Hoppa till huvudinnehållet

Bäst på Shareville – Så gör han vid IPO:s (3/3)

Detta är den tredje delen av intervjun med IT4ever, som med sina 9 900 procent i avkastning är bäst bland Sharevilles 100 000 medlemmar. I denna del av intervjun berättar IT4ever som sin strategi för teckning och handel i bolag som ska noteras (IPO:s).

-De senaste åren är det många som med framgång tecknat och handlat i bolag som noterats (IPOs). Är nynoteringar något som du också kikar på i din trading?

-Ja jag har tecknat det mesta som varit populärt på förhand. Jag har prioriterat mindre emissioner med en procentuellt hög andel säkrad av teckningsåtagare. Anledningen är förstås att kursutvecklingen i callen dag ett har varit i direkt relation till teckningsgraden. Även om denna teckningsgrad på sätt och vis är felvisande då många söker 10 gånger fler aktier än vad de egentligen önskar sig för att öka oddsen att få några alls. Detta i kombination med små emissioner ger då en absurd hög teckningsgrad som ger intrycket av att aktien är tokhet. Teckningsgraden och därmed kursutvecklingen är med andra ord hyfsat förutsägbar genom att noga granska villkoren och populariteten i forum. Är dessutom andelen aktier de tidigare ägarna får sälja direkt begränsad, det vill säga en hög lock-up, är caset än mer intressant.

“Den bästa IPO-strategin är…”

-Den bästa strategin har varit att söka minimiposter. Blir det en kraftig överteckning gäller minimitilldelning oftast oavsett och det är då meningslöst att låsa upp pengar och ta risk. Blir det en dålig teckningsgrad är minimipost ingen katastrof och förlusten begränsad.

-På grund av de stora bolagens spridningskrav i samband med IPO har det även varit lönsamt att teckna dessa enligt samma princip. Ofta liten tilldelning och mindre vinst, men många bäckar små…

-“Teckna-sälj”-trenden har dessutom gett upphov till andra möjligheter. Nämligen att köpa istället för att sälja under den kurspress som råder i början. En kurspress som faktiskt inte är speciellt långvarig och kan räknas som något av en felprissättning med lite fantasi. De som gjort detta sista året har i nio fall av tio gjort fantastiska pengar på 3-5 månaders sikt, inte minst i teckningsoptionerna.  Har själv försökt tillämpa detta men min reptilkorta hjärna är inte bekant med begreppet 3-5 månader.

Stort tack IT4ever för din medverkan, och lycka till med din trading. Vill du hitta IT4ever på Shareville gör du det här. Notera också det IT4ever skriver i sin presentation på Shareville:

“Min handel är relativt kortsiktig och jag rekommenderar ingen att ta rygg på mig då risken är uppenbar att det är av mig ni köper.”

/Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet, min, betydligt långsiktigare portfölj, går att följa på Shareville här.

 

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Eva Trouin
Fd. Sverigechef Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer