Hoppa till huvudinnehållet

20 spartips för familjen på semestern

Våren har något tveksamt trampat in i Svenska trädgårdar de senaste veckorna och snart är den där: semesterperioden. De flesta människor längtar efter den tiden på året med en passion som är svår att hitta någon annanstans. För några är den dock fylld av ångest, för ledigt betyder större utgifter och mindre pengar i en annars ganska skral kassa. Dock är jag jag uppväxt med att göra mycket av lite så här kommer mina bästa spartips inför semestern som kan var väldigt spännande och upplevelserik oavsett budget:

För dig nästan utan pengar:

Det finns massor av aktiviteter som kräver lite eller inga pengar alls, eller där du kan använda befintlig utrustning som du har hemma:

1. Grottdykning. Kostnad: busskort, ficklampa. Ev. hjälm. Matsäck

2. Geocaching: skattjakt över hela världen. Du behöver en smartphone. Kostnad: busskort + matsäck

3. Överlevnad i skogen: Att bygga sitt eget vindskydd tycker de flesta barn är kul. Att sova över är spännande och lite läskigt. Läs på innan vilka saker man kan äta i naturen, det är mer än man tror. Kostnad: ta med en kniv, rep och mat. Trots allt är granskott inte en kulinarisk läckerhet.

4. Biblioteket. Är ofta tomt på sommaren, ju finare väder desto bättre.

5. Recensera lekplatser. Ta er runt i kommunen och testa lekplatser. Hör av er till kommunen och be dem lägga upp barnens recension på hemsidan.

6. Våldgästa dina rika(re) vänner. Många tycker det är jätteroligt att få besök vid sommarstugan. Bra och billig gå-bort-present är fröer och en anteckningsbok med dina bästa recept.

7. Kultivera dina växter. Sälj dem på växt-loppis eller växtauktion. Har du gröna fingrar så är detta en aktivitet som både ger pengar i kassan och låter dig träffa likasinnade.

8. Aktiespararna har föreläsningar som kostar noll kronor även under semestertider. Flera andra organisationer håller också öppna föreläsningar.

9. Parkteatern kör gratis föreställningar hela sommaren.

10. Fiska. Låna ett fiskespö och släng dig på en klipphäll i skärgården. Stekt abborre går inte av för hackor!

För dig som rätt och slätt är ekonomisk

1. Byt hus med en familj i annat land. Trots allt är det oftast boendet som kostar mer när man vill ta sig utomlands.

2. Om ni inte vill dela ert hus med någon annan går det utmärkt att hyra ett hus. Om man dessutom tar med en annan familj så kan ni splitta på kostnaden.

3. Åk till länder där du har en ekonomisk fördel. Att åka till Estland är bättre än Frankrike, åka till Turkiet är förmodligen billigare än Spanien. Att hålla sig utanför turiststråken är också ett sätt att minska utgifterna. Glöm inte valuta-fördelar.

4. Jag vill slå ett slag för matsäcken. Många barn väljer pannkakor eller korv som du kan göra för en spottstyver hemma. En festis på café kan kosta 17:-, en festis i din lokala matbutik hälften av den summan.

5. Det tar inte lång tid att vara en prisjägare: flera bolag har en funktion där du med fem knapptryckningar får upp de billigaste resorna. Låt priset avgöra vart ni ska åka. Det är ett utmärkt sätt att hitta nya guldkorn.

6. Visste du att företag som Hotels.com, Agoda och liknande förbjuder hotellen att ligga billigare på sina egna hemsidor? Det betyder dock inte att du själv kan kontakta hotellen, berätta vilket pris du har fått och sedan fråga om de vill att du ska boka direkt med dem istället. Ju mindre hotell, desto större chans att få bra pris.

7. Betala bara för det du verkligen vill ha. Kan låta självklart, men ta inte halvpension om du inte uppskattar det, köp inte souvenirer av dålig kvalité för att man “borde”. Köp godis hemma istället för på flygplatsen. Parfymer och smink som tidigare var väldigt billigt håller idag nästan samma (eller billigare) priser som nätbutikerna.

8. Ät lokalt. Passa på att äta det som människorna i landet du åker till äter. Det är ofta billigare, men framförallt godare. Precis som i Sverige är också importerade varor ofta dyrare än inhemska. Den italienska dieten: vin och tomater kanske inte leder till ett långt liv, men en tjockare plånbok.

9. Utflykter med lokala anslag. Jag minns en gång när jag var i London. Det kom sig att vi började prata med några engelsmän på en sportbar (sport är alltid en konversationsöppnare med en engelsman verkar det som) och det slutade med att vi fick en privat guide genom pittoreska små barer och restauranger, vackra trädgårdar och genuina affärer. Något som inga andra turister hade fått se, dessutom i ett sällskap som var trevliga inte för att vi betalt dem utan för att de tyckte om vårt sällskap. Det bästa? Det var helt gratis.

10. Gör något när andra inte gör det. Börsen är som mest köpvärd när alla säljer. Precis på samma sätt kan du göra klipp i semestertider när ingen annan är intresserad. Som att gå på lekland när solen skiner, bada när det är mulet osv. Håll utkik efter regn -eller sol-rabatt.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
5 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-03-14 11:09

Som Skåning är det ofta billigare att resa från Danmark, då deras skollov inte alltid överrensstämmer med våra.
Jag brukar också Googla “of the beaten track” eller “on a shoestring” i kombination med resmålet, då kommer det ofta upp annorlunda, ofta billigare, turistattraktioner.
Om man måste äta ute under resan, är det ofta billigare att äta en trerätters lunchmeny och sedan nöja sig med något litet på kvällen.
De flesta barn gillar att bo i tält! Många campingplatser har fina kök/grillplatser/duschar, så det behöver inte betyda granskott från skogen om man inte går igång på det…
Med vänlig hälsning, MEE

Anonym
Anonym
2014-03-14 13:00

Jag måste göra ett inspel och tillägg på punkt 6, angående bokning via hotellsajter som hotels.com, agoda, booking.com m.fl. Vi bokade i veckan en längre sommarsemesterresa och ett par av hotellen bokade vi via hotels.com. Först satt vi på Herr Minimalists jobbdator från Dell, jämförde olika hotell och fick fram priser som såg ok ut. Någonstans i processen bytte vi dator till vår privata dator, en MacBook Pro, för att göra själva bokningen. Då var samma hotell plötsligt mer än 10 % dyrare! (Samma antal rum fanns lediga, så det var ingen förändring av efterfrågan etc.) Vi startade naturligtvis jobbdatorn… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-03-17 20:45

De flesta viner, även italienska passar dåligt med tomater. Undantag finns naturligtvis…

Anonym
Anonym
2014-03-18 13:21

Eller så kör man på en snålmånad för att få lite extra över.
Häng på i April du också http://kanjagblirik.blogspot.se/2014/03/regler-snalmanad-april-manad-antar-du.html

Kommer någon kunna slå Miljonär innan 30 mål på 89 %sparande av nettlönen?

Mvh

Anonym
Anonym
2014-05-08 16:19

Bra spar-tips. Jag försöker också göra mig av med saker jag inte behöver, för kunna tjäna lite extra pengar på saker som bara ligger och skräpar. Det finns sidor där man kan lägga upp en annons gratis, typ http://citiboard.se/ och då få ut lite extra pengar att spara. Tips!