Flytträtt inom pension innebär egentligen bara friheten att flytta sin ihoptjänade pension från ett ställe till ett annat. Som att flytta ett lån, eller ett lönekonto.
Debatten om den fria flytträttens vara eller icke vara har debatterats flitigt under årens lopp och än idag är möjligheterna kraftigt begränsade. Individens bristande kompetens och oförmåga att själv bestämma lyfts ofta fram som argument av motståndarna.
Men låt oss nu prata om fördelarna med fri flytträtt – och skälen till att den borde bli övergripande och generell. Det borde lagstiftas om den, om du frågar mig.
Flytträtt – bara positivt för konsumenten
Som jag ser det finns det bara fördelar med flytträtt. Den fria flytträtten innebär ju bland annat följande:
- Att du själv väljer var du vill att din pension ska växa. Tillsammans med alla dina andra bankaffärer eller där du har dina övriga investeringar, till exempel
- Att du kan flytta från en aktör som du är missnöjd med till någon som du har förtroende för
- Att du kan flytta från dyra lösningar som äter upp dina pensionspengar till vår kostnadsfria pensionsförsäkring där du bara betalar för det du placerar i
Individen är i underläge i förhållande till pensionsbolagen, så är det bara. Vi svänger oss ofta med komplicerade begrepp och produkter som bara en minoritet kan förstå. En förutsättning för att komma till rätta med detta är att konsumenterna kan rösta med fötterna. Lämna den ena och gå till den andra. Så som i alla andra branscher.
Idag kan du flytta pensionsförsäkringar tecknade efter 2007 (och i vissa fall även innan). Det är förstås ett viktigt steg framåt. Vill du ha reda på vilka pensionsförsäkringar du har och om du kan flytta beställer du bara en pensionssammanställning. Självklart är det gratis.
Klicka här för att kolla vad du kan flytta
/Eva Trouin, Sverigechef Nordnet