Börsens nyårsraketer 2017 (Veckans topp 5)

Ett bra fyrverkeri ska vara färgrikt och smälla ordentligt. Idag blir det möjliga aktieraketer 2017 och hur du hittar dem för hela slanten.

 

1 Analytikernas favoriter

Ingen kan ha missat att vi är på väg mot crescendot i den årliga uppvisningen i obefogad framtidstro. Det som populärt kallas nyår. Det är dags att lägga ut det där fina resultatet från Shareville på twitter och skriva något som att du är besviken över att bara ha slagit index med 10 procentenheter.

Alternativt lägger du det där trista mellanåret till handlingarna och siktar på nya tag vid årsskiftet. I båda fallen kan du ladda i trygg förvissning om att när det går bra är det skicklighet och resten av tiden är det otur.

“After years of disappointment with get rich quick scheme, I know I’m gonna get rich with this scheme. And quick.” (Homer Simpson)

Så fram med skumpan! Nästa år smäller det! Visst året som lägger sig att dö bjöd på många missade chanser men, jag lovar, gräset är verkligen grönare på andra sidan staketet. Allt som behövs är en patenterad idiotsäker kalasplan för att peka ut börsvinnarna med. Det handlar veckans krönika om.

Källa: StockPiper

 

Först ut tar vi en titt på proffsens favoriter, hämtade från en sammanställning i StockPiper. Nu är det ganska olika antal analytiker som ingår för varje bolag. Exempelvis har toppvalet Hansa Medical bara en rekommendation. Den är från SEB förra veckan men är å andra sidan desto mer optimistisk.

Den här typen av listor toppas oftast av mindre bolag, inte så konstigt eftersom de normalt är bland dem snabbväxarna återfinns. Förvisso tillsammans med en hel del bolag som aldrig lyfter eller som kraschar när de testar vingarna.

Inför 2017 ser det ut som om analytikerna letar bolagen som halkat efter snarare än de som ska ta nästa stora skutt. Många av bolagen tjänar också främst pengar hemma i Sverige. Kanske en kommentar om förväntningarna på kronan? Det verkar också locka att det är vi konsumenter som är kunderna.

Bland konsumtionsbolagen på listan finns Byggmax, Cloetta, Duni och Nobia. Unibet och NetEnt är en satsning på att spelsektorn tar fart igen medan Kungsleden och Klövern är att hoppas på att räntorna inte far iväg alltför mycket. Den som istället tror på bolagen som vänder sin motvind väljer exempelvis Ratos och den som ser en het industrisektor väljer Semcon.

Något för alla således. Funkar det att ta rygg på analytiker då? Nja, lika bra eller dåligt som andra strategier kan man väl säga. I snitt blir resultatet av alla gissningar ungefär som index. Konstigt vore det annars, för analytikerna är ju på ett sätt summan av vad marknaden tror vid en viss tidpunkt.

 

Ofta är det bättre att försöka förstå hur analytikerna resonerat när de landar i sina bedömningar. Ett alternativ är därför att istället följa någon eller några analytiker lite djupare. Förstås med ett bibehållet skeptiskt sinnelag.

En av mina favoriter är börsredaktionen på Svenska Dagbladet. Deras snart ettårsfirande Börsplus, som finns på Shareville och ofta citeras här i nyhetsbrevet, är fylld med djuplodade analyser som vågar sticka ut. Sedan har det ju gått bra för dem också.

 

2 Använd magi

Källa: Börsdata

Tycker du analyser tar för mycket tid? Varför inte ta till magi? Joe Grenblatts Magic Formula har sedan 2001 gett 18,7 procents avkastning per år på Stockholmsbörsen mot OMXS30 som samma period vuxit med 3,2 procent per år, enligt Börsdata.

Modellen är enkel. Bolagen listas i två kategorier – avkastning på investerat kapital och lägst värdering sett till rörelsevinst jämfört med bolagets samlade värde. Värt att notera är att många av bolagen i år är defensiva, som Swedish Match, eller inriktade på Sverige och gärna byggsektorn.

Källa: StockPiper

Hittade du inga idéer i den listan heller? Här har du inspiration för den kvalitative utdelningsjägaren. I tabellen ovan listas bolagen med högst utdelning som även kan uppvisa en förväntad tillväxt. Allt enligt analytikerkåren. En hint om priset ges av förväntade p/e-tal för kommande år.

 

3 Följ med strömmen eller tvärtom

Källa: Börsdata

“Fortsatt goda utsikter för råvaror nästa år enligt analytiker” skriver Finwire i en annan av veckans artiklar. De har tittat på hur Handelsbanken och Citi bedömer utsikterna för årets bäst presterande bransch på båda sidor Atlanten.

Kanske det. Krönikan brukar ju vara breddfylld med internationella utblickar, som förra veckans inlägg där oljan var ett av ämnena. Idag tänkte jag nöja mig med att peka på vilken extrem bredd det kan vara mellan olika sektorer.

Avkastning 2016 Källa: SectorSPDR

Vad som avgör vilka branscher som vinner respektive förlorar under ett börsår är oftast faktorer i hela ekonomin. Just nu är det inte minst den urstarka dollarn och den lika svaga kronan.

Fast det finns också många som tror på momentum eller dess motsats att vara contrarian. För trender kan slå under en period bara för att sedan vända. Båda i ekonomin och på börsen.

Så hur ska man tänka? Ett sätt är att försöka ta ställning till om den underliggande utvecklingen, exempelvis i olja, fortsätter. I så fall kan ofta trender följa med och ibland förbi de fakta som driver dem framåt. Om istället det kommer överraskande vändningar i ekonomin, så kan särskilt det  som ser lågt prissatt ut svänga med.

Lite knixigt att dra några tydliga slutsatser således. Utom möjligen att tror du på mer av samma, så är det nog där du ska sätta pengarna. Även om priset redan gått upp och tror du på en vändning, då kan det som ser billigt ut visa sig vara det också.

 

4 Surfa på hypekurvan

Källa: Långtidsutredningen

Spring inte dit bollen är utan dit den är på väg. Det låter ju onekligen rätt, ändå ser vi investerare ofta ut som ett gäng ettagluttare på fotbollsplanen. Alla kutar med full fart till klungan som bildats kring det senaste heta.

Nej, höj blicken. Kanske utgör du en del av den majoritet av befolkningen 2050 som, enligt statens långtidsutredning, då är genetiskt förstärkta med datorchip i skallen för att hålla ordning på hälsan (och kanske något mer)? I så fall vill du väl investera i självmedvetna robotar och cyborger? Lite väl sci fi?

Tråkmåns, i så fall får du väl nöja dig med att satsa på mer näraliggande framtidsscenarier som finansiering direkt mellan privatpersoner, delningsekonomin och kläder med inbyggda datorer exempelvis för att anpassa värmen eller anpassa färgval till omgivningen.

Källa: Gartner

Lite närmare i tiden och mer anpassat för investeraren är Gartners hypekurva. Den rätt väl belagda teorin är ju att nya teknologier först går igenom en hype, sedan kraschar och så till slut etablerar sig.

Enligt undersökningen 2016 är vi nu på riktigt mogna för virtuell och förstärkt verklighet (VR och AR). Den som tror på det hittar därför långsiktiga och stabila tillväxtcase i de branscherna. Mer rockNroll men också en brantare avkastning får den som satsar på virtuell personlig assistans eller maskiner som styrs med handrörelser.

Själv tror jag vi lever i en era när du allt mer blir dina tankar, dina data. De är värdefullare än du tror, vilket bland annat ett finskt techbolag insett. Det skriver jag mer om på min egen blogg i inlägget “Hypebolagen 2017: har du något (kvar) att dölja”

 

5 Var med och diskutera

För min egen del ska jag i ärlighetens namn säga att jag för det mesta tuffar på med vår investerarstil utan att ta in sådär värst många heta tips i portföljen. Jag skriver “för det mesta” för visst händer det att jag hittar frön som växer till stora träd bland andras förslag. Det vore väl dumt att alltid uppfinna hjulet själv.

Man kan ju känna sig lite däst efter julen. Däremot är kunskap och samtal två nyttigheter det är svårt att föräta sig på. För mig är det poängen med att blogga och för den delen att vara medlem på Shareville.

Om du aldrig möter nya tankar, lär det vara svårt att tänka nytt, så kanske är det allra bästa sättet att hitta den där raketen att inte leta efter den. Utan istället leta efter platserna där du kan hitta den eller umgås med personerna som letar efter samma sak som du. Jag har listat mina 39 favoriter på Shareville indelade i 13 olika genrer – där finns något för de flesta. Fast namnet kontot Kavastu använder på Shareville letar jag fortfarande efter – några tips?

Någonstans mot slutet av en krönika med den här vinkeln brukar det bli dags att ge följande förnumstiga råd – lyssna på många men det finns bara en som kan besluta om dina pengar och det är du.

Det enklaste beslutet du fattar är det där de flesta snubblar. Spara löpande och gör det med bra riskspridning. Det behöver faktiskt inte vara svårare. Sikta på det är mitt råd.

För nyårsraketerna bränner du av till midnatt medan nyårslöftena ofta klarar sig åtminstone en bit in i februari.

Gott nytt år!

/Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller om du vill komma igång med Shareville via den här länken.

Annars är mitt största projekt Sparskolan. Där hittar du bland annat 10 filmer om allt från bolagsvärdering till makro och konsten att hitta rätt fond. Jag finns också på Facebook och YouTube där du hittar min serie ”3 snabba” eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser.

Om du gillar mina inlägg här finns det ett toppen sätt att visa det – via min insamling till SOS Barnbyar. Stöd den!

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2016-12-27 15:13

Tack Jakob för det arbete du lägger ned och den information du ger oss. Uppskattar det mycket dels för klokheten och dels för den “second level thinking” som följer av dina skrivelser.

Har inte heller kommit på Kavastus aka på Shareville 🙂

Patrik

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2016-12-27 21:06

Tack! Det är mycket det där med att tänka ett varv till som gör investeringar kul. 🙂