Hoppa till huvudinnehållet

Tre sätt att behålla sin investeringsdisciplin

 

När man analyserar en aktie för att ta in den i portföljen är det en enorm fördel om man har tidigare, turbulenta börsperioder och hur man kände då i åtanke. När börsen bara har gått upp ett par år så är det lätt att “sänka ribban” och ställa lägre krav på aktierna man köper. Detta sker ofta omedvetet eftersom man inte är lika medveten om risken för nedgångar. Man tänker kanske att om bolaget inte visar sig vara så bra som man har trott så kan man bara sälja aktien igen. Men då har man tagit en stor kursrisk under tiden man har ägt den!

När börsen börjar storma och många aktier går ned, börjar många investerare – även värdeinvesterare – att tvivla mer och mer på innehavens kvalitet. Man börjar kanske tänka att det var ett misstag att köpa aktien. Att bolagets verksamhet inte hade de kvaliteterna som man trodde. Man börjar helt enkelt tappa sin övertygelse på aktien, och riskerar då att sälja med förlust.

Därför är det otroligt viktigt att göra ett noggrant analysarbete även i goda tider. Då blir man övertygad över innehavens kvalitet och utvecklar en stenhård tro på bolagens förmåga att leverera avkastning på lång sikt. Börjar man slarva med detta leder det i värsta fall till att man börjar tvivla kring stora delar av portföljen när börsen rasar runt omkring en. I värsta fall börjar man då sälja aktier med värsta tänkbara tajming. Och då kan man inte fokusera på det viktigaste när börsen går ned – att hitta köpvärda aktier!

Här kommer tre enkla sätt att få den där extra gnuttan disciplin när man funderar på att köpa en aktie:

Djävulens advokat. Utse en djävulens advokat, vare sig det är du själv, en kompis eller en annan duktig investerare från Shareville, Twitter, Värdepapprets forum eller kanske en bloggare? Personens uppgift är att såga caset, att berätta för dig varför det är en dålig idé att köpa aktien. Gör du jobbet själv, se till att separera din roll som djävulens advokat och bara peka på negativa saker tills du är färdig. Om djävulens advokat inte kommer med några tunga motargument, så är sannolikheten mycket högre för ett vällyckat aktieköp!

Involvera en tredjepart. Läs en analys av bolaget från någon som du vet är en duktig aktieinvesterare. Återigen kan det vara en Sharevillemedlem, Värdepapprets skribenter eller någon annan tidning eller nyhetsbrev om aktier, bloggare eller bara en vän. Ta reda på vad andra tycker helt enkelt. Ofta kan det vara nyttigt att veta varför blankare eller skeptiker inte gillar bolaget, då blir det lite som en djävulens advokat. Men var på vakt mot confirmation bias som kan göra dig blind för negativ information!

Sov på saken. Var inte för het på avtryckarknappen! Skribenten ifråga brukar ha som tumregel att inte köpa en aktie den första veckan efter analysen/upptäckten. Då hinner man sova på saken, reflektera över casets svaga sidor och säkerställa att man inte sveps med av sina egna eller någon annans känslor som påverkar beslutet.

Så ut på marknaden, ta hjälp av andra och ha tålamod tills du hittar riktigt bra case!

Åsikterna som presenteras i denna blogg är mina egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla Värdepapprets aktieinnehav publiceras i tidningen för prenumeranterna, men vi har även en nordisk modellportfölj tillgänglig för alla att följa på Shareville.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2016-07-02 02:15

Mitt råd är att köpa för några hundra kronor när du hittat något intressant. Efter några veckor vet du hur du känner att äga dem. Blir det en dipp så kan du köpa mer då.