Hoppa till huvudinnehållet

Årsavstämning 2020

Vilket galet år vi har haft! En fruktansvärd pandemi har dragit fram över världen och många av oss fick vara med om vår första och/eller största börskrasch. Personligen stoppade jag in mer pengar när det började falla, vilket med facit i hand var på tok för tidigt. Sen satt jag med med gapande mun och tittade på de galna rörelsen på börsen, utan att handla något själv. Det var inte ett medvetet val utan mer att jag var så fascinerad över rörelserna att jag inte kom mig för att handla. Börsen bottnade 23 mars och i början av april började jag köpa på mig mer och tiden därefter har ju varit galet bra så året har gått bättre än vad någonsin hade kunna föreställa mig. Förra året var ett väldigt bra år, så att landa på ett ännu bättre resultat i år känns helt magiskt bra!

Mät varje steg

Det vi mäter har vi en tendens att fokusera på. Det vi fokuserar på, tänker vi på och därifrån är inte steget långt till att vi också agerar för att vi ska nå de mål vi fokuserar på. Detta sker både medvetet och omedvetet.

Det finns hur många exempel som helst:

  • den som vill gå ner i vikt och väger sig regelbundet har större sannolikhet att lyckas (då den kan justera mat och träning om han ser att det behövs), än en person som inte väger sig (som bara ställer sig på vågen sista dagen).
  • är nyårslöftet att börja träna så hjälper det helt klart att man bestämmer hur ofta och sen bokar in det i kalender.

Personligen har jag de senaste åren fokuserat på att ekonomiskt fri, eller rättare sagt ha möjligheten att leva ett liv där jag inte behöver jobba 9-17 om jag inte vill. Målet är att kunna ägna mig åt aktiviteter som ger energi, inte tar energi – utan behöva vara fokuserad på om jag får betalt för det eller ej. De senaste 10 åren har jag följt upp min ekonomi lite allmänt, men det är först de sex senaste åren jag har nördat in totalt och loggat ner på skruv- och mutternivå. Allt för att ha bättre möjlighet att skruva på reglagen; behöver jag spara mer, investera smartare, öka mina intäkter etc.

En av delarna jag följer upp varje månad är mitt egna kapital, dvs alla mina tillgångar minus skulder. Jag har ett Excel-ark som jag uppdaterar varje månad och där ser jag snabbt och enkelt om det är något del som börjar prestera sämre än tänkt och kan då snabbt korrigera det, t.ex. genom att byta ut lågpresterande fonder eller öka sparandet. Det är löjligt tillfredställande att fylla i Excel-arket varje månad och få bekräftat att jag för varje dag kommer närmare mitt mål om att bli ekonomiskt fri.

Resultat 2020

Årets resultat har varit det bästa sen jag började jämföra. Mitt egna kapital är upp nästan 30%, vilket är helt otroligt. Tio procent av värdeökningen kommer från sparande, men det absolut största bidraget till värdeökningen (71%) står min tjänstepension, privata pensionen och löneväxlingen för. Det är områden som jag verkligen har pysslat om i år. Det är så himla tacksamt att se att det allta timmar jag har lagt ner på detta ger resultat. Det lönar sig att lägga ner tid och fokusera på det område som man vill bli bra på. Jag vill bli bra på att skapa bra och hållbar avkastning! 🙂

Shareville-portföljerna

På Shareville har jag två portföljer, en fokuserad på aktier och en på pension. Båda har presterat mer än godkänt. För båda portföljerna gäller att jag har minskat antal innehav (även om det fortfarande är en herrejössesmassa aktier) och blivit mer kräsen på vad jag släpper in.

Aktieportföljen
Aktieportföljen
Pensionsportföljen

Är du nyfiken på vilka innehav jag har så kan du kika in på min profil och om du följer mig så kan du se mina köp och sälj.

Är du nyfiken på att prata pension med mig och andra pensionsnördar så är du välkommen till Facebook-gruppen Pensionsguiden som jag har startat då jag saknade ett forum där vi kan byta erfarenheter om allt från flytt av tjänstepension, fondval till hur man kan planera sina uttag. Varmt välkommen dit!

Monica Sjödin
Entreprenör och ekonomientusiast

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Adam
Adam
2021-01-02 20:47

Snyggt! Kolla gärna in min sida ifall du är intresserad av sparande. http://statistical-finance.com/2020/12/18/vikten-av-att-veta-sannolikheten-for-uppgang-bonusinlagg/