Hoppa till huvudinnehållet

3 börsexperter har ordet

Vi har frågat tre experter vad de tycker om börsläget just nu och – framförallt – hur de tänker inför framtiden. Som en extra bonus delar de dessutom med sig av sina favoritaktier. Observera att detta inte är någon rekommendation från Nordnet.

Först ut är John Strömgren, förvaltare av Carnegie Strategifond. Kul att träffas, Johan! Varför tror du att marknaden går så starkt just nu?

Johan Strömgren, förvaltare på Carnegie.

En bidragande orsak är förstås att rapporterna för det första kvartalet vittnade om en stark konjunktur med god vinstutveckling. Det gäller inte bara Sverige och Norden, utan i alla tre stora ekonomiska regioner; Nordamerika, Europa och Asien.

Vilka branscher ser spännande ut det närmaste halvåret?

Att investera på så kort sikt innebär för mycket spekulation för vår del. Carnegie Fonder har en långsiktig investeringsfilosofi som heter fokuserad värdeförvaltning. Det betyder att våra fonder investerar i ett fokuserat antal värdebolag, som är bolag med starka balansräkningar och långsiktigt hållbara affärsmodeller. Generellt sett tycker vi dock att börsen har gått lite väl starkt på sistone och har därför passat på att dra ned risken i Carnegie Strategifond något genom att minska andelen aktier och i stället köpa krediter.

Kan du dela med dig av dina favoritaktier?

En aktie som vi har ägt länge och sannolikt kommer att äga länge till är Holmen. Det är ett oerhört välskött bolag med ett fantastiskt skogsbestånd och en svårslagen kartongtillverkning i Iggesund. Även SCA ser fortsatt intressant ut, och den planerade uppdelningen av verksamheten försämrar inte den bilden. Apropå skog äger vi sedan länge även krediter i Bergvik Skog, som är en av Sveriges största skogsägare. Krediter som vi har investerat i mer nyligen är Vattenfall, det danska kraftbolaget Dong och fastighetsbolaget Sagax. Sammantaget har vi nu en nordisk portfölj med drygt 60 procent aktier och resten krediter, med en balanserad risknivå och god direktavkastning.

Tack Johan – intressant!

***

Nu lämnar vi ordet till Henrik Andersson som, tillsammans med Lars Johansson, förvaltar Didner & Gerge Global. Välkommen Henrik! Vad tror du – varför är marknaden så stark just nu?

Henrik Andersson, förvaltare på Didner & Gerge

Som alltid när man svarar på frågor om marknaden är det lätt att hamna i en fälla där samma orsaker upprepas tillräckligt ofta, så de så att säga skapar sin egen verklighet. Centralbanksstimulanser, rekordhöga marginaler, en ny era av teknologiska framsteg samt ett ökat inslag av cykliska ”animal spirits” sedan USA-valet i november anges alla som skäl till en stark aktiemarknad. Och de är enligt vår bedömning samtliga vettiga och logiska argument. Vi skulle bara lägga till att akronymen TINA – There Is No Alternative – (till aktier) nog spelar en mycket central roll till ständigt nya flöden. Kombinerat med att i princip alla nya pengar in i aktiemarknaden går via indexrelaterade produkter gör att detta i sin tur driver på aktier med redan hög vikt i index. Allt vi ”bolagsnördar” kan konstatera är att detta skapar en situation där en del bolag får oförtjänt höga värderingar. Och omvänt…

Om man blickar framåt då, vilka branscher tycker du ser spännande ut det närmaste halvåret?

Att sia om närmaste halvåret är endast marginellt bättre än att kasta tärning. Och förvaltning för Didner & Gerge handlar främst om det enskilda bolaget, affärsmodellen och människorna bakom. Inte så mycket branschfokus.

Med det sagt så har Globalfonden en mängd innehav verksamma inom dels försäkringssektorn och dels IT-branschen, där vi ser positivt på framtiden. Rent generellt äger vi bolag där kvaliteten i rörelsen är hög men där värderingen av aktien av olika skäl inte tagit höjd för detta. ”Att äga kvalitetsbolag” har sedan finanskrisen blivit något aktiefonders variant av ”att alltid handla ekologiskt”; något som alltid är rätt att säga men som inte alltid efterlevs. Vi efterlever det men ser upp för bolag och branscher som får omotiverat hög värdering på grund av denna trend.

Intressant jämförelse. Till sist undrar jag om du kan dela med dig av dina favoritaktier?

Tanken med Globalfonden – precis som övriga fonder inom Didner &Gerge – är att äga ett fåtal företag vi ändå skulle vilja äga privat över lång tid. Konstigare är det inte. Utöver de kriterier vi pekar på ovan är vi stora förespråkare för att göra detta i bolag som på alla sätt uppvisar hållbara affärsmodeller på riktigt: miljömässigt, socialt och med en exemplarisk företagsstyrning. Att peka på några särskilda investeringar är för oss lite som att välja ut ett par av sina barn… Men innehav som Markel Corp, Ansys, Brookfield Renewable och Autoliv anser vi vara goda företrädare för ”familjen” Didner &Gerge Global.

Stort tack säger jag till dig!

***

Carsten Dehn och Ulrik Ellesgaard, förvaltare av Lannebo.

Då avslutar vi med Carsten Dehn och Ulrik Ellesgaard, förvaltare av Lannebo Europa Småbolag. Hej på er! Vad har ni att säga om marknaden just nu – varför är den så stark?

Företagsklimatet i Europa är mycket starkt just nu. De politiska riskerna har minskat (exempelvis positiva valutgångar i Frankrike och Holland), jämfört med hur det ser ut i USA. Den huvudsakliga förklaringen till vår fonds höga avkastning YTD (8 procent över index) är våra konkreta aktieval (stock picking). Vi har valt ut ett 40-tal europeiska småbolag av alla 8 000 möjliga. 94 procent av dem har rapporterat bättre eller i linje med förväntningarna för Q4 2016 och Q1 2017.

Och vilka branscher ser spännande ut det närmaste halvåret?

Vi har en övervikt mot verkstadsbolag och specialiserade finansbolag (t.ex. kredithantering och fin tech). Men generellt kan vi säga att Europa som marknad ser spännande ut och då har småbolag en fördel. Av Europas 8 000 småbolag representerar Europa 70 procent av försäljningsmarknden, medan europeiska storbolag har 70 procent av sin försäljning utanför Europa. Så vill man ha exponering mot Europa, och det vill man, så är det småbolag som gäller.

Om man skulle titta på specifika aktier – har ni några favoriter?

Asetek är ett bolag som lyckas kombinera innovativa tekniska lösningar med ett miljötänk i framkant. De tillhandahåller kylningssystem för servrar och datorer världen över och möjliggör kraftig energibesparing, förbättrad prestanda och en grönare planet. Asetek är ett bra exempel på bolag vi gillar – de är marknadsledande inom ett väldefinierat segment, de har stark balansräkning och de gör miljöutmaningar och hållbarhet till en affärsidé.

En annan favorit är Aumann som också står för energieffektivitet och som bland annat tillhandahåller utrustning för storvolymsproduktion av elmotorer. Vi deltog i deras börsintroduktion och är mycket positiva till investeringen. Aumann har en stark position inom ett segment som vi tror på och de räknar med en årlig tillväxt på 40 procent de närmsta fem åren.

Otroligt intressant att ta del av era spaningar. Stort tack allihop!

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-06-07 11:55

De två första inslagen är helt ointressanta, bortsett från det faktum att dessa förvaltare sover gott med sin 1,5 % avgift som en säker intäktskälla. Här behöver ingen anstränga sig. Lannebo är i konkreta vilket är bra.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm