Hoppa till huvudinnehållet

5 börsprofilers prognoser för börshösten 2015 #Back2Börs

Händelserikt börsår – så tror börsprofilerna om avslutningen

2015 har varit ett väldigt spännande börsår hittills. Årets första månader inleddes med en kraftig uppgång på över 15 procent på Stockholmsbörsen, där stimulanser från världens centralbanker och en svag krona agerade drivare. Även våren och sommaren har varit intensiv där osäkerheter kring ett skuldsatt Greklands framtid i eurosamarbetet och en fallande Kinabörs har hämmat börsoptimismen.

På råvarumarknaderna har det också varit händelserikt. Oljan har fallit långt under 50 dollar fatet och bland ädelmetallerna har guldet raset med över 40 procent sedan toppnoteringen (1921 dollar) för fyra år sedan.

Men hur kommer då detta händelserika börsår att sluta? Vi har frågat några aktieexperter, fondförvaltare, daytraders och populära Shareville-användare om deras aktieval och förväntningar inför börsårets avslutning.

Roger Jansson (förvaltningsexpert Nordnet, topprankad på Shareville)

Roger Jansson på Shareville

“Mina förväntningar är att min portfölj fortsätter att slå index, oavsett hur marknaden går.”

Roger, hur ser dina förväntningar ut inför avslutningen av börsåret 2015?

– Mina förväntningar är att min portfölj fortsätter att slå index, oavsett hur marknaden går. Jag har länge haft en positiv marknadssyn och det gäller fortfarande, men jag börjar se fler och fler divergenser och svaghetssignaler som bekymrar mig. Börsen befinner sig i en konsolidering som nu hållit index inringat under närmare fyra månader.

– Börsen visar fortfarande motståndskraft mot negativa nyheter, men har inte heller orkat upp på nya toppar. Det får mig att fundera på hur långt det kan hålla. Alla orosmoln under året bidrar till att hålla många vid sidlinjerna, vilket gör att det finns gott om kapital som skulle kunna driva aktiemarknaden vidare. Så jag hoppas och utgår fortfarande från att trenden har mer att ge, men håller noga uppsikt på svaghetstecken i marknaden och bland enskilda aktier och är beredd att byta fot när som helst.

Finns det någon aktie som du tror kan överraska (positivt eller negativt) under hösten?

– En aktie som går bättre än index överraskar per definition marknaden positivt. Varje aktie jag har med i portföljen tror jag har förutsättningar att slå index och alltså överraska positivt, annars skulle de inte vara med i portföljen. Mer specifikt så tror jag fortfarande att spelbolagen har förutsättningar att överraska. Jag har exempelvis NetEnt och Betsson i min portfölj och jag räknar med att de kommer fortsätta att överraska många när de klättrar vidare uppåt.

– Bolagen har fantastiskt momentum i försäljning och lönsamhet, aktierna klättrar uppåt i allt brantare trender. Det talar för en dramatisk avslutning på trenden innan det vänder. När vändningen i sektorn väl infinner sig tror jag dessa aktier kommer att överraska med hur mycket de kan falla när en sådan trend bryts.

Johan Thorén, (fondförvaltare Strand Kapitalförvaltning)

Hur ser dina förväntningar ut inför avslutningen av börsåret 2015?

– Jag har varit positiv för börsåret 2015 som helhet och är det fortfarande. Efter dollarförstärkningen finns det goda förutsättningar att tredje kvartalets siffror blir riktigt bra för valutavinnarna. Om vi även börjar se tecken på ökad orderingång kommer börsåret avslutas starkt.

Finns det någon aktie som du tror kan överraska (positivt eller negativt) under hösten?

– En aktie som jag tror kommer att överraska positivt är Beijer ref.

– Vi svenskar suckar och stönar över sommarens brist på värme och ständiga regnande. Samtidigt har södra Europa haft en sällan skådad värmebölja. Vecka efter vecka med värmerekord. Detta kanske inte gör att det känns lättare att uthärda regnet i Sverige, men är man aktieägare i Beijer Ref är den sydliga värmen en riktigt god affär. Beijer Ref är nämligen Europas största kylgrossist och sommarperioden är den absolut viktigaste för resultatet. Vi kan sannolikt se fram emot en stark rapport för tredje kvartalet.

(Här kan du läsa Johan Thoréns längre blogginlägg om Beijer Ref som publicerades för ett par veckor sedan)

Gottodix (topprankad Shareville-användare, bloggar på Nordnetbloggen)

Gottodix utveckling på Shareville

“En bortglömd problemhärd är Ukraina. Landet verkar kollapsa, det Ryssland väljer att göra skulle kunna störa marknaden.”

Hur ser dina förväntningar ut inför avslutningen av börsåret 2015?

– Det blir högre amerikansk ränta men när marknaden förstår hur långsamt Fed höjer blir det lite lättnadsrally. Börsen som helhet har nog prisat in lite för mycket där. Fortsatt starkare dollar och åtminstone inte sämre konjunktur lägger också grunden för en möjligen överraskande stabil höst.

– Bolag som exporterar till och de som säljer tjänster i USA får nog fortsatt medvind. Annars är det väl en fortsatt väntan på att globala investeringar ska ta fart som blir det vi talar om.

– Det är klart det finns risker men exempelvis Kina är ett långsiktigt hot men mer en störning på kort sikt. En bortglömd problemhärd är Ukraina. Landet verkar kollapsa, det Ryssland då väljer att göra skulle kunna störa marknaden.

– Gissa siffror är omöjligt men rätt kul, så jag säger 10 procent upp till årsskiftet.

Finns det någon aktie som du tror kan överraska (positivt eller negativt) under hösten?

– Tittar jag på två långsiktiga innehav i vår portfölj – HM och Cellavision – är det rätt bra exempel på ovanstående.

– I HM har marknaden inte riktigt lyssnat på bolagets varningar om att der blir en tuff höst. När marginalerna pressas av dollarn kommer nog även frågan om den långsiktiga lönsamheten upp igen. Vad betyder överetableringen av näthandlare och nya lågpriskonkurrenter? När räntan stiger luktar det press på multiplar där. Samtidigt är det ett kvalitetsbolag med en stark affärsmodell även framöver. Kan man hoppas på ett köpläge runt 300-310 under hösten?

– Två svagare kvartal än väntat i Cellavision ska ställas mot ledningens höga guidning för året. Här tilltar valutamedvinden och det har varit både en del engångskostnader och en troligen tillfälligt segare amerikansk marknad. Litar man på ledningen kan man ta rygg på halva börseliten och köpa runt 45 kronor. För det här är på gott och ont ett bolag som både press och analytiker älskar.

TyBaxter (Daytrader, högst avkastning av alla på Shareville)

TyBaxters utveckling på Shareville

“Jag gissar att börsen faller med 5% fram tills årsskiftet men den får gärna falla mer.”

Hur ser dina förväntningar ut inför avslutningen av börsåret 2015?

– Jag försöker egentligen aldrig förutspå framtiden vad gäller hur börsen går som helhet utan anpassar mig efter nuet. Däremot får det gärna falla eftersom det är då jag presterar som bäst. Något som talar emot mig är kanske att Kinas devalveringar är inflationsdämpande vilket kan få en räntehöjning i USA att dröja. Jag gissar att börsen faller med 5% fram tills årsskiftet men det får gärna falla mer.

Finns det någon aktie som du tror kan överraska (positivt eller negativt) under hösten?

-Min just nu största aktieposition är en blankning i Latour. Den har jag precis blankat då den stigit kraftigt efter en artikel i DI samtidigt som ASSA tappat. Där finns det nog bra avkastning att hämta på någon månads sikt. Tyvärr sålde jag de lite för tidigt och ligger ganska snett men det ska nog gå vägen. På Shareville har jag köpt ELTEL nu precis då den pressats av en säljorder från Danske Bank ner till 93 lägst från 96 i fredags utan nyheter. Dagen innan och samma dag som den föll gick det för att vara ELTEL ganska stora volymer mellan 96 och 97. Den aktien har jag på väldigt kort sikt och jag vill nog helst sälja alla aktier där innan rapporten kommer nu på torsdag.

Lone_Wolf  (daytrader, driver podcasten Fill or Kill tillsammans med Twitter-profilerna Phukettrader och Handelsson)

Hur ser dina förväntningar ut inför avslutningen av börsåret 2015?

– Jag tror index (OMXS30) kommer stå runt 1760 vid årsskiftet, det vill säga cirka 10 % högre än dagens nivå.

Finns det någon aktie som du tror kan överraska (positivt eller negativt) under hösten?

– Om jag skulle välja en aktie att äga under denna period så skulle jag välja Ericsson, jag köpte den själv idag (läs igår) till min långa portfölj. Jag tror att de kommer börja gynnas av dollarstyrka under detta kvartal samt att de har en bra höst i USA framför sig i form av ordar tror jag. Den har också inte hängt med börsen i övrigt dom senaste två åren så den kan absolut komma att värderas upp.

– Jag skulle inte bli förvånad om vi ser Ericsson i 120 kr vid jul. Förutsatt att börsen håller sig.

Hur ser dina egna förväntningar ut inför avslutningen av börsåret 2015? Dela gärna med dig av dina förväntningar i kommentarsfältet nedan.

Åsikterna är personernas egna. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka det investerade beloppet.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-08-20 20:00

Har ett gäng Ericsson B köpt runt 90 kr. Efter cirka 5 dagar är den nere på 84. Att den skulle ligga på 120 vid jul eller ens i närheten av det känns ju minst sagt osannolikt, måste jag säga. Å andra sidan nämns ju också att det är förutsatt att börsen fortsätter upp, vilket den inte verkar göra. Varför är Ericsson-aktien så volatil? Den hänger knappt med OMX upp men faller mycket snabbare ner….

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm