Hoppa till huvudinnehållet

Vad bör vi lära våra barn om pengar?

Det är ett känsligt ämne att prata om pengar i Sverige. Att prata om barnuppfostran är om möjligt ännu mer känsligt. Eftersom jag känner mig modig idag vill jag ta upp en kombination av dem båda. Varför? För att privatekonomi är idag det enda ämnet  alla människor använder dagligen som inte lärs ut i skolan. Vi får helt enkelt lita på att våra föräldrar gör det åt oss, att vi snubblar på informationen längs vägen eller har ett kontaktnät som antingen visar oss vad vi inte ska göra eller i bästa fall: vad vi ska göra.

På pappret är privatekonomi en enkel sak. Det är plus och minus, dvs, pengar in minus utgående kostnader. Mellanskillnaden är det som blir över och de kan man lägga på att amortera ner på sina lån, köpa hämtlatte eller investera för framtida bruk. Att plugga till det provet är inga problem och fanns det som ett ämne i skolan skulle alla få högsta betyg. Nu är det ju riktigt inte så enkelt. En bra parallell är det där med övervikt där vi visserligen också får en sparsam utbildning i skolan, men där knappast ingen kan ha undgått löpsedlarna med 5:2-dieter, LCHF eller “skaffa ett sexpack till midsommar” (vilken midsommar är dock lite oklart). Ekvationen är (i princip) lika enkel: kalorier ut – kalorier in där ett överskott på in-sidan (till skillnad från ekonomi) gör att vi samlar på oss “skuld” i form av fladdriga bilringar. Ofta i både fysisk och psykisk bemärkelse ska tilläggas. Trots denna enkla ekvation blir vi tjockare varje år.

Med andra ord, om det nu är så enkelt, varför finns program som lyxfällan, och än värre: varför går det att göra  tv av fenomenet tonårsbossen? Jag har inte en full bild av hela orsaken, men det oroar mig att skuldbördan ökar trots att många unga föräldrar har det betydligt bättre ekonomiskt ställt än barnens mor -och farföräldrar som är födda under 40-, 50- 60- och 70-talet om man ser till ekonomiska förutsättningar i samma ålder. En del av förklaringen tror jag är att många unga idag ser vad deras föräldrar har nu och vill ha samma sak utan att fundera på hur lång tid det tagit att tillskansa sig de pengarna, att status blivit allt viktigare genom åren, att kulturen har gått från folklig falukorv och söndagsstek till sushi och tapas-lördag och att trender kommer och går inom loppet av några timmar. Kort sagt finns det miljoner fällor att fastna i varje dag.

Ekonomiskt lärande i olika åldrar:

Så, hur gör man då för att lära sitt barn om pengar utan att vara snål och gniden? Min dotter är fem år, så facit kan jag tyvärr inte bidra med förrän om ca. 20-30 år, men här kommer mina tankar kring olika åldrar:

2-3 år: låt barnet vara med och betala och lek affär. Istället för pengar kan man använda russin eller fina klossar.

3-4 år: Jag har aktat mig för att säga att vi inte har råd att köpa det ena eller andra. Mest för att det inte är sant, vi väljer ju bara att lägga pengarna på annat. Jag tror att just meningen “vi har inte råd” skapar en hets när barnet får ha hand om sina egna pengar och plötsligt har råd.  Nu utvecklas räknekunskaperna och barnet förstår att tre är mer än två. Vår dotter hade t.ex. bra kläm på att en låtsasbulle i hennes lokala café kostade mindre än den bruna jättenallen.

5-7 år: Nu börjar det bli riktigt roligt. Vi pratar om ord som “prioritera”, hon förstår att hon måste spara pengar för att ha råd att köpa det hon önskar sig. Hon tar själv kort på gamla leksaker och så lägger vi upp dem på blocket. Hon får veckopeng när hon städar sitt rum. Vi har börjat prata om uppskjuten belöning även om jag använder enklare ord och praktiska exempel.

8-10: Jag inbillar mig att jag vill börja prata investeringar, lån etc. i den här åldern och låta henne vara med och titta när vi investerar.

10-13: En del tycker att jag är galen, men allting blir mer attraktivt om man får bestämma själv. Att låta barnet själv vara med och bestämma vart pengarna ska hamna tror jag är bästa sättet att skaffa ett intresse för ekonomi. Här går det också att med räkneexempel visa på vad lån kostar samt begrepp som uppskjuten belöning ur ett mer detaljerat perspektiv.

14 +:  olika barn mognar olika fort. Många 14-åringar kan säkert hantera sitt barnbidrag redan nu. Att lägga undan 10% är bra att lära ut så fort första inkomsten kommer in även om det inte är några jättepengar från början.

Sist men inte minst, den gamla klyschan att leva som du lär är högst applicerbar även på privatekonomi.

Håller du med? Vilken ekonomisk fostran ger du dina barn? Diskutera direkt på twitter eller kommentera nedan!

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2013-10-15 07:59

Tack! Bra tankar det här. Mitt barn är drygt ett år och jag har funderat mycket på det här. Hur leker man fram ett ansvarsfullt ekonomiskt tänkande. Hur uppfostrar jag en “spara” och inte en “slösa”.

Jag har också funderat över om jag är konstig som tänker så här. Är det okej att uppfostra sitt barn till att ha bra koll på ekonomin, eller är man en tråkig gubbe då? Skönt att veta att det finns fler som prioriterar detta ämne för sitt barn.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-10-20 13:00

Tack för din kommentar Trygg framtid! Jag tror inte man ska vara rädd för att uppfostra barnen ekonomiskt ur ett lekande perspektiv, det finns ju tyvärr en bild att människor med ekonomiskt fokus skulle ha mindre empati, inte ger till andra osv. Vilket inte alls är sant om du frågar mig.

Anonym
Anonym
2013-10-16 10:38

En anledning så god som någon att inte säga “vi har inte råd” är det hjärtskärande i att ditt barn kommer erbjuda sin veckopeng för att du ska ha råd.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-10-20 12:51

Håller med dig Per. En enda mening som kan göra så stor skada…