Hoppa till huvudinnehållet

Aktieportföljen 22 månader – reflektioner kring utvecklingen

Värdepappret har en aktieportfölj (med våra egna pengar) som startades  i april 2015. Det har nu gått 22 månader vilket forfarande är för kort tid för en större utvärdering men tillräckligt lång tid för att reflektera kring utvecklingen. Just reflektion är en viktig del när man investerar. Att utvärdera och omvärdera och gå igenom sina beslut är väldigt viktigt för att bli en bättre investerare. Per 26 januari är portföljen upp 25,1 % jämfört med vårt jämförelseindex SIXPRX som är upp 8,6 %. Det är en god absolut avkastning men även relativt SIXPRX, vilket vi naturligtvis är nöjda med. Målet med vår portfölj är att avkasta 12 % årligen, över en längre tid, och vi ligger just nu nära detta mål.

Vad kan vi då göra för reflektioner?

Portföljen har under hela perioden innehållit mellan 10-20 bolag. Några av dessa är “specialcase” (bl.a. net-nets) och vi har valt att bunta ihop dessa mindre innehav till 1 då vikten av dessa tillsammans motsvarar 1-2 av våra övriga innehav. Det innebär att portföljen har haft ca 10-12 bolag i snitt under perioden.

Portföljen följer inte index

Vi har legat flera procentenheter före index och flera procentenheter efter index stundtals under dessa 22 månader så portföljen är ingen indexkramare. Bara under årets första dagar av 2017 är till exempel portföljen upp ca 10 % mot index som är upp drygt 1 %. Anledningen till att vi inte följt index är att vi har tagit in bolag som varit bortglömda, hatade och utbombade. Vi tog in flera av dessa bolag något tidigt vilket gjorde att vi först fick en ganska rejäl nedgång för att sedan få en desto större uppgång. Dessa rörelser har varit nästan tvärt emot rörelsen på index. Främst handlade det om våra innehav i norsk oljeservice och små danska och norska banker. Både banker och oljesevice har fått mycket hög fart under senare delen av 2016 och till dags dato. Sammanfattningvis kan man säga att ganska många av de bolag som vi ägt har gått från hatade till älskade, av marknaden, under en period om endast 12 månader vilket gör att avvikelsen mot index blir mycket stor.

Värde kontra aktiekurs

Att skilja på värde och aktiekurs är klassiskt inom värdeinvestering. Det gör ont när man köper bolag som går ner och ner och man frågar sig många gånger om man gjort rätt. Så har det i långa perioder känts även för oss. Men vi har trott på de bolag som vi har köpt och vi har varit relativt säkra på att vi har haft en tillräckligt god säkerhetsmarginal vid inköpet. Oljeservice och banker var enligt vår mening två branscher där aktiekurserna inte speglade de värden som fanns och det gäller även vårt “kolbolag” Hargreaves Services. Vi var lite för tidiga på bollen och fick ganska rejäla nedgångar initialt men vi valde att fokusera på värdet (inte aktiekurserna) och det fick vi senare bra betalt för. Återhämtningen, när den väl kom, kom väldigt snabbt. Det är mycket lätt att dras med i den negativa spiralen som stora kursnedgångar skapar. Det är lätt att börja tvivla när alla springer åt samma håll. Vi valde att tro på våra innehav och hade uthållighet vilket vi fick betalt för under andra halvan av 2016.

Traction, som var ett större innehav (nu halverad), köpte vi till en rabatt på nästan 30 % under 2015. Detta för ett bolag som historiskt sett har presterat väldigt bra relativt index. Kursen har sedan vårt inköp på 110 kr stigit till 190 kr och en rabatt på 30 % har vänts till en premie på 10-20 %. Vi valde att sälja hälften av vårt innehav i början av 2017. Här ser vi ett exempel på en mycket irrationell marknad som ena året inte vill betala mer än 70 öre per krona och som nästa år vill betala 1,1-1,2 kr per krona. Detta är naturligtvis en situation som är angenäm för en värdeinvestere. Traction är ett praktexempel på hur vi lyckades väl med vår strategi att köpa undervärderat och sedan sälja på övervärdering.

Kvalité till låg värdering

Våra två bästa affärer avser Nilörngruppen och Picanol som är två kvalitativa bolag som vi lyckades köpa uppenbart undervärderade. Belöningen har varit stigande vinster och även stigande multiplar vilket har gjort att båda dessa aktier har avkastat mer än 100 % sedan inköp. I samma nisch har vi köpt in Protector Forsikring i samband med deras svaga Q3 rapport i höstas. Här tror vi också på ökade vinster kommande år och även en högre multipel. Ett annat stor innehav är Judges Scientific som också håller hög kvalité men de brottas med, enligt vårt tyckte övergående problem, vilket gör att kursen nu är pressad. Vi försöker att utnyttja denna överdrivna oro och överdrivna optimism till att köpa och sälja aktier.

Uppköp – en slump?

Tre av bolagen som vi har analyserat har köpts upp. En slump eller inte kan man fråga sig? Bolagen är DirectCash Payments, Nordic Camping och MultiClient Geophysical. Vi hade tyvärr bara MultiClient Geophysical i portföljen då vi inte hann köpa de två andra. Vi har sedan starten av tidningen grävt i hundratals bolag och den som gräver finner. Det var uppenbarligen fler än vi som ansåg att bolagen var billiga. Att hitta bolag som köps upp ingår inte i vår strategi men blir naturligt när vi försöker leta efter billiga, och ibland annorlunda, bolag.

Vi har vi missat då?

Vi har i de 25 nummer som släppts analyserat runt 75 bolag. En av de större missarna var att vi inte köpte AO Johansen. Vi tyckte våren 2015 att bolaget var billigt på runt 1400 dkr men valde att vänta till 1375 dkr. Vi fick aldrig några aktier och idag handlas bolaget till 3200 dkr. Lärdomar från detta? Om man har stor säkerhet i ett case så ska man inte snåla med någon procent hit eller dit. Samtidigt kan vi inte spela på alla bollar utan måste ibland välja.

Bottennappen?

Vi har endast två bolag med en negativ avkastning på mer än 10 %. Dessa tror vi dessutom kommer att återhämta sig från nuvarande kursnivåer. Vi har varit förskonade från riktiga bottennapp vilket vi är glada för. Just att hålla sig ifrån de stora jordfräsarna är en stor del i vår framgång och beror på att vi är mycket konservativa i våra värderingar.

Sammanfattande reflektioner

Värdepappret arbetar utifrån en värdeinvesteringsmetodik som innebär att vi tittar på nedsidan i första hand. Vi är av uppfattningen att om vi kan begränsa nedsidan så kommer vi att överprestera mot index (SIXPRX) över tid. Hittills har det gått bra men vi är inte nöjda utan kommer att forsätta att gräva efter spännande case. Den som letar tillräckligt mycket kommer att hitta. Portföljen består idag av 17 bolag och en kassa på nästan 20 % så det finns gott om utrymme att utnyttja de möjligheter som dyker upp.

Åsikterna som presenteras i denna blogg är våra egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Gör alltid din egen analys innan du köper en aktie. För att läsa våra analyser och se hela vår portfölj så ska du besöka oss på vår hemsida www.vardepappret.se och teckna en prenumeration. Följ även vår nordiska modellportfölj på Shareville. Just nu har vi ett erbjudande i samarbete med Nordnet. För att ta del av det så klicka på följande länk.

Värdepappret
Ekonomiskribenter & värdeinvesterare

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer