Hoppa till huvudinnehållet

5 fördomar om människor som investerar

”Sååå… jag har tolv tusen över. Vad ska jag ha?”

Han lyckas se både förväntansfull och nonchalant ut på samma gång. Du vet, samma min som när man frågar någon om hur man ska få platt mage (träna de inre magmusklerna). Eller om man ville dansa tryckare i skolan.

Hur han vet att jag investerar vet jag inte. Jag är åtminstone ganska säker på att jag inte själv har berättat det. Kanske har han fått för sig att googla mitt namn för att se om jag verkligen är så gammal som jag ser ut, lyckats scrolla förbi samma Angelica Alm som var med i ”Så ska det låta” för ett antal år sedan och sedan hittat mig, där jag står och ler lite uppblåst över någon rubrik i stil med ”så når Angelica Miljonerna” (jag har gått ner i vikt sedan dess).

Men om vi ska vara ärliga är det förmodligen så att jag råkat säga det till någon som sedan haft det väldigt torftigt på skvallerfronten. Men hur som helst. Nu är det som det är, men det fick mig att reflektera över hur andra människor ser på mig när det kommer fram att jag lägger en stor del av min inkomst på börsen.

Vanliga fördomar om människor som investerar

Jag är stolt över mina investeringar, tro ingenting annat. Men kanske skulle det vara lättare att berätta om min passion om jag inte kände att jag hade så svårt att leva upp till alla fördomar:

Människor som investerar i aktier är tråkiga

Jag känner ett gäng människor som är tråkiga, trots att de inte investerar en krona. Jag är däremot allt annat än tråkig (referenser skickas vid förfrågan). Dessutom tycker jag inte heller att det är kul att prata om Svolders balansräkning (däremot är det kul att den ökat 301% de senaste fem åren)

De pratar bara aktier.

Jag har flera intressen som säkert kan locka någon stackare. För den som inte vill gå utanför trygghetszonen pratar jag gärna om resor, vilken vinteroverall som är bäst till barnen i år, hur många glas vin som egentligen är okej att dricka under en vecka och vilken tv-serie som är den bästa just nu. För den nördiga har jag faktiskt också helt okej kunskaper i hur man överlever i naturen, morsealfabetet, ledarskap, beteendepsykologi, hur rekylen på en .44 magnum känns och hur varför alla borde fridyka med en havssköldpadda på 22 meters djup. Dessutom är jag så socialt kompetent att jag på ett övertygande sätt kan låtsas att jag är intresserad av handarbete, grannens otrohet eller hur mycket en auktoriserad bilverkstad får (och kan) ta betalt egentligen.

Vi dömer ut människor som inte investerar

Jag har mycket fördomar. Jag dömer ut människor som lever i en konstant nöjdhet/censur. Jag tror att Norrmän är lite trevligare än världsgenomsnittet, jag tror att människor som läser böcker är lite smartare än många andra och jag är dessutom helt säker på att jag är bättre än de flesta på att köra bil (det gör förövrigt 83% av alla bilförare). Men när det kommer till investeringar handlar det mest om att inspirera. Jag tycker inte att de är dumma. Varför? För jag har varit där själv.

Kvinnor som investerar håller bara på med fonder

“Du får säga till om du vill ha lite tips, jag köpte H&M för några år sedan. Har gått rätt bra. Jag känner en kille som kan det där vet du… Jobbar på bank”

Det finns ett uttryck som säger “Är du den smartaste personen i ett rum är du i fel rum”. Just den situationen gör mig till en mycket svag kvinna. Svag för att jag inte bara går därifrån. Svag för att jag tar på mig en roll där jag ställer oskyldiga, lite dumma frågor för att sänka garden ytterligare. Innan jag drämmer till med en verbal utfrågning/föreläsning som till slut bara lämnar en liten blöt fläck av “aktieexperten” kvar. Så får man faktiskt inte göra, det är åtminstone vad jag försöker lära min dotter.

Vi har alltid några snabba ”klipp” i rockärmen

Du vet, den där raketaktien som är nästa Google. Den man kan investera 100.000 i och sedan leva i överflöd resten av livet, precis som kommentaren ovan.

Jag går alltid på den frågan för den gör mig lite glad. Jag tror att människor är intresserade då. Av ränta på ränta, utdelningar, investera i framtidens företag. Och jag blir som en missionär på ett hemligt korståg. Säljaren i mig börjar  genast med behovsanalys: “Vilken investerar-typ är du? Vad letar du i en aktie? Vilka marknader vill du investera i? Hur mycket risk?”

Och de skakar alltid på huvudet och skrattar. ”Stopp stopp stopp! Jag ville ha aktietips, inte en föreläsning eller massa analyser. Säg bara vad jag ska köpa. Det verkar ju gå bra för dig”

(Och då jag tänker att människor som inte investerar är lite dummare än oss andra i alla fall. Faktiskt.)

 

God investerar-jul önskar jag dig kära läsare! Oavsett om du precis har börjat eller ständigt utvecklar dina kunskaper för att bli lite bättre än igår. Kanske ses vi 2017 under en föreläsning, eller något sporadiskt på bloggen. Fram till dess kan du följa min portfölj i realtid på Shareville här.

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer