Hoppa till huvudinnehållet

Barnspara med kontroll i kapitalförsäkring

Med ett sparande i kapitalförsäkring har du kontroll över pengarna. Du bestämmer vem som ska få dem och – framförallt – när. Inte konstigt att kapitalförsäkringen blivit det självklara valet för föräldrar som vill spara smart till sina barn.

Kolla in de här tre scenarierna – direkt hämtade från min närhet:

Wille köper bil istället för bostad

Eva och Anders har under många år sparat hälften av barnbidraget till sin son Wille. Det ska bli till en grundplåt för studier och bostad. Wille fyllde 18 år i somras, och har blivit väldigt intresserad av bilar. Han är väl medveten om att han har pengar sparade – så mycket så att det räcker till den där bilen…

Om Eva och Anders hade valt att barnspara i kapitalförsäkring hade de kunnat styra när och hur Wille får använda sina pengar. Nu bestämmer han själv.

Elin drar till Asien

Gunnar har sparat till sitt barnbarn Elin sedan hon föddes. Han hade själv chansen att studera utomlands som ung – den möjligheten vill han också ge Elin. Hon tar studenten och livet består bara av möjligheter. En möjlighet är att back-packa i Asien med sin bästa kompis…

Om Gunnar hade valt att barnspara i kapitalförsäkring hade han kunnat styra när och hur Elin får använda pengarna. Nu bestämmer hon själv.

Kates barnsparande försvinner i bouppteckningen

Kate har två barn, Lisa och Henrik, sedan tidigare och har gift om sig med Carl. Carl har ett barn sedan tidigare. Kate och Carl har en son tillsammans. Kate har alltid sparat till Lisa och Henrik, som snart är myndiga. Kate drabbas av en sjukdom och dör. En fullständig katastrof för alla inblandade. För Lisa och Henrik blir det en andra bedrövelse när det visar sig att mammas sparande till dem går upp i bouppteckningen.

Om Kate istället hade sparat i en kapitalförsäkring hade hon kunnat skydda pengarna till sina barn.

Se till att det blir rätt från början

Det här är mer vanliga än ovanliga historier. Och det är lätt att vara efterklok. Se till att det blir rätt från början.

Läs mer om hur du kan spara smart i kapitalförsäkring här

/Eva Trouin, Sverigechef Nordnet

*Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-09-19 19:40

För en låginkomsttagare som kanske är medel som kanske behöver gå på socialbidrag nån gång så måste man tömma barnens kapitalförsäkring men det gäller inte barnens ISK.

Samma sak med Försäkringskassan.

Barnens pengar. Över 100 000 I en kapitalförsäkring åt ett barn är inte längre skyddat enligt lag, dessutom.

Lugna ner er!