Att skydda nedsidan via balansräkningen

Var tredje vecka på Nordnetbloggen kommer ett inlägg från oss på Värdepappret med dysterkvisttema och denna vecka är inget undantag.

Ju längre upp i börscykeln vi kommer desto mer fokus blir det på tillväxt och framtid istället för att stå stadigt och rusta för sämre tider. Bloggaren Långsiktig Investering skrev nyligen ett inlägg med den något trista, men ack så viktiga, titeln “Vikten av att avgöra ett bolags kortsiktiga och långsiktiga betalningsförmåga”. Så länge allt går bra för konjunkturen och för bolagen kan en stark balansräkning mest ses som en börda som drar ner lönsamhetsmått som avkastning på eget kapital. Man kan få höra begrepp som att onödigt mycket kapital binds upp i verksamheten.

Det man lätt glömmer är att när tiderna försämras är det den som har rustat i förväg som klarar sig bäst. Det är först när vattnet har dragit sig undan som man ser vem som simmar naken. Detta påpekade värdeinvesteringens fader Benjamin Graham redan för nästan hundra år sedan i boken The Intelligent Investor, men om man inte har gått på några nitar i verkligheten där en stark balansräkning har eller hade gjort skillnad kan det vara svårt att greppa varför balansräkningen faktiskt gör skillnad.

Handlingsfrihet istället för tvång

En stark balansräkning skapar handlingsfrihet genom att bolag kan agera om tillfällen uppstår, t.ex. förvärv av tillgångar från bolag med svagare balansräkningar. Detta har vi sett i t.ex. seismikbranschen, de bolag som läser av havsbotten och markytan i jakt på olja, där starka aktörer på senare tid har köpt svagare aktörer och detta är något som har gynnat bolag i vår aktieportfölj som TGS Nopec och Spectrum.

I det senaste numret av Värdepappret skrev vi om ett litet kanadensiskt bolag vid namn Reko International Group. Det är ett familjeföretag i Kanada som under ett decennium har amorterat skulder för att nu vara i princip skuldfria och har kunnat börja med utdelning. En sådan sak visar också tydligt skillnaden på en stark och en svag balansräkning. Aktiemarknaden gillar inte bolag som har ett stålbad framför sig, som Reko hade för 5-10 år sedan, men när skulderna är under kontroll och det istället finns en kassa som kan utnyttjas på olika sätt är det ett intressantare läge för bolaget vilket även marknaden brukar snappa upp förr eller senare.

I många av de investeringar som har lyckats bra för oss (vår portfölj leder över index med ca 15 %-enheter efter drygt två år) är en stark balansräkningen troligen en starkt bidragande faktor.

Balansräkningen är ett av de viktigaste skydden av nedsidan

Vi fokuserar alltid på att inte förlora pengar, dvs. att skydda nedsidan. Då brukar uppsidan, dvs. vinsterna, komma av sig själva. Undertecknad hade en handbollstränare en gång som menade att om man inte släpper in några mål så förlorar man inga matcher. Ungefär så fungerar det med investeringar också. Om man hittar ett bolag med hygglig lönsamhet, en reko ledning och grupp ägare samt en stark balansräkning är det svårt att förlora pengar givet att aktien inte handlas för dyrt.

I nuvarande marknadsläge är det svårt att hitta denna typ av bolag då det finns enormt mycket kapital som inte har så många andra platser än aktiemarknaden att flöda till men i ett sådant läge är det också viktigt att komma ihåg att inte tumma på sina investeringskriterier. Det är lätt att det bränner i fickan och att man köper ett bolag med lite lägre kvalitet eller lite sämre balansräkning än vad man egentligen borde. Det kan vara ödesdigert, då marknaden inte visar barmhärtighet om bolaget i fråga drabbas eller om marknaden i stort viker.

I vår aktieportfölj börjar vi faktiskt bygga upp en liten kassa nu eftersom det är svårt att hitta några riktigt bra idéer på nya bolag samtidigt som det börjar bli dags att sälja några av de gamla innehaven. Konceptet med stark balansräkning kan även överföras till aktieportföljen: även om det temporärt kan sänka avkastningen kan det vara en god idé att hålla en kassa istället för att ta in ett bolag av lägre kvalitet än man hade tänkt sig i portföljen.

Glöm därför inte bort att balansräkningen räknas!

Åsikterna som presenteras i denna blogg är våra egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Gör alltid din egen analys innan du köper en aktie. För att läsa våra analyser och se hela vår portfölj så ska du besöka oss på vår hemsida www.vardepappret.se och teckna en prenumeration. Följ även vår nordiska modellportfölj på Shareville.

Värdepappret
Värdepappret
Ekonomiskribenter & värdeinvesterare

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer