Hoppa till huvudinnehållet

Boktips för aktienoviser (och ett för er andra)

I förra inlägget efterfrågade ni läsare boktips för lata sommardagar. Det har varit svårt, mest för att jag ville få med böcker som både behandlar privatekonomins mjuka delar (dvs. personlig utveckling, drömmar o.s.v.), investeringsfilosofier, dels för att jag ska komma ihåg alla böcker. Ett annat villkor var att det ska vara lättlästa, annars passar de inte in i en hängmatta med en ask jordgubbar. För er som redan har kommit en bit på vägen kommer det ett något mer svårsmält tips längst ner i inlägget.

1. Vägen till ekonomisk frihet -första miljonen om sju år (Bodo Schäfer)

Det här var boken som sålde tanken om ekonomisk frihet till mig, en bibel som varit grunden för många av mina inlägg här på nordnetbloggen. Jag hade läst flera böcker innan jag hittade denna, men i mina ögon har den här boken allt, om än något övergripande, som behövs för att hitta drivkraften till att investera. Tar t.ex. upp vilken syn du har på pengar . Lätt språk och bra övningar. Vem som helst förstår den.

 2. Så här kan alla svenskar bli miljonärer (Per H Börjesson)

Numer en klassiker. Tar upp grundläggande privatekonomiska frågor som amortering och vad du ska tänka på när du väljer fonder och aktier. Något vinklat mot fondsidan men det känns okej eftersom han är ärlig kring allt det som har gett fonder dåligt rykte och faktiskt rekommenderar andra bolag än sin egen Spiltan (Didner & Gerge bland  annat)

3. Investera som Mästarna Från Aktiestinsen till Soros (Jonas Bernhardsson)

Jag blev faktiskt lite förvånad själv över att jag valde den här boken, men trots att den här hopplöst övergripande är det en bra bok för att bestämma vilken typ av investerare du är. Är du en trader, eller ska du handla långsiktigt? Vilka företag ska du satsa på och vad har andra kända investerare tittat på? Bäst är sammanfattningen i slutet av varje kapitel och boktipsen. Resten är mest kuriosa och good-to-know.

4. Rich dad, poor dad (Robert Kiyosaki)

Börja med den första och kör sedan på tills jordgubbarna är slut (men skippa rich brother, rich sister som lämnade en bitter eftersmak). Inspirerande och spännande med fastighetsinvestering. Dock USA-kapitalistiskt som bara Donald Trump överträffar i sina böcker. Mycket går att tillämpa på andra investeringar också. Den här boken fick mig att inse att mitt hus aldrig kommer att vara en investering utan något som faktiskt kostar mig pengar (därmed inte sagt att det är dåligt att äga sin bostad)

För dig som har kommit en bit på väg tycker jag att du ska läsa:

The Four pillars of investing (William Bernstein)

Fantastisk bok som tar upp hur du ska värdera en aktie, inte bara nu utan i framtiden. Hur framtida potentiell avkastning påverkar kursen nu, historiken och vad vi kan lära oss av den, men framförallt: hur-man-bygger-den-perfekta-portföljen. Mycket matnyttigt som är lätt att applicera på svenska förhållanden.

Just nu vill jag läsa The Henhouse i min hängmatta. Har jag missat några böcker om investeringar? Hur skulle din topplista se ut? Vilken nordnetbloggares hängmatte-topplista skulle du vilja se?

Kommentera gärna eller följ mig på twitter

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
6 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2013-07-06 02:00

Bra lista! Claes Hemberg har oxå skrivit några mycket lättlästa böcker för nybörjare. Även hur man ska spara till barn och när man blir gammal.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-07-06 07:59

Kul Jeff! De ska jag genast kika på!

Anonym
Anonym
2013-07-07 09:33

Den bok som verkligen fick mig intresserad av aktier och andra värdepapper var boken “Vägen till din första miljon, alla kan bygga en egen pengamaskin” av Tobias Schildfat. Lättläst, lättförståelig och väldigt inspirerande!
En perfekt hängmattebok som du plöjer på ett fåtal dagar och sedan kan läsa igen när du behöver en ny tändning i ditt sparande!

Anonym
Anonym
2014-07-27 13:02

Hej!
Har du läst Världens 99 bästa investerare : hemligheten bakom framgångarna
av Magnus Angenfelt?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-07-28 23:19

Hej Eip! Ledsen för det sena svaret, det är lite problem med aviseringarna för kommentarer så jag får försöka gå igenom dem manuellt. Som svar har jag inte läst den boken, däremot har jag med den på min läs-lista. Berätta gärna vad du tyckte om du läser eller har läst den!

Anonym
Anonym
2014-07-29 13:00

Hej!
Jag rekommenderar den till alla. Boken är min bibel.