Hoppa till huvudinnehållet

6 sätt för företag att fånga de bästa medarbetarna

Idag är 90-talisterna hungriga arbetssökande till skillnad från några år sedan när de var omhuldade studenter med aptit på uttryck som “du kan göra vad du vill”. En generalisering förstås, men kanske ligger det en del sanning hos dem som säger att föräldrar födda på 60-talet tog curling utanför isrinken och gav sina barn möjligheterna att göra vad de ville, hur de ville. Oavsett årskull är det idag inte ovanligt att läsa CV’n där personer bytt jobb oftare än vi äter köttfärslimpa och sönddagsstek, till skillnad från generationerna innan som fick guldklockor för lång och trogen tjänst. Idag är det inte bara pengar som avgör vilka arbetsgivare som hör till toppen (eller botten), vilka som får behålla sina anställda utan flera andra faktorer:

– Utvecklingsmöjligheter. Idag finns det interna utbildningsprogram för alla större bolag med självaktning. Det är inte bara kostnadseffektivt att rekrytera inifrån och att det går att dra av kostnaden, det är också ett sätt att skapa motivation och lojalitet. En del företag går så långt att de “binder” sina anställda på flera år mot en kostsam utbildning.

– Kultur. Företagskultur är ett begrepp i sig där Google och möjligtvis IKEA håller i den största fanan. Med en god kultur i grunden kan man få människor att göra saker som skulle göra att fackföreningarna satte julskinkan i vrångstrupen och dessutom skaffa människor som pratar positivt om det i den bästa reklamkampanjen av dem alla: sociala medier.

– Arbetstider. Tid är mer värt än guld i vårt stressade samhälle. Att kunna erbjuda längre semester, eller ett arbete du kan sköta hemifrån är värdefullt för de flesta som balanserar privatliv och karriär. Allt fler företag har också upptäckt att om du låter medarbetaren sköta jobbet hemifrån till viss del så är privatliv plötsligt en gråzon med medarbetare som ständigt är tillgängliga.

– Tjänster. Om tid inte kan köpas för pengar så kan fritid göra det. Med matsal på jobbet blir luncherna kortare, med skjortstrykning och tvättservice garanterar man att de anställda faktiskt vilar när de är lediga.

– Status. Att ha jobbat för de bästa och mest framgångsrika företagen är ett stort plus för den karriärsugne, även utanför advokatfirmornas makt och prestigefyllda sfär. Det här är oftast något av en cirkel: de bästa företagen fångar de bästa medarbetarna och presterar därefter.

– Pengar. Det är klart att pengar är ett dragplåster för att attrahera de bästa medarbetarna. Dock är pengar en motivationsfaktor som tenderar att minska i värde ju större summan blir och ju oftare man får dem (bonusar är ett sådant exempel). Ett alternativ för att öka värdet på pengar är att maskera dem i fysiska produkter som även skapar gratis reklam för framtiden, problematiken är dock att göra det attraktivt för alla människor. Här kommer även uppskjuten belöning in, som fallskärmar och försäkringar.

Vart arbetar du och hur kommer det sig att du har valt den arbetsplatsen? Vad skulle kunna få dig att sluta?

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2013-12-29 23:48

Jag har de senaste fem åren arbetat på en av Sveriges största konsultbyråer som är känd för att ha i princip obegränsade utvecklingsmöjligheter, en stark företagskultur, flexibla arbetstider, alla tänkbara förmåner, hög status samt bra löner i förhållande till allt ovan. Trots allt detta som på papperet låter så bra, valde jag nyligen att lämna företaget och det berodde främst på två saker: – Dels att jag inte utvecklades längre, jag har redan bytt internt en gång på företaget och kände nu att jag skulle utvecklas betydligt mer genom att byta företag. Kanske kommer jag tillbaka till mitt tidigare företag… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-01-01 14:23

Kul att du vågade ta steget Fru Minimalist! Jag håller med dig, angående den sociala biten, för mig ska det vara en del av en god företagskultur. Du nämner också en gissel som många företag har: att alla människor behöver olika utveckling för att känna sig motiverade, och de som inte faller inom “utvecklingsmallen” faller då bort.

Anonym
Anonym
2013-12-30 21:13

Små löneökningar. I början av min ingenjörskarriär så förväntar jag mig en löneökning på 8-10 % per år. Efter ett par år med medioker löneutveckling bytte jag och fick givetvis upp lönen. Jag gör det gärna igen om mitt nuvarande företag insisterar att höja 3-4%.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-01-01 14:19

Tack för din kommentar Johan! Det finns en hel del studier som tyder på att låg lön inte höjer motivationen, men däremot att de kan sänka den. Frederick Herzbergs tankar är fortfarande högst aktuella i hur jag ser på motivation. Men visst är det, precis som du säger, vanligare idag att lämna sitt arbete för att arbetsgivaren inte överträffar förväntningarna om lön än för en 20-tal år sedan.