6 tips för en högre pension

För många är hösten ett tillfälle för nystart. Att tänka om och göra bättre. Det kan handla om att träna mer, äta nyttigare eller spara lite mer pengar.

Jag vill dela med mig av sex pensionstips, som kan vara användbara om du bestämt dig för att höststäda ekonomin. Tipsen, eller förändringarna, är ganska enkla att genomföra men kan göra stor skillnad för din framtid.

  1. Få koll på vad du har – och saknar

den oberoende sajten minpension.se laddar du ner information om ditt pensionssparande samtidigt som du får en prognos för framtiden. Att ha koll på vad du har är ett självklart förstasteg – och en förutsättning för att du ska veta vad du saknar.

  1. Starta ett privat pensionssparande

Starta en kapitalförsäkring och sätt av tio procent av din disponibla inkomst varje månad. Vi hjälper dig att välja rätt fonder. Pengarna är inte bundna, så du har möjlighet att ta ut dem om du behöver dem i förtid. Läs mer om hur du kommer igång här.

  1. Kräv tjänstepension

En seriös arbetsgivare behöver erbjuda tjänstepension för att attrahera och behålla bra medarbetare. Låt dig inte luras av några hundralappar mer i lön – en tjänstepension är värd mycket mer än så. Ta upp frågan redan idag, eller tipsa oss så hör vi av oss till din arbetsgivare.

  1. Flytta din tjänstepension

Tillhör du de som betalar tusentals kronor i avgifter, år efter år? Eller saknar du bara koll på vilka pensionsförsäkringar du har och vad de kostar? Vi tar fram en sammanställning över ditt pensionssparande och berättar om du kan flytta. Här kan du läsa mer om flytt av pension – och jämföra olika försäkringar på marknaden.

  1. Välj rätt fonder

Varför betala höga fondavgifter om det finns likvärdiga alternativ som är billigare? Välj fritt i vårt breda utbud – eller ta hjälp av våra digitala fondvalstjänster. Det finns något för alla.

  1. Återbetalningsskydd eller inte?

Ett återbetalningsskydd ser till att pensionspengarna går till de anhöriga om du dör innan de har betalats ut. Å andra sidan får den som har återbetalningsskydd inte del av arvsvinster – det vill säga utbetalningar från andra som dör. Statistik visar att man kan höja den egna pensionen med 10-20 procent genom att välja bort återbetalningsskydd. Klicka på ”Om pensionssparande, löneväxling och skydd för efterlevande”, för att läsa om hur du kan tänka.

 

Vill du maxa din pension ytterligare – eller bara lära dig lite mer? Anmäl dig till vår kostnadsfria kurs Gå i pension vid 55 och få fler smarta tips direkt till din inbox.

/Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet

 

Läs mer om:

Flytta pension

Privat pensionssparande

Tjänstepension

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer