Att investera i tullstationer

Att investera i företag vars verksamhet fungerar som en tullstation är ofta en bra idé. Tanken är egentligen en genväg till att hitta företag med djupa vallgravar. Affärsidéer som liknar tullstationer tar ut en liten avgift för att genomföra någon typ av tjänst som är kritisk för kunden. Tjänsten är ofta billig att genomföra och en liten andel av totalkostnaden, men om den inte fungerar så orsakar det stora problem.

Kännetecken som ofta delas av sådana företag är återkommande kunder och intäkter, en tillväxt som sammanfaller med den underliggande marknaden, låga investeringsbehov och hög avkastning på investerat kapital.

Exempel – Tullstationer på börsen

En klassisk tullstation är hamnar. Hamnar tar ut en avgift för att företag ska kunna lasta på och av varor och på andra sätt utnyttja hamnarnas infrastruktur. Många hamnar har en unik position med tillgång till vägar och handelsrutter. För en investerare fungerar hamnar som en tullstation på världhandeln. Om världshandeln ökar, bidrar det nästan garanterat till att hamnarna tjänar mer pengar eftersom en stor majoritet av världshandeln går via fartyg. Man kan investera i hamnar via t.ex. AP Möller-Maersk.

På internet finns det flera typer av “tullstationer”. Några exempel:

  • Googles sökmotor och annonser – med en enorm marknadsandel och en tät koppling till fenomenet internet, har Google kallats för den nya guden i det tjugoförsta århundradet. Googles tillväxt hänger tätt samman med internets tillväxt, och Googles verksamhet fungerar som en tullstation på internet, åtminstone i västvärlden. Det är mycket svårt att navigera på internet utan att, direkt eller indirekt, bidra till Googles intäktskällor.
  • Verisign är ett företag som hanterar domänregistreringar för hemsidor som slutar på .net eller .com. Företaget hänvisar dig till rätt hemsida när du slår in .net eller .com i din webbläsare, ser till att domännamnssystemet fungerar och tar ut en årlig avgift på 7,85 dollar per år för alla hemsidor som slutar på .com. För en intressant analys av Verisign, som har köpt tillbaka mer än hälften av sina aktier de senaste 10 åren och har en otrolig lönsamhet, läs här.
  • Google Play och Apple Appstore fungerar som tullstationer eftersom de tar 30 % av alla köp av eller i appar som du gör i din mobil. Detta är en mycket attraktiv affärsmodell eftersom de två tillsammans har så hög marknadsandel, och en stor del av intäkterna är återkommande och växer i takt med att penetrationen av internet och smartphones i världen växer.

Fler exempel på andra marknader:

  • American Tower som analyserades i Värdepappret nummer 26, fungerar som en tullstation på mobiltrafik – telefonsamtal, sms och data. Bolaget tillhandahåller masterna som operatörerna behöver fästa sin utrustning på, och tar ut en avgift för denna tjänsten.
  • NASDAQ, Inc. hanterar många av världens största börser, och tar ut olika avgifter från de listade bolagen samt från aktörer som vill ha information om de listade bolagen och de olika indexlistorna. Således fungerar dem som en tullstation på börsen.
  • Visa och Mastercard processar betalningstransaktioner genom sina enorma nätverk, och knyter ihop banken och betalningsmottagaren för en liten avgift per transaktion. Således är affärsmodellerna tullstationer på betalningstjänster världen över. Kombinerat med starka varumärken i en oligopolsituation, är affärsmodellen fantastisk och ger återkommande, växande intäkter med låga investeringsbehov och en mycket hög inkrementell avkastning på investerat kapital.
  • Moody’s och S&P tillhandahåller kreditanalyser och resulterande kreditrating till investerare i företags skulder och aktier, samt till deras kunder och andra intressenter. Många institutioner kräver en viss kreditrating för att köpa ett bolags obligationer (t.ex. “vi köper bara investment grade” eller “bara AAA”). Därför fungerar affärsmodellen som en tullstation på obligationshandel.

Fler exempel: expanderat koncept

En nyttig övning för att hitta fler gynnsamma affärsmodeller, är att expandera konceptet till att inkludera alla företag som tillhandahåller en tjänst/produkt som är kritisk för slutändamålet, men som samtidigt utgör en liten andel av de totala kostnaderna. Ett sådant företag möter ofta en låg priselasticitet: de kan höja priserna utan att kunderna försvinner.

Några exempel:

  • Värdepapprets favoriter i oljesektorn, TGS Nopec och Spectrum, tillhandahåller kartläggning av havsbottnen för olika oljerika områden. Denna tjänst är kritisk för att hitta oljan, men utgör totalt sett en mycket liten del av utvinningskostnaden.
  • Ett av Värdepapprets största innehav Nilörngruppen designar och tillverkar etiketter, förpackningar och accesoarer åt modebranschen. Dessa detaljer utgör en liten andel av totalkostnaden för produkterna, men är mycket viktig för att sätta prägel på varumärket och produkten, och således högt prioriterat av kunderna.
  • Amerikanska Fastenal som tillverkar bultar och andra fästningsanordningar för olika industriapplikationer. Bultarna i en lastbil, buss, maskin eller robot utgör ingen stor andel av de totala kostnaderna. Men om bultarna slits ut, böjs eller rostar så innebär det stora problem med säkerheten och funktionaliteten, och ofta stora kostnader. Itöver reparationskostnaderna är det dyrt att låta en stor maskin stå stilla. Det finns många liknande exempel bland industribolag, t.ex. Beijer Almas dotterbolag Lesjöfors som tillverkar fjädrar.

 

Har du några fler exempel på verksamheter som fungerar som tullstationer?

Åsikterna som presenteras i denna blogg är våra egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Gör alltid din egen analys innan du köper en aktie. För att läsa våra analyser och se hela vår portfölj så ska du besöka oss på vår hemsida www.vardepappret.se och teckna en prenumeration. Följ även vår nordiska modellportfölj på Shareville. Vi har ett erbjudande i samarbete med Nordnet. För att ta del av det så klicka på följande länk.

Värdepappret
Värdepappret
Ekonomiskribenter & värdeinvesterare

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-05-02 09:01

KLARNA. Hade gärna investerat i det företaget om det gick.