Hoppa till huvudinnehållet

Allt vi gör för ekonomisk jämlikhet är bra

Internationella kvinnodagen. Så lite tid, så mycket att ta upp. För egen del ägnar jag dagen åt något centralt och viktigt för mig – kvinnligt sparande.

I den bästa av världar skulle frågan inte behöva mitt fokus. Verkligheten säger något annat:

 • Kvinnor har 2,1 gånger lägre livslön än män i allmänhet
 • Dubbelt så många män som kvinnor sparar i aktier (men också kvinnor sparar i aktier, och de mest köpta 2017 hittar du längre ner)
 • Män lägger avsevärt mer tid än kvinnor på sitt sparande

Jag är inte kvinnan att berätta varför det är så. Många gör det bättre än jag. Men jag är övertygad om att allt vi gör, stort som smått, som bidrar till att skapa ekonomisk jämlikhet är bra.

En sådan, liten men viktig, sak är vårt samarbete med Feminvest, nätverket för kvinnligt sparande. Revolutioner börjar väl just så, i mötet mellan människor som brinner för samma saker och har samma målsättningar.

Börja där du är

När jag träffar alla dessa kvinnliga investerare och sparentusiaster tycker jag mig skönja ett aldrig så sinande behov av enkla digitala verktyg. Smarta redskap som möter mig där jag är, i mitt liv.

Så, kvinnor! (Och män.) Låt oss lära och inspireras tillsammans:

 • Shareville – vårt sociala nätverk för sparande och investeringar med över 130 000 portföljer att inspireras ta lärdom av. Kolla särskilt in Feminvests grupp här eller Tjejer som gillar aktiers här.
 • Nordnetskolan – börja där du är. Snabba kurser, enkla texter och pedagogiska tips om allt från aktier och fonder, till hävstång och pension.
 • Framtidsfeministen – skriver intresseväckande om jämställda bolag och kvinnligt sparande. Här har hon till exempel listat inspirerande kvinnor på Shareville. Kolla in!
 • Feminvestpodden – en podd för dig som på ett enkelt sätt vill lära dig mer om investeringsmarknaden och inspireras av andra investerare och intressanta profiler.

Dela dina erfarenheter. Vad har varit viktigt för dig och ditt sparande?

/Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet som du kan följa på Twitter här

 

Mest köpta aktierna av kvinnor under 2017

 1. HENNES & MAURITZ B
 2. AXFOOD
 3. INVESTOR B
 4. SKANSKA B
 5. NORDEA
 6. KINNEVIK AB
 7. FINGERPRINT CARDS B
 8. CASTELLUM
 9. INDUSTRIVÄRDEN C
 10. RESURS HOLDING AB

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer