Hoppa till huvudinnehållet

12-årig “Text-TV-trader” förvandlade 20 000 till förmögenhet (1/3)

Shareville-intervju med IT4ever (del 1/3)

Med en avkastning på 3 600 procent på tre år ligger daytradern ”IT4ever” i topp bland de snart 70 000 användarna på Shareville. I en intervju delar han med sig av en fascinerande historia om hur en aktieintresserad, text-TV-tittande, tolvåring förvandlade 20 000 kronor till en förmögenhet.

I del två och tre av intervjun berättar ”IT4ever” om sin strategi och ger sina bästa tips för dig som vill lära sig mer om trading.

Hej IT4ever, kul att du ville ställa upp på en intervju!

– Hej Eva, absolut.

Trots din fantastiska avkastningskurva har du hittills flugit lite under radarn på Shareville. Skulle du kunna börja med att berätta lite kort om dig själv och din bakgrund?

– Jag är idag i 40-årsåldern och har handlat på börsen sedan jag var tolv. Jag är utbildad civilekonom men jag spenderade den mesta av studietiden med att handla på börsen. Det slutade med att nästan hela studentkorridoren lät mig förvalta deras pengar.

“När inkomsterna från tradingen var högre än lönen för tredje året i rad sa jag upp mig”

– Efter att jag tagit min civilekonomexamen jobbade jag ett par år i försäkringsbranschen, men även denna gång slutade det med att jag spenderade den mesta av tiden på börsen. När inkomsterna från tradingen var högre än lönen för tredje året i rad sa jag upp mig. Det är elva år sedan nu.

– Att sitta heltid och att sitta deltid är som dag och natt. Det var som att gå in i ett ljust rum från att tidigare har suttit i ett blinkande ljus där man inte fick se helheten.

“Mitt nästa stora lyft kom när jag flyttade in på ett kontor”

– Mitt nästa stora lyft i tradingkärrien kom för cirka tre år sedan när jag flyttade in på ett kontor istället för att köra ”kalsongtrading” hemma. Det må ha sin charm men jag kan rekommendera alla ensamma traders därute att man har mer att vinna på att sitta tillsammans med andra.

– Jag har också passat på att åka jorden runt ett antal varv och tradat från länder och platser jag bara kunnat drömma om tidigare. Det råder inga tvivel om den frihet den här sysselsättningen ger om den fungerar tillfredsställande. Det saknar motstycke i de flesta andra yrken.

Hur kom det sig att du fick upp aktieintresset så tidigt?

– När jag var tolv tyckte min aktieointresserade far att det var dags att aktivera sin son med en ny hobby, föga ovetande om vad det skulle få för konsekvenser… Han hade snappat upp tre aktier på radion som han tyckte kunde vara intressanta. Sandvik, Stancia och Hasselfors (Verkstad, fastigheter och skog). Farsan hade redan sen ”blöjåldern” tjatat på mig att ”fastigheter och tomter var det som höll i längden”, så det var säkert ingen slump att valet föll på dessa.

– Jag fick 20 000 kr och fördelade denna summa lika mellan de tre aktierna. Två av dem blev uppköpta och det tredje innehavet, Sandvik, sitter jag ännu idag kvar på. Det gick med andra ord väldigt bra redan från början och det är nog väldigt viktigt. Det är som när man var liten och provade på olika sporter. Var det inte kul första gången la man av.

”Ung och girig”

– Jag fortsatte sedan med att börja bokföra allt och rita grafer i blocken. Jämfört med veckopengen och senare studiebidraget var detta stora summor, vilket naturligt ledde till att jag la mycket tid på hobbyn. Ung och girig som jag var.

– Detta var i början på nittiotalet, före internet och realtidskurser. Min information hämtade jag på biblioteket i form av dagens industri, böcker (till exempel den underhållande Börjes Burk) genom att läsa börslistor dagen efter i lokaltidningen, samt genom att en gång om året beställa samtliga bolagens årsredovisningar hem i brevlådan. Sen satt jag och gottade mig i balansräkningar och ägarlistor.

”Jag blev tidigt en Text-TV trader”

– Den främsta informationskällan och grunden till hela mitt intresse var dock Text-TV. Detta var dåtidens Internet. Jag blev tidigt en Text-TV trader. Kursuppdateringar kom en gång i kvarten. Senare när TV4 började med Text-TV dubblades detta till en uppdatering var sjunde minut om man zappade mellan kanalerna. Det var en enorm uppgradering! Dessutom blev man en sann vän till Lilla huset på prärien och drömde om SVT:s testbilder om nätterna.

”Jag låg 400 kronor back redan när farsan lyfte luren”

– På den här tiden var courtaget 200 kr per nota, det vill säga 400 kr för en avslutad affär. Varje gång det var dags fick jag be farsan ringa och lägga en order eftersom jag var minderårig. Det var allt annat än snabb trading men på den här tiden spelade det ingen roll. Det höga courtaget var troligen det bästa som kunde hända. I och med att jag låg 400 kronor back redan när farsan lyfte luren var jag tvungen att välja objekt med stor omsorg, och detta är fortfarande nåt som lever kvar.

– Jag tror jag är en av de heltidstraders i Sverige som gör minst antal avslut per dag istället lägger jag stor vikt vid ett fåtal objekt och fokuserar till 100 procent på dessa och stänger av allt runtomkring. Det är ytterst sällan jag har mer än fyra innehav samtidigt. Efter många års stirrande på Text-Tv fick jag nåt slags grepp om hur kurser rör sig genom en cykel.

Del 2/3 i intervjun med IT4ever hittar du här. (Strategi och tips på poddar, bloggar och twitterprofiler)

Del 3/3 i intervjun med ITever hittar du här. (Tips för den som vill lära sig mer om trading)

 Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

 

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-12-09 17:04

Riktigt bra och kul intervju.

Anonym
Anonym
2016-01-09 21:50

Heja Kusin! 🙂