Hoppa till huvudinnehållet

3 skäl till att du borde löneväxla

Allmän pension och tjänstepension är förstås en viktig bas. Men vill du göra något extra av ditt liv och din frihet behöver du mer.

Sedan avdragsrätten upphörde är löneväxling normalt det bästa sättet att pensionsspara på. Allt fler arbetsgivare har insett detta, och löneväxling är numera att betrakta som en synnerligen god personalförmån.

Hur sparar du för framtiden? Här är mina tre argument för att du borde växla en del av din lön idag, mot mer pengar imorgon:

  1. Du betalar lägre avkastningsskatt

Avkastningsskatten på löneväxling är betydligt lägre än på sparande i exempelvis investeringssparkonto. Eftersom vi på Nordnet inte tar några avgifter för själva försäkringen blir löneväxlingen klart förmånligare.

  1. Cirka 6 procent ”gratis” avkastning

Arbetsgivaren betalar lägre skatt på pensionsavsättningar än på lön. Den mellanskillnaden efterskänker ofta arbetsgivaren vid löneväxling, vilket gör att du får cirka 6 procent mer i pension. Ett slags gratis avkastning, med andra ord.

  1. Öronmärkta pengar

En fördel för många är onekligen det faktum att löneväxlingen är öronmärkt för pensionen, i och med att pengarna inte kan plockas ut före 55 år.

Finns det då inga nackdelar med löneväxling?

Självklart, myntet har alltid två sidor. Den vars bruttolön efter löneväxlingen blir 41 400 kronor eller mindre per månad avråder vi normalt från att löneväxla. Det beror på att de allmänna förmånerna, som pension eller sjukpenning, riskerar att bli lidande.

Den som kommer att ha betydligt högre skatt när det är dags att ta ut pengarna tjänar inte heller på att löneväxla. Svårt att veta i förhand, såklart. En tumregel är dock att de allra flesta betalar mer skatt under arbetslivet än som pensionär.

Låt oss undersöka dina möjligheter att löneväxla

Om din arbetsgivare erbjuder löneväxling vänder du dig bara till din närmaste chef, så tar ni det därifrån. Men har ni ännu inte kommit igång med löneväxling på arbetsplats, kommer vi gärna ut och berättar mer. Ange dina kontaktuppgifter här, så hör vi av oss.

/Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet

Kolla om du kan flytta din pension till Nordnet här.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-06-08 10:15

Ni nämner att brytgränsen går nära 41 000 SEK i brutto månadslön. Hur bör man tänka ifall man har en lön under denna brytpunkt, säg 37 000 kr men har en bonus varje år som gör att jag tjänar runt 50 000 brutto på ett normalår.

Bör jag löneväxla då?

tack på förhand!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-06-08 13:42

Tack för bra fråga!

Bonusen läggs ovanpå din lön. Så med dina förutsättningar kan det absolut vara en bra idé att löneväxla.

Vänliga hälsningar,
Eva

Anonym
Anonym
2017-06-08 16:46

Löneväxling är toppen men jag har en fråga som jag ställer mig kring argument 1:

Avkastningsskatten må vara lägre men är inte det sparade beloppet per automatik minst dubbelt så högt i en löneväxling (iom brutto > statlig skatt) vilket i sådant fall borde ta ut den den lägre avkastningsskatten?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-06-13 07:47

Hej!

Tack för en bra fråga.

För 2017 är avkastningsskatten för sparande i kapitalförsäkring och ISK 0,375 procent, att jämföra med 0,075 procent för tjänstepensionsförsäkring. Dvs. 1/5. Observera att även inbetalningar till kapitalförsäkring och ISK beskattas med avkastningsskatt, vilket inte är fallet med tjänstepensionsförsäkring.

Vänliga hälsningar,
Eva