28 månader senare – eller håll dig i Norden!

För femton år sedan släpptes filmen “28 dagar senare” och fem år senare kom uppföljaren “28 veckor senare”. Nu släpper Värdepappret den tredje och avslutande delen i trilogin, nämligen “28 månader senare”. Värdepappret har nu varit igång ungefär 28 månader. Vad har vi hunnit åstadkomma så här långt och varför fokuserar vi på Norden?

Analyser med fokus på Norden

På 28 månader har vi åstadkommit analyser av 76 bolag, dvs. 2,7 analyser per månad. 47 av dessa ligger just nu i vår bevakningslista medan 29 har förpassats från bevakningslistan av ett eller annat skäl. Bevakningslistan innehåller bolag som vi i princip kan tänka oss att köpa om priset är det rätta. Analyserna har lett till att vår aktieportfölj, som alla prenumeranter kan följa, i skrivande stund har ungefär 15 %-enheter högre avkastning än index sedan portföljen startades för två år sedan.

Som figurerna nedan visar hör två av tre analyserade bolag hemma i Norden. Ett av fyra bolag är svenska, ett av fem norska, ett av sex danska och ett av fjorton är finska.

Vi ser Norden som vår primära hemmamarknad. Sverige är naturligtvis nummer ett, vilket också antal analyserade bolag speglar, men den svenska marknaden är ganska liten. Skulle man enbart fokusera på Sverige vore det svårt att hitta bolag som är både bra och billiga. Därför utvidgar vi territoriet till Norden utan att få ett oändligt stort sökuniversum som man får om man fokuserar på hela världen.

Anledningarna till att fokusera på Norden är flera; man känner till lagar och regler, normer, kultur, språk, affärspraxis etc.

Om man är ute efter låg risk att förlora pengar är det också intressant att minska risken att drabbas av korruption. Det gör man om man investerar i Norden. Enligt Transparency Internationals korruptionsindex ligger de nordiska länderna på följande platser, där 1 är lägst korruption:

  • Danmark 1
  • Finland 3
  • Sverige 4
  • Norge 6

När vi söker efter bolag utanför Norden gör vi det främst i Nordamerika och Storbritannien. De länderna ligger påföljande platser i korruptionsindexet:

  • Kanada 9
  • Storbritannien 10
  • USA 18

 

Kartan nedan från Transparency International visar hur indexet rankar olika länder i världen. Ju rödare, desto högre korruption och ju gulare, desto lägre.

 

Som kartan visar kan man hålla ned korruptionsrisken genom att hålla sig till Nordeuropa, Nordamerika och Australien. Med begränsad tid måste man på något vis rikta in sin radar och avgränsa sig så att man inte söker överallt. Vi tycker att en utgångspunkt i stabila länder är en bra start och då kommer Norden främst och Nordeuropa+Nordamerika i andra hand.

För att bryta av lite grann kommer vi i nästa nummer att analysera två bolag som inte hör hemma i Norden, utan det blir ett från Kanada och ett från Storbritannien. Över tid kan man dock räkna med att vårt fokus ligger i Norden och först när vi har genomanalyserat hela Norden kan det bli aktuellt. Det får i så fall bli nästa uppföljare; 28 år senare…

Åsikterna som presenteras i denna blogg är våra egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Gör alltid din egen analys innan du köper en aktie. För att läsa våra analyser och se hela vår portfölj så ska du besöka oss på vår hemsida www.vardepappret.se och teckna en prenumeration. Följ även vår nordiska modellportfölj på Shareville. Vi har ett erbjudande i samarbete med Nordnet. För att ta del av det så klicka på följande länk.

Värdepappret
Värdepappret
Ekonomiskribenter & värdeinvesterare

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer