Hoppa till huvudinnehållet

9 anledningar till att människor misslyckas

Oavsett om du vill ha det där fantastiska jobbet, bli expert på att förvalta dina pengar eller på andra sätt bli framgångsrik så finns det ett antal gemensamma nämnare som gör att vi på ett eller annat sätt hamnar på kant med våra mål och visioner, det hävdar Louis Binstock i boken ”The road to Successful living”. Motsatsen till att misslyckas: att lyckas eller bli framgångsrik kräver förstås att vi definierar vad ”framgång” är. I en bok* beskrivs framgångsrika människor som ”de som är villiga att göra det de flesta andra inte är beredda att göra”. Men oavsett hur Du definierar ekonomisk framgång hoppas jag att du kan inspireras av en del av tipsen nedan för att förändra ditt beteende (eller kanske identifiera någon i din närhet som gör dem).

 

Människor som misslyckas gör oftast detta:

 

  1. De skyller på andra. När något går på tok eller är svårt så är det lätt att skylla på andra. Oavsett om vi skyller på vår uppväxt, politikerna, chefen eller den där aktieanalytikern så är beteendet destruktivt och leder inte till personlig utveckling.
  2. De förminskar sig själva. Det motsatta är förstås inte heller en väg för att nå framgång. Jag tänker på när vi lägger onyanserad skuld på oss själva, när vi tittar in i spegeln och tänker saker som ”Idiot, vem tror du att du är?” ”Varför är du värd att lyckas?” ”Du borde ha insett att du är för dum för att… ” Det blir en spiral av negativitet där tankarna ofta uppfyller sig själva. Inte för att vi har rätt utan för att fokus ligger på att misslyckas.
  3. Den tredje anledningen är att inte ha några mål. Det låter kanske självklart, men genom att inte veta vilken väg vi ska gå är det lätt att förirra sig in på stigar vi inte vill gå på. Människor utan mål hoppar ofta på det som är häftigt för stunden –för att lika lätt överge det när nästa möjlighet dyker upp. En investerare utan mål blir ofta en väldigt kortvarig spekulant som till slut påstår att ”det här var inget för mig”
  4. De sätter fel mål. Det räcker förstås inte att bara sätta ett mål för att känna sig framgångsrik, vi måste sätta rätt mål också. Många människor som är framgångsrika i andras ögon känner sig inte alls så. De trodde att de ville ha framgång, makt och pengar, men inser att det de egentligen ville ha var exempelvis trygghet, chans att påverka och frihet.
  5. De försöker ta genvägar. Inom investeringar är det här förmodligen extra vanligt. Det räcker inte att bli miljonär om 15 år utan vi vill tjäna de stora pengarna imorgon (eller allra helst idag). Att ta ekonomiska genvägar kan förstås också handla om dyra konsumentkrediter för att personen inte orkar vänta.
  6. På plats nummer sex kommer det rakt motsatta beteendet: människor som tar senvägar till allt. Människor som arbetar frenetiskt med arbetsuppgifter som inte är avgörande för resultatet. Inom börsvärlden är det människorna som säger att de ”ska börja investera när allt lugnat ner sig lite hemma”.
  7. De missar de små sakerna. Här kommer vi in på det som ibland kallas tur. Låt oss säga att du är ansvarig för att skapa en upphandling för företaget du arbetar för. Säljarna står förstås på rad men det skiljer faktiskt inte så mycket mellan de konkurrerande företagen. En av alla säljare du ständigt möter kommer dock alltid ihåg vad du heter och när hen bjuder på kaffe så behöver du aldrig säga att du ska ha mjölk i, för det kommer säljaren ihåg. Hen vet också om att du skulle på en golftävling sist ni talades vid och frågar nu hur det gick. När sedan kontraktet går till honom eller henne som både kan ditt namn och vet hur du dricker ditt kaffe så säger alla de andra säljarna förmodligen att personen hade tur. Se över de små sakerna och ”tur” kommer att vara en del av din vardag.
  8. De slutar för tidigt. Det finns massor av historier om guldletare som efter lång tid gett upp sin inmutning, bara för att upptäcka att personen som sätter sig på samma sten som du suttit på i flera år hittar en gigantisk guldklimp redan dagen efter. Men det finns modernare exempel: vi behöver inte gå längre än till börsen för att hitta människor som ger upp för tidigt. Tänk alla som blev brända under de stora finanskriserna för att det köpt in sig dyrt och fick se kapitalet rasa. Deras största misslyckande var förmodligen inte att de gick in för högt, det var att de inte fortsatte att investera även under nedgången, att de gav upp.
  9. De släpar på resväskan från gamla tider. Låt oss säga att vi ska åka på solsemester på Kreta. De flesta skulle stoppa ner strandsandaler, badkläder, solglasögon och tunnare kläder, väl anpassade för temperaturen på orten. Vi skulle däremot inte samla stoppa vantar, tält och vinterskor i bagaget. Logiskt och självklart kan tyckas. Men inte i vår mentala resväska, där finns det ingen hejd på vad människor kan stoppa ner och släpa runt på. Gamla minnen, händelser och upplevelser av fruktansvärd karaktär vårdas som om de vore ovärdeliga släktklenoder (vilket de kanske också är). ”Ingen i min familj har studerat, vi har helt enkelt inget läshuvud” har du säkert hört likväl som följande mening: ”Aktier!? Du var uppenbarligen inte med 2001. Det där är som att spela på hästar”

 

Känner du igen dig? Känner du igen någon annans beteende i någon av punkterna ovan? Finns det något annat som gjort att du misslyckats tidigare? Diskutera nedan eller direkt med mig på Twitter.

/Angelica

 

 

* The common denominator of success.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-06-16 20:58

Hej,
Härligt blogginlägg!! //Maria

Anonym
Anonym
2015-08-09 15:26

Mycket bra skrivet. Känner igen mig i många punkter här. Undrar vad man gör om man inte har ett mål, hur kommer man fram till det?