Hoppa till huvudinnehållet

3 saker att tänka på när du placerar pensionspengarna

Det är bra att du har tjänstepension och att du flyttat dina pensioner till en aktör som inte tar hutlöst betalt. Men du behöver också välja hur du placerar pengarna.

Det finns framförallt tre faktorer som avgör vilken placering du ska välja – hur lång tid du har kvar till pensionen, hur aktiv du kommer att vara och vilken risk du är beredd att ta.

Låt mig förklara.

Hur lång tid har du kvar?

Generellt gäller att ju längre du har kvar till pensionen, desto mer aktier. Det beror helt enkelt på att du har tid att låta pengarnas värde svänga lite grann – du ska ju inte använda dem ännu. De flesta börjar pensionsspara i samband med det första jobbet. Då kan du gott lägga nästan allt i aktiefonder. Det är sannolikt där du kommer få den mesta avkastningen.

Kommer du att vara aktiv?

De allra flesta kommer att svara nej på den frågan. Då ska du också välja en placering som möter dina behov. Det finns fond-i-fonder där du bara väljer risknivå, sedan allokeras pengarna automatiskt. Utmärkt för den ointresserade. Men! Se upp! Många fond-i-fonder kostar mer än de smakar. Vi tar 0,49 procent för våra. Mer än så ska du inte behöva betala.

Hängslen och livrem eller höga förväntningar?

Den som vill ha avkastning måste ta risk. Hur stor risk är du beredd att ta? Detta behöver du självklart fundera på i samband med att du placerar dina pengar.

Investeringsguiden är ett digitalt verktyg som uppfyller Finansinspektionens föreskrifter. Du besvarar några frågor och får tillbaka din egna individuella riskprofil och konkreta förslag på fonder.

As simple as that.

/Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet

Hjälp på vägen:

Kolla om du kan flytta in pension till Nordnet – vi hjälper dig

Se hur andra investerar på Shareville

Få konkreta fondförslag med Investeringsguiden

Enkelt och bekvämt med fond-i-fond

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm