Hoppa till huvudinnehållet

10 regler för aktienovisen

Att investera sina pengar på börsen är långsiktigt en mycket god idé. Eller rättare sagt: det har historiskt sett varit en mycket god idé. En del saker har förstås förändrats med åren, som möjligheten att som privatperson lägga in sina ordrar i realtid och till en bråkdel av kostnaden, möjligheten att snabbt analysera ett bolag och den uppsjö av utbildningsmaterial som finns för oss privatpersoner. Robothandeln har förstås tagit ett kliv uppåt och idag byter många aktier ägare fortare än vi hinner blinka. Ändå är det en del saker som aldrig verkar förändras. Nedan har jag listat 10 “regler” för dig som precis börjat investera*:

10 regler för dig som precis börjat investera

1. Det finns goda tider och dåliga tider. Med andra ord kan det verka nattsvart när vi står på botten. Framförallt bör vi dock vara medvetna om att utsikten visserligen kan verka fin på toppen men att det är lång fallhöjd ner. Särskilt viktigt i år. Glöm inte att det enda du kan vara säker på är att det kommer regn efter solsken. Och tvärtom.

2. De allra flesta har största chans att göra vinst under en tidshorisont av minst 5 år.  All heder åt traders, men det är ytterst få människor som lyckas med den här typen av snabba köp -och säljbeslut. Vinnarna är de som kan vänta.

3. Diversiera dina risker -men inte för mycket. Fler än 5 men färre än 10 är en bra grundstomme, och satsa i olika branscher (och länder?)

4. Tala inte om vinst/förlust förrän du sålt aktien. Vid ett börsras har du inte förlorat dina pengar, det gör du först när du sålt dina aktier. Har du investerat i ett bra bolag, håll ut!

5. Skilj på olika typer av vinst. Visst, 100 kronor är alltid 100 kronor, men om du säljer dina aktier går du miste om framtida utdelningar. Värdera alltid dina innehav för vad de kan ge dig i framtiden.

6. Älska krascher! Istället för att förfasa dig över en nedgång, fira genom att köpa mer! Det kräver starka nerver och ett psyke som går emot alla känslor vi automatiskt får när något dåligt händer, men kämpa emot!

7. Lyssna inte på vad alla andra säger! Inte ens mig. Om du gör det alla andra gör får du det alla andra får. I bästa fall. I värsta fall hoppar du på ett tåg som redan påbörjat sin resa och går förlorande ur affären. Gör dina egna analyser.

8. Timing är bra men svårt. Använd hellre sunt förnuftKommer H&M finnas kvar om 30 år? Förmodligen. Kan du få den till ett attraktivt pris? Ibland är det inte svårare än sunt förnuft.

9. God nattsömn är ovärderligt. Forskning visar att vi lever längre om vi sover tillräckligt och bra. Alltså: låna inte pengar till dina aktieköp, det ökar risken för irrationellt beteende.

10. “En sparad krona är alltid en sparad krona” Om du inte investerar den förstås då den helt plötsligt är värd 2 kronor. Aktier har historiskt sett varit den absolut bästa sparformen och vi har ingen anledning att tro att framtiden kommer se annorlunda ut (på lång sikt).

 

Vilket råd skulle du vilja ge till någon som är novis på aktiemarknaden? Vilka råd hade du velat ge dig själv när du var nybörjare?

Föreläsning i samarbete med driftig.nu

Du har väl inte missat att jag föreläser tillsammans med några fantastiska kvinnor den 24-25 september i Stockholm och Göteborg? Du anmäler dig här. Denna gång är eventet endast för kvinnor, men om du är man och vill höra fler kvinnliga talare, hör av dig!

 

* Du kan läsa mer om tips för nybörjaren i boken “Vägen till ekonomisk frihet” av Bodo Schäfer

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
6 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-09-11 16:50

Tråkigt att exkluderas på grund av sitt kön…

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-09-11 18:17

Bra att du hör av dig Jan, denna gång var det i samarbete med driftig.nu som riktar sig mot kvinnor, jag ser till att jag framför dina önskemål för framtiden.

Anonym
Anonym
2014-09-12 22:28

Vägen till ekonomisk frihet av Bodo Schäfer är min bibel! Tack för en mycket bra blogg!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-09-25 20:33

Tack! Positiv feedback är guld för mig!

Anonym
Anonym
2014-09-15 17:16

ok eftersom ja antar att du inte röstade på sd, så tycker kanske du att det är ok att minska på biståndet till andra länder och istället använda pengarna till att ta emot flyktingar här i sverige, du kanske också tycker det är ok de som driver flyktingmotagningar får 300 kr per person, det var ett företag som fick 20 miljoner och hälften var vinst kanske istället för att ta emot en flykting mindre till sverige som kostar 300 kr per dag, så finns det flyktingar i libanon som är barn som inte få gå i skolan, det kostar 25… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-09-25 20:32

Hej Nils. Du är välkommen att kommentera privatekonomiska frågor här på bloggen. Förutsätter att du kommenterar politik på forum som är till för just det.