassisk branschkris snarare än en typisk bankkris.

Fredagen avslutades ändå i dur när ett intensivt rykte om att böterna “bara” blev 5,4 miljarder dollar spreds på börsen. Den summan finns redan avsatt i balansräkningen hos Deutsche Bank, så med det skulle i så fall saken på kort sikt vara utagerad. Oddsen när vi går in i börsveckan är därför att det här reder ut sig och kanske får vi till och med se ett fortsatt lättnadsrally.

Problemet med Deutsche Bank är att det vet man aldrig. De har de senaste åren haft en osviklig förmåga att följa upp dåliga nyheter med sämre. För här var det länge sedan liken stannade i garderoben. De återfinns numera i direktionen – som på vilken zombiebank som helst.

Det här är med andra ord nyheten som lär dominera den här börsveckan också.

2 ABB – när två faktisk är mer än ett

Är du i Zürich (och inbjuden) kan du i veckan ta del av en av höstens mest intressanta bolagspresentationer – ABB:s kapitalmarknadsdag. De investerarna skulle vilja höra är att energidelen, Power Grids, så långt det bara gick knoppades av eller åtminstone frikopplades från robotarna i automationsdelen.

Det är nyfikna och hyggligt förhoppningsfulla analytiker som går genom den höstvarma schweiziska affärsmetropolen på tisdag. Enligt Stock Piper  förväntas försäljningen falla 3 procent i år medan vinsten före skatt stiga med 4 procent. Nästa år ska dock försäljningen vända upp 2 procent, om analytikerna får rätt, medan vinsten före skatt ska skutta hela 22 procent uppåt.

Trots det är intresset ljummet för aktien, som framgår av bilden  ovan. Direktavkastning på 3,5 procent i år och sedan en tiondel till för 2017 och 2018 till trots. En relativ stabilitet i värderingen syns också i att priset per försäljningskrona förväntas ligga stabilt på 1,4 och att även p/e-talet ett år framåt ligger relativt stilla.

Det gör att förutsättningarna finns för ledningen i ABB att överraska. Den som hängt med ett tag vet dock att påfallande ofta används marknadskommunikation dock snarare för att prata ned förväntningar och därmed aktiepris inför rapporten. Det är ju lättare att hoppa över en låg ribba.

3 Hur mår världen?

Vi är inne i en knepig börs där klassiska samband som mellan börsen och bolagens vinster eller inflationen och räntan inte beter sig som de brukar.  Det där är i sig självt ett orosmoment för investerare, för talesättet är ju att till slut kommer verkligheten och knackar på.

En av de möjliga budbärarna släpper i veckan en av de mest inflytelserika skrifterna i världsekonomin – IMF:s World Economic Outlook. Förra året var det den som satte punkt för raset under Kinaoron eller snarare var det rapportens mottagande som ändrade den börshösten. För IMF hade plockat fram allt från megafoner till röksignaler och semaforer för att få främst USA och Europa att lätta ytterligare på sin penningpolitik, vilket också skedde om än efter visst trilskande.

Faktum är att det den gången räckte med att centralbankerna gjorde utspel om att de lyssnat för att oron skulle lägga sig. Nu är det en börshöst med mer motstridiga signaler – främst är det tillväxt och inflation som går isär i något som alltmer liknar en ny form av stagflation. I de mogna ekonomierna ligger tillväxten fastspikad under två procent medan allt fler tecken talar för en högre inflation.

Källor: IMF och TradingEconomics

Fallande förväntningar

Allt annat än att IMF än en gång sänker sina tillväxtprognoser vore en överraskning. Möjliga utspel gäller bland annat läget i världshandeln. En joker vore något om den bubblande bankkrisen som de ultralåga räntorna bidragit till kommer upp i analysen.Annars lär medicin förbli den samma som den varit det senaste året. Stater som kan bör öka sina utgifter.

Det är något både Donald Trump och Hillary Clinton tagit fasta på vars budgetar förväntas öka det amerikanska underskotten i snabb takt. De båda lär för övrigt pausa debatten en stund på fredag när den näst sista jobbsiffran inför valet presenteras. Här har Clinton haft god medvind med bra fart i jobbskapandet och hygglig i lönetillväxten. Håller det i sig? Med FED tillfälligt ur vägen hoppas marknaden på att svaret är ja och att prognosen på 165 tusen nya jobb överträffas.

Är du nyfiken på mina tankar om börsen just nu hittar du dem i det här inlägget på YouTube.

4 Dags att ställa om energiförväntningarna

Källa: IEA

Ett populärt ämne under hösten har varit när utbud och efterfrågan egentligen ska mötas på oljemarknaden. Saudiarabien har haft fullt sjå med att få producenterna att träffas, så den sträckan har länge varit lång. Nu verkar en viss begränsning av utbudet vara införd av OPEC men få tror att den får någon större effekt på sikt. Iran pumpar lite mer, USA (kanske) lite mindre.

September blev åtminstone bra för producenterna som fick se priset stiga 8 procent i september. Mycket på de flesta marknader en krusning på den för det mesta volatila råvarumarknaden.

Källa IEA

Ska något hända på oljemarknaden just nu verkar det istället vara på efterfrågesidan. Där är det stiltje just nu. Ett problem för alla som sysslar med energi är att överskottet är så brett och därtill politiskt styrt. Det skriver jag om i senaste numret av Värdepappret – där ett annat energislag, kärnkraften står i centrum. Vi lever i en tid när det är tillgången på tillväxt som styr efterfrågan på energi – inte tvärtom som ju är det normala.

För oljan blir oktober ett test både på efterfråge- och utbudssidan. Har stabiliteten till slut återkommit?

5 Aj då, det här är ju en klassisk varningssignal

Den alltid elitistiska börsen brukar fnysa när aktier når ut i breda medier. En känd anekdot är stjärninvesteraren som brukade mäta börstemperaturen genom intresset hans yrke gav på cocktailpartyn. När det var lågkonjunktur fick han inte ens en följdfråga när han berättade att han jobbade på börsen. Med konjunkturen steg intresset och folk flockades för att få råd.

På toppen då? Ja, då kom cocktailgäster med helt andra yrken fram till honom för att berätta om aktier han borde kolla. Är vi där nu? Svårt att säga men nog får rubriker som “Sju bästa tipsen för snabba aktieklipp” en att haja till. Det är bara att gratulera pedagogiken om Aftonbladet lyckats lära ut den svåra konsten att vara trader så enkelt.

För egen del har jag fått jobba rätt hårt för de resultat vi skrapat ihop och har tyvärr inga enkla tips att ge. Jo förresten, ett har jag, index är inte så dumt.

/Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller om du vill komma igång med Shareville via den här länken. Mitt största projekt är Sparskolan. Där hittar du bland annat 10 (roliga?) filmer om allt från bolagsvärdering till makro och konsten att hitta rätt fond. Jag finns också på Facebook och YouTube där du dagligen hittar mina ”3 snabba” eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser.

Fast just nu försöker jag fokusera på välgörenhetstävlingen i Investerar-SM. Om jag vinner är det här mitt val av välgörenhet. Min strategi för att vinna? Den hittar du i det här YouTube-klippet!

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer