En bortglömd faktor vid långsiktiga investeringar

En av de viktigaste faktorerna för en lyckad långsiktig investering är den avkastning företaget ifråga har på sitt inkrementella investerade kapital. Inkrementellt investerat kapital är det nya kapitalet som ett företag har investerat under en viss tidsperiod.

På den utmärka bloggen “Basehitinvesting” beskrivs två typer av vallgravar. Den ena typen (“legacy moat”) är, om man drar det till sin spets, ett minne från en svunnen tid. Bolag med denna typ av vallgrav har en hög avkastning på tillgångarna/det egna kapitalet. Detta är kapital som de har investerat tidigare. Men de har låg tillväxt eller kräver stora mängder investerat kapital för att växa. Nya investeringar som expanderar företaget har en mycket lägre avkastning än bolagets genomsnitt, åtminstone om bolaget vill växa snabbt. Många favoritbolag bland utdelningsinvesterare faller i denna kategori. Typiska bolag inkluderar Coca-Cola, Walmart, McDonald’s och Procter & Gamble. Detta är på inget sätt “dåliga bolag”, tvärtom! Men en klok defensiv investerare bör akta sig för att betala höga multiplar för bolag som inte kan växa sin verksamhet till samma lönsamhet som man för tillfället uppvisar. I princip alla bolag kan vara en bra eller en dålig investering, beroende på vilket pris man betalar för dem.

Den andra typen av vallgrav (“reinvestment moat”) erbjuder goda möjligheter att återinvestera aktieägarnas kapital till en hög avkastning. Det gör att bolagen kan växa snabbt under hög lönsamhet. Många värdeinvesterare riskerar att missa att investera i den här typen av bolag eftersom de ofta har en hög värdering. Detta är ofta ett misstag eftersom bolag med en hög inkrementell avkastning förtjänar en stor premie. I blogginlägget visar författaren detta med hjälp av ett exempel. Två bolag presenteras, där det ena återinvesterar hälften av vinsten (resten går till utdelningar) till en inkrementell avkastning om 10 % på kapitalet. Det andra bolaget återinvesterar hela vinsten till 25 % avkastning. Om båda bolagen handlas till P/E 10 tio år senare, och det förstnämnda bolaget även handlas till P/E 10 i början av tidsperioden, så förtjänar det sistnämnda bolaget en P/E-multipel på 36 för att de bägge ska ge samma avkastning. Med samma vinst i början av perioden så är alltså det andra bolaget värt lika mycket som 3,6 identiska versioner av det första bolaget!

Exempel på den andra typen av vallgravar inkluderar bolag som kan köpa andra bolag till en hög avkastning, till exempel Constellation Software eller deras svenska kusin Vitec, Värdepapprets favorit Judges Scientific eller bolag som Amazon, Google och Facebook.

“Leaving the question of price aside, the best business to own is one that over an extended period can employ large amounts of incremental capital at very high rates of return.”Warren Buffett, 1992 Shareholder Letter

Charlie Munger brukar nämna ett viktigt koncept för riktigt långsiktiga investerare, här från “The Art of Stockpicking”:

“If the business earns 6% on capital over 40 years and you hold it for that 40 years, you’re not going to make much different than a 6% return—even if you originally buy it at a huge discount. Conversely, if a business earns 18% on capital over 20 or 30 years, even if you pay an expensive looking price, you’ll end up with a fine result.”

Vad innebär det för din portfölj?

Gemensamt för många av bolagen med en hög inkrementell avkastning på investerat kapital är att det finns någon form av tillväxtmöjlighet, inklusive att köpa tillbaka egna aktier eller andra företag till låga värderingar i en industri utan tillväxt. Om detta ska vara hållbart på lång sikt behövs en ledning som åtminstone har ett visst sinne för kapitalallokering. Företagsledningar som ser sina aktieägare som partners i företagen och som behandlar de egna aktierna som dyrbara ädelstenar är också återkommande i sådana bolag.

Bolagen behöver en bra produkt eller på något annat sätt ett starkt kunderbjudande och stora marknadsmöjligheter, gärna med en inbyggd skalbarhet och en affärsmodell som går att expandera till många länder eller till parallella marknader. I Värdepapprets portfölj kan nämnas Protector, som kan investera stora mängder kapital till 20-25 % avkastning på aktieägarnas kapital i en marknad som ser ungefär likadan ut i hela världen. Har man då en strukturell lågkostnadsfördel, som Protector, så kan rätt ledning skala upp verksamheten under många, många år. Andra bolag, som eWork eller H&M, har en ännu högre avkastning på inkrementellt investerat kapital men kan inte återinvestera mer än runt 20 % av vinsten (trots att t.ex. eWork växer med 20-30 % om året). H&M är dock närmare att bli ett bolag i den första kategorin än eWork. Vissa ledningar i sådana bolag hade gett sig in på relaterade marknader eller köpt andra företag för att få upp tillväxten. Men det bästa är oftast att fokusera på kärnerbjudandet och betala resten av kapitalet i utdelning.

Det viktigaste budskapet idag är att avkastningen på inkrementellt kapital är mycket viktigare än avkastningen på totalt kapital (den genomsnittliga avkastningen). Ha detta i baktanke när du utvärderar din portfölj och eventuella framtida tillskott till den!

Åsikterna som presenteras i denna blogg är våra egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Gör alltid din egen analys innan du köper en aktie. För att läsa våra analyser och se hela vår portfölj så ska du besöka oss på vår hemsida www.vardepappret.se och teckna en prenumeration. Följ även vår nordiska modellportfölj på Shareville. Vi har ett erbjudande i samarbete med Nordnet. För att ta del av det så klicka på följande länk.

Värdepappret
Värdepappret
Ekonomiskribenter & värdeinvesterare

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer