10 000 % avkastning – Så blev IT4ever bäst på Shareville (1/3)

Med en avkastning på strax under 10 000  procent (9 920%) på fem år är daytradern ”IT4ever” bäst på Shareville. I en tidigare intervju delade IT4ever med sig av en fascinerande historia om hur en aktieintresserad, text-TV-tittande, tolvåring förvandlade 20 000 kronor till en förmögenhet. Nu, ett år senare, har vi fått en ny pratstund med IT4ever i samband med firandet att sparnätverket Shareville nått över milstolpen 100 000 användare.

Hej “IT4ever“, och stort grattis till den fantatiska prestationen. 
– Hej Eva, tack!

Vi har ju redan tidigare fått höra om din spännande bakgrund, så denna gång får du gärna förklara mer på djupet om hur lyckats bli så framgångsrik på börsen. Skulle du kunna börja med att förklara hur din morgonrutin ser ut inför börsöppning? 

-Morgonrutinen bör verkligen prioriteras. Timmen mellan kl 8 och 9 är den mest lönsamma timmen på hela dagen. Mycket av min handel sker första halvtimmen efter börsens öppnande och i takt med att antalet nyheter och listade bolag blivit så många, är det ofta stundtals något kaosartat med felprissättningar i marknaden just efter klockan 9. Detta är förstås ingen slump.

“Alla yra höns släpps ut på gården samtidigt och maten ligger utspridd över hela slagfältet” 

-Vid börsöppningen släpps alla yra höns ut på gården samtidigt och maten ligger utspridd över hela slagfältet samtidigt som ny mat och nya höns kastas in i matchen. Efter en stund är allt uppätet och lugnet och ordningen återfinner sig. Ordning och reda är icke lönsamt för en trader som jag själv varför dagens höjdpunkt då är över. I praktiken tror jag det skulle gå utmärkt att livnära sig på bara en timmes handel på börsen per dag om man specialiserade sig på denna, det vill säga den första.

-Att försöka hinna läsa på om aktien under själva handeln är lönlöst, andra aktörer klipper aktierna inom sekunder. Arbetet måste göras timmen innan börsen öppnar. Till största del (men långt ifrån alltid)  gäller dessa lägen företag som presenterat ny information under morgonen. Det gäller då att sortera ut de som kan väntas ge störst kursrörelse.

“Jag vet att jag inte kan äta upp all mat i hönsgården själv”

-Jag vet att jag inte kan äta upp all mat i hönsgården själv, utan jag får rikta in mig på ett fåtal smulor som jag vet exakt var de ligger och hur de smakar. I mitt fall betyder detta i princip att Large cap (storbolagslistan) går bort då det i princip inte finns några “glapp” i orderdjupet/avslutsflödet vilket ger jämnare och mer kontrollerade kursrörelser. Large cap-bolagen är ett väloljat maskineri medan de mindre listorna bjuder på mer rost och kedjebrott. Då gäller det att stå redo med verktygen för att snabbt fixa till kursen.

-I de aktier som släpper pressmeddelande inför öppningen kan jag till exempel undersöka:

  • Hur aktien reagerat på liknande nyheter tidigare
  • Hur aktien rört sig sista månaden och under gårdagen
  • Vilken “free-float” som finns (hur många aktier som finns tillgängliga för handel)
  • Om någon större aktör varit på väg in eller ut
  • Hur pass het eller anonym den är på forum
  • Risken för nyemission eller pågående emissioner
  • Normal volym/orderdjup
  • Sannolikhet och bedömning om det går att köpa i callen eller om det ska avvaktas till efteråt

-I de fall det inte ligger nyhet bakom är det sunt förnuft och erfarenhet som ligger bakom bedömningen om vad som är en normal kursrörelse och vad som inte är det. Med åren sitter det i ryggmärgen och jag agerar ofta instinktivt utan att egentligen reflektera över vad jag gör.

 

“Just dessa händelser ligger ofta bakom felprissättningar”

-Andra saker jag kollar efter är om några aktier handlas exklusive utdelning, exklusive teckningsrätter, nynoteringar av aktier eller teckningsoptioner, split eller omvänd split. Just dessa händelser ligger ofta bakom felprissättningar, såväl uppåt som nedåt.

Bäst på Shareville. IT4evers handel går att följa i realtid här.
Bäst på Shareville. IT4evers handel går att följa i realtid här.

Vilka bolag handlar du mest frekvent just nu? Samt varför dessa?

-Jag handlar som vanligt mest på börsens bakgård, det vill säga small- och micro cap. Anledningen är att jag här kan utnyttja min kunskap och erfarenhet på bästa sätt. Aktier på Large cap har sällan de felprissättningar jag letar efter och marknadsreaktionerna är blixtsnabba på nyheter. På de mindre listorna finns mer tid. Vidare är det ingen hemlighet att jag inte tjänar mina pengar på andra heltidstraders bekostnad. För att utnyttja min erfarenhet till max behöver jag handla där kunskapsnivån är något lägre än min egen, precis som för att bli framgångsrik i vilken sport eller spel som helst, jag måste ha något slags övertag för att bli en vinnare i längden.

-Börsen är väldigt tacksam som fenomen på grund av sitt upplägg att en köpare/ägare ofta vill heja på sitt innehav och avslöjar då sitt känslomässiga engagemang. Genom att till exempel läsa på forumet aktier på facebook med närmare 30 000 medlemmar kan jag få en god uppfattning om hur den stora massa tänker/tycker och tror om vissa aktier. Jag behöver inte gissa deras intentioner då de helt enkelt skriver dem svart på vitt. Just detta forumet speglar befolkningen bra och även om det skrivs en hel del knasigheter är dessa viktiga just för att förstå hur andra tänker. Oftast skiljer sig deras tro rejält mot vad jag själv tycker. På börsen är det massan som har rätt och inte jag, därför agerar jag helt enkelt utifrån massan, oavsett vad jag tycker om det. Ännu en snöflinga till snöbollseffekten med andra ord.

“Det är långt ifrån alltid kunskapsövertaget är till ens fördel…”

-Det är långt ifrån alltid kunskapsövertaget är till ens fördel. Anledningen till att jag nästan alltid säljer för tidigt är ett resultat av detta. Jag vet ibland för mycket och underskattar ofta vad jag kallar “dumheten” i marknaden. För många gäller inte normala värderingar och reaktioner på börsen på kort sikt utan de styrs av rädsla och girighet medan jag tror mig styras av förnuft, som säkert vinner på lång sikt men som även kostar mig otroligt mycket pengar i för tidiga exit. Jag underskattar också trögheten, tiden det tar för nyheter/information att nå ut till den större massan. Det är viktigt att upprepa för sig själv som heltidstrader att inte alla aktörer på börsen har all information direkt.

“Jag har definitivt lättare att tjäna pengar i aktier som går ner än aktier som går upp.”

De small och microcaps jag hittar under dagen finner jag antingen från vinnarlistan/förlorarlistan eller från avslutstickern från de dryga 300 bolag jag bevakar. Flest avslut genererar jag nog från avslutstickern, och i andra hand från förlorarlistan (missat avslutet eller aktie jag ej bevakar) och i sista hand från vinnarlistan. Jag har definitivt lättare att tjäna pengar i aktier som går ner än aktier som går upp. Fånga aldrig en fallande kniv heter det men när kniven väl ligger på golvet är det oftast riskfritt att plocka upp den. När vet man då var golvet är? För min del ofta genom historiken, att den tar mer stryk än vad den historiskt har gjort under motsvarande tidsperiod och med motsvarande informationsflöde. Även orderdjupet och avslutstickern brukar tala ett väldigt begripligt språk när det är dags för vändning upp. Dessa mönster lär man sig automatiskt med åren och är svåra att beskriva i ord. Att plocka upp knivar från golvet kräver mycket träning men när tekniken behärskas är den väldigt vass.

“Risken ökar för varje procent aktien stiger”

-Motsvarande situation i vinnarlistan. Visst fortsätter det ofta upp när trenden är stark men faktum är att risken ökar för varje procent aktien stiger och chansen för att någon faktiskt ska betala dyrare än du minskar för varje krona eller öre aktien stiger. Det kan tyckas som ett vagt argument men jag skyr all risk, varför chansa. Motsvarande gäller för en fallande aktie intradag. Sannolikheten för att nya fyndköpare ska lockas in ökar för varje procent aktien tappar. Det upplägget attraherar mig mer än det omvända.

“Ett extremt spelartat beteende men fullt möjligt att utnyttja”

-Vidare har det varit en hel del trender sista året som påverkat min handel och val av aktier. Det kan till exempel vara som i somras när det av oförklarliga anledningar blev superhett med nyheter angående godkända patent. Dessa hanteras historiskt relativt svalt och är en förutsättning och förväntad utveckling i de flesta bolag i den fasen. Hur ofta kommer det pressmeddelande om icke godkända patent? Men under en period skulle aktier med patentnyheter direkt ut i omloppsbana. Efter ett tag blir det en självuppfyllande profetia när många aktörer sitter och väntar på att köpa på just dessa nyheter. Ett extremt spelartat beteende men likväl fullt möjligt att utnyttja vid tidig ingång. En annan trend kan vara någon inflytelserik person som köper aktier i diverse bolag, t ex Anders Lönner eller Micke Syding som båda varit heta sista året.

“Det är bara att ta plats på perrongen och köpa en billig biljett”

-En annan trend kan till exempel vara ett råvarupris som skenar. Det mest tacksamma är guldet då det finns ett begränsat antal guldproducerande/prospekterande bolag på svenska börsen, det är med andra ord lätt att bevaka samtliga kandidater. Antag då det finns 4-5 mindre bolag att välja på. Tre av dessa skenar iväg. Inte köper jag då någon av dessa tre dyrt. Flocken har en förmåga att bara kunna hantera en eller två aktier i taget så jag kan vara relativit säker på att tåget även kommer till nummer fyra och fem. Det är bara att ta plats på perrongen och köpa en billig biljett medan det finns gott om platser kvar på tåget.

-Samma fenomen gällde även inom biotech nyligen, den ena efter den andre aktien avfyrades upp till skyarna.  Genom att studera historiken vet jag  ungefär vilka aktier som är så pass likvida och aktuella att de kommer åka med på resan. Även här finns ett begränsat antal och oddsen är goda att köpa eller ha konstant bevakning på de svala aktierna i väntan på att tåget ska tuffa vidare på sin historiskt utstakade rutt.

Här kan du läsa del 2 och del 3 av intervjun med IT4ever.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

 

Eva Trouin
Eva Trouin
Fd. Sverigechef Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer