Avdragsrätten tas bort – du måste agera för att inte betala dubbel skatt

Den som inte ser över sitt pensionssparande från och med årsskiftet 2014/2015 riskerar att få betala dubbel skatt på sin pension. Anledningen är avdragsrätten reduceras kraftigt redan vid årsskiftet. Detta för att som nästa steg helt avskaffa avdragsrätten. Men låt mig ta det från början.

Du har säkert hört att du kan pensionsspara upp till 12 000 kr. Det beror på att du idag kan du göra avdrag i deklarationen på de pengar du satt in i ditt privata pensionssparande (IPS eller pensionsförsäkring), upp till 12 000 kr. Anledningen till att denna avdragsrätt finns är för att kompensera för att dina pengar inte ska dubbelbeskattas.

Som det ser ut idag, betalar du först skatt på din lön, du tar från dessa pengar och sätter in i ett privat pensionssparande. När du går i pension och ska ta ut pengar från ditt pensionssparande betalar du återigen skatt på dina pengar.  Avdragsrätten på 12 000 kr kan därför ses som ett sätt neutralisera så att du inte betalar dubbel skatt.

1 januari 2015 kommer avdragsrätten att vara 1800 kr kr istället för 12 000 kr. Det innebär att du kan spara 150 kr per månad utan att betala dubbel skatt, vilket ska jämföras med 1000 kr som det är idag. Från och med 2016 är förslaget att avdragsrätten slopas helt.

Jag rekommenderar därför alla att se över sitt pensionssparande omgående. Från och med årsskiftet bör ingen privatperson sätta in pengar i någon av kontoformerna IPS eller pensionsförsäkring, eftersom dina pengar då riskerar att dubbelbeskattas. Istället bör du välja en kontoform där uttag från kontot inte beskattas. Två förslag på detta är kapitalförsäkring och investeringssparkonto.

Vänliga hälsningar

Eva Trouin,
Sverigechef Nordnet

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
7 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-12-08 09:41

“Från och med årsskiftet bör ingen privatperson sätta in pengar i någon av kontoformerna IPS eller pensionsförsäkring, eftersom dina pengar då riskerar att dubbelbeskattas”
Vilken risk för dubbelbeskattning finns så länge man håller sig under 1800 kr för 2015?

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2014-12-08 10:42

Hej Oskar,
tack för din uppmärksamma kommentar. Du har rätt i att det inte blir dubbelbeskattning om man sätter in under 1800 kr per år, dvs. 150 kr per månad. Vi ska dock inte glömma att förslaget är att avdragsrätten ska slopas helt 2016. Det betyder att det enbart gäller 2015. Så därför är det lämpligt att redan 2015 välja en annan sparform.

Anonym
Anonym
2014-12-08 13:32

Hej,
Min mamma har ca 10 år kvar till pension.
Har idag ett privat pensionssparande där hon har ca 80 000.
Hon ska nu börja spara 400 kr/mån.
Ska hon ha kvar sina 80 000 där hon har dem idag? F-sam medlemspension. (Vet inte ens om hon får flytta dem)
Borde hon starta ett isk-konto och börja ett sparande där nu när avdragsrätten försvinner? Vilka fonder borde hon då ha? Vill ju inte ha någon jätterisk eftersom det börjar närma sig pensionen.
Svårt med 10 år kvar till pension tycker jag.
// Orolig son

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2014-12-09 18:10

Hej, Tänk på att avdragsrätten med stor sannolikhet kommer att sjunka till vilket gör att en privatpension inte kommer vara lika attraktiv att spara i. När det kommer till F-sams medlemsförsäkring så är jag inte helt säker på vad det är för typ av produkt. Men är det en privatpension så går den att flytta till Nordnet. Det man ska tänka på är vad det är för typ av produkt, gäller det en traditionell så har man en garanterad ränta på beloppet. På Nordnet kommer man själv förvalta sin pension i de aktier och fonder man vill placera inom. Jag… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-12-15 19:13

Hej, att undvika dubbelbeskattning genom att börja spara i en ISK eller kapitalförsäkring går väl inte? Man måste väl först skatta på sin inkomst och sedan schablonskatten på dessa sparformer? Är det inte så att vi tidigare hade en möjlighet som gjorde det möjligt att undvika dubbelbeskattning men att den möjligheten nu är borta?

Anonym
Anonym
2014-12-28 11:36

I Evas text ovan står det “Det nya förslaget som förväntas träda i kraft 1 januari 2015 innebär att avdragsrätten för 2015 ska vara 2400 kr istället för 12 000 kr.” Detta är samma siffror som nämns i Sparpodden #63*, men som senare rättades med “I avsnittet uppger jag felaktigt att avdraget för privat pensionssparande blir 2400 kr för 2015 eftersom Alliansens budget vann. Detta är FEL. Rätt siffra är 1800 kr, ingenting annat! Förlåt.” Det kan tilläggas att Evas fortsättning “Det innebär att du kan spara 150 kr per månad utan att betala dubbel skatt, vilket ska jämföras med… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2015-01-21 10:53

Tack Mattias P. Nu har vi uppdaterat.

Hälsningar
Eva